Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

0

Δικαίωση καταπατητών Ι
Καταπατητές όλης της Ελλάδας ενωθείτε, χειροκροτήστε, δικαιώνεστε! Μετά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το μαγείρεμα των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη, στην πολιτική κουζίνα μπαίνουν και τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. Η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, σχεδιάζει να βάλει πωλητήριο με τιμές ευκαιρίας και πολλές δόσεις σε χιλιάδες καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις.
Το σχέδιο έχει αρχίσει να καταστρώνεται στο υπουργείο Οικονομικών: Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει την πώληση σε εύλογο τίμημα των καταπατημένων ακινήτων στους αυθαίρετους κατόχους τους που θα συνοδεύεται από εκπτώσεις, οι οποίες μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, αλλά και από πολλές μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις. Οι καταπατητές θα αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.
Γ.Δ.


Απλή Αναλογική Ι
Η συζήτηση άρχισε εδώ και καιρό για την απλή αναλογική και η αφορμή δόθηκε από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον υπουργό Εσωτερικών. Ήδη στη συζήτηση αυτή έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής πάρα πολλές απόψεις, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές, πάντα ανάλογα της οπτικής θεώρησης του θέματος. Όμως καλές οι απόψεις και οι συζητήσεις σε παρέες και καφενεία, αλλά κάποτε θα πρέπει να τελειώσει όχι μόνο για το θέμα των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και των εκλογών (κυρίως) για το κοινοβούλιο.
Γ.Δ.


Απλή Αναλογική ΙΙ
Ένας λόγος είναι ότι δεν βοηθά την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας η διαιώνιση  του ζητήματος του εκλογικού νόμου. Η πολιτική ζωή έχει ανάγκη από καθαρούς κανόνες, θεσπισμένους με βάση την αρχή του δίκαιου πολιτικού ανταγωνισμού. Με άλλα λόγια, ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι ένα κοστούμι που θα στενεύει ή θα ξεχειλώνει ανάλογα με το συμφέρον της εκάστοτε πλειοψηφίας και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το συμφέρον της χώρας.
Σε αυτό το συμφέρον εδράζεται ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση. Για να είναι σταθερή και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ασταθή περίοδο, μια χώρα έχει ανάγκη από σταθερές κυβερνήσεις. Εάν το πολιτικό σύστημα έχει την ωριμότητα και την κουλτούρα της συναίνεσης και των συνεργασιών που απαιτείται ας υιοθετήσει την πιο απλή και την πιο άδολη αναλογική που υπάρχει. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να συμφωνήσει σε ένα σύστημα το οποίο δεν θα αφήσει τον τόπο ακυβέρνητο για χρονικό διