Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

0

Αφού πήγαν στον Εχίνο…
Οφειλόμενα συμπεράσματα μετά την μετάβαση των τεράστιων φορτηγών του Καραβανιού της Αφθονίας στον Εχίνο. Πρώτο συμπέρασμα: Ο δρόμος μέχρι τον Εχίνο είναι άνετος, φαρδύς και μπορεί να δέχεται φορτηγά 20 και 30 μέτρων μήκους. Άρα, μην ακούσουμε διαμαρτυρίες στο εξής ότι δεν είναι καλός ο δρόμος και άλλες τέτοιες υπερβολές. Δεύτερο συμπέρασμα με ερώτημα: Γιατί αγνοήθηκε η έδρα του δήμου η Σμίνθη; Τι περισσότερο διαθέτει ο Εχίνος από τη Σμίνθη ή τη Μύκη;
Γ.Δ.


Ανομία
Ως γνωστόν, στην περιοχή Άνω Λιοσίων στην Αττική, για όσους πιθανόν δεν το γνωρίζουν, κατοικούν Ρομά. Αυτοί λοιπόν οι κάτοικοι που αποτελούν μέρος των «ευπαθών ομάδων»  κατά τη σεβαστή μας κυβέρνηση, πυροβόλησαν με πυροβόλα και κυνηγετικά όπλα τους αστυνομικούς που πήγαν για να κάνουν έλεγχο. Περίτρανη απόδειξη της ανομίας που επικρατεί σχεδόν σε όλες τις περιοχές που κατοικούν Ρομά. Εξάλλου εμείς εδώ δεν έχουμε ανάγκη έμπρακτης απόδειξης.  Έχουμε το δικό μας δείγμα που προέρχεται από το Δροσερό. Το οποίο σταδιακά μετατρέπεται σε άβατο για τους κοινούς θνητούς και για την αστυνομία επίσης.
Γ.Δ.


Έλεος πια με τον βασιλικό γάμο…
Αυτή η φρενίτιδα με τους βασιλικούς γάμους στην Βρετανία έχει ξεφύγει κάθε όριο. Καθημερινά μας βομβαρδίζουν τι έκανε η νύφη Μέγκαν Μαρκλ, τι φόρεσε, αν έβηξε… ποιος θα την οδηγήσει στην εκκλησία, γιατί ο πατέρας της είπε γι αυτή τα χειρότερα και ούτω καθ’ εξής… Έλεος πια! Λες κι ο κόσμος δεν έχει με τι άλλο να ασχοληθεί παρά με τους βασιλικούς γάμους!
Δεν έχει προβλήματα και στενοχώριες,  πόνο και μόχθο και θα ασχολείται μ’ αυτούς που τα έχουν λύσει όλα και διατηρούνται ως μουσειακό είδος ενός καθεστώτος – απολιθώματος όπως η Βασιλεία!
Μ.Ξ.


Τρεις φίλοι στο βατήρα της Πισίνας το 1950 (αρχείο Βίκυ Μιχαλοπούλου )

Δύο λόγια
Η συγκέντρωση που επρόκειτο να γίνει στον Ορφέα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για να συζητηθούν θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δη του δήμου Ξάνθης μας ήταν γνωστή από νωρίς. Είχαμε μάλιστα πληροφορηθεί ότι θα συμμετείχε και ο Τάσος Τεφρωνίδης όπως και άλλοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Μιλήσαμε με τον Τεφρωνίδη την ίδια ημέρα, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στο ξενοδοχείο και μας διαβεβαίωσε ότι την επομένη θα μας ενημερώσει για το τι συζητήθηκε κι αν αποφασίστηκε κάτι κι αυτό διότι η συγκέντρωση θα ήταν χωρίς Μέσα Ενημέρωσης. Σεβαστήκαμε την άποψή του και δεν δημοσιοποιήσαμε τίποτε σχετικό για τη συνάντηση. Όμως, την επομένη διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι ο Τεφρωνίδης ήδη είχε μιλήσει σε τοπική Εφημερίδα, τηλεοπτικό σταθμό ίσως και σε ραδιόφωνο. Τον δικαιολογούμε λόγω απειρίας και βιασύνης, πράγματα όμως αρνητικά για έναν υποψήφιο δήμαρχο που διαφορετικά επιζητούσε να ξεκινήσει (όπως μας είχε δηλώσει τουλάχιστον) και διαφορετικά ξεκίνησε. Πάντως υπάρχει αρκετός χρόνος να διορθωθούν κάποια πράγματα.
Γ.Δ.


Προσοχή κίνδυνος, μην εισέρχεσθε!
Μία τέτοια πινακίδα θα πρέπει να τοποθετηθεί στις δύο εισόδους-εξόδους του Οικισμού Δροσερού. Η μία στο ύψος του ΟΑΕΔ και η άλλη εκεί που είναι τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΞ. Μάλιστα στη δεύτερη είσοδο, φρόνιμο είναι η πινακίδα να μπει πολύ πιο μπροστά για να προφυλάξει εγκαίρως τους μη προνοητικούς ή απρόσεκτους.
Δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Η είσοδος στο Δροσερό απαιτεί θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Γι’αυτό εξάλλου η Αστυνομία για να εκτελέσει κάποια εντολή πάει εκεί με διμοιρίες!
Το γιατί έχουν φθάσει τα πράγματα σ’ αυτό το σημείο ας απαντήσουν όσοι έχουν συμφέρον να επιβιώνει η ανομία και παραβατικότητα εκεί. Κι αν δεν σας πείθουν αυτά που αναφέρουμε εμείς, ρωτήστε τη ΔΕΗ και τη ΔΕΥΑΞ εάν μπορούν να πάνε στον Οικισμό για να κόψουν το ρεύμα και το νερό σε όσους χρωστούν…
Γ.Δ.


Είναι αυτό Τουρισμός;
Στο φύλλο της Εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Παρασκευής στο σχετικό ρεπορτάζ της Μ. Ξανθοπούλου, γινόταν αναφορά στο… τροχήλατο κάμπινγκ που έστησαν Βούλγαροι στο Μυρωδάτο!
Μην ξαφνιάζεστε, θα μας έρθουν κι άλλα ξαφνιάσματα από τους Βούλγαρους παραθεριστές της καλοκαιρινής περιόδου. Οι οποίοι αποδεικνύονται τζιμάνια στις «τουριστικές επενδύσεις» άρπα-κόλα, αξιοποιώντας βέβαια και τις γνώσεις των ντόπιων καθοδηγητών-πωλητών στα κόλπα της παραλιακής κομπίνας.
Και τίθεται το ερώτημα: Είναι αυτός ο τρόπος ανάπτυξης του τοπικού τουρισμού; Είναι αυτό που περιμένουμε; Ή μήπως είναι υποβάθμιση του χειρίστου είδους και προσβολή έως απαξίωσης των παραλιών του νομού μας;
Προφανώς και δεν είναι αυτή η αναμενόμενη ανάπτυξη. Και σίγουρα υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο το προσφερόμενο προϊόν στην περιοχή της παραλίας Μυρωδάτου. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια…
Γ.Δ.


Κάθε χρόνο φθίνουν
Το αναγνωρίζουν πλέον όλοι ότι το φοιτητικό κίνημα χρόνο το χρόνο φθίνει. Πρόσφατη απόδειξη ότι χρόνο με το χρόνο όλο και μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών που συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Συλλόγου της Σχολής. Φέτος, παραδείγματος, ψήφισαν 200 φοιτητές λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι. Και όπως όλα δείχνουν, η αποχή θα συνεχιστεί.
Αιτίες; Πολλές. Όλες βέβαια θα πρέπει να αναζητηθούν στον πανεπιστημιακό χώρο, μη εξαιρουμένων βέβαια και των ιδίων, αποδεικνυομένου ότι οι υπερβολές και η ανοχή έναντι των μειοψηφιών που δρουν ενίοτε εξωθεσμικά και πέραν κάθε ελέγχου ήταν μεγάλο λάθος.
Αυτά και πολλά άλλα προστιθέμενα, αύξησαν τα αρνητικά με αποτέλεσμα την σταδιακή αποχή από τους κομματικοποιημένους φοιτητικούς συλλόγους. Δυσάρεστο μεν, αληθές δε.
Γ.Δ.


Κάτι κινείται…
Ο «δρόμος» άνοιξε από τους Γ. Παυλίδη και Μ. Αμοιρίδη. Ήταν η έναρξη μιας νέας περιόδου για να γίνει τουριστικός προορισμός η Περιφέρειά μας. Δρόμος δύσκολος και τραχύς που για να διανυθεί απαιτούσε προγραμματισμό και δουλειά. Ήταν η αρχή παρότι πολλοί δεν την πίστεψαν. Ο χρόνος όμως που διανύθηκε απέδειξε ότι η στόχευση ήταν σωστή και τ’ αποτελέσματα σιγά-σιγά θα φαίνονταν στην πράξη, αρκεί να υπήρχε συνέχεια και συνέπεια. Και όπως δείχνουν τ’ αποτελέσματα, παρότι οι αρχικοί εμπνευστές δεν υπάρχουν πλέον (ο ένας νεκρός και ο άλλος εκτός της προσπάθειας), τα στοιχεία σήμερα είναι θετικά.
Η Περιφέρειά μας κινείται, δουλεύει προς την ίδια κατεύθυνση ακολουθώντας τη διαδρομή που έχει χαραχθεί. Ο τουρισμός μας εδραιώνεται, ο τόπος μας γίνεται γνωστός, τα πλεονεκτήματά του τα γνωρίζουν οι γείτονές μας και πιο πέρα. Οι βάσεις που μπήκαν ήταν στέρεες και πάνω σ’ αυτές χτίζεται το τουριστικό οικοδόμημα της Περιφέρειας.
Ό,τι δε αφορά το νομό μας, είναι στο δικό μας χέρι να κερδίσει το τουριστικό μερίδιο που του αναλογεί. Ας δουλέψουμε όλοι για να αυξηθεί.
Γ.Δ.


Οι 8 «μνηστήρες» της Εγνατίας
Είναι γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Α.Ε. Στο πλαίσιο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ προεπέλεξε τα επενδυτικά σχήματα που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη β’ φάση των διαγωνισμών για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Αναλυτικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν της αξιολόγησης των Εκδηλώσεων Ενδιαφέροντος από τους συμβούλους του, αποφάσισε ότι επτά επενδυτικά σχήματα πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό (με αλφαβητική σειρά):
-ANAS International Enterprise S.p.A.
-FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp] -ROADIS Transportation Holding S.L.U. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
-SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A.
-VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A.
-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A.
-ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ.
Από τα 8 αυτά σχήματα θα επιλεγεί ο πλειοδότης
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …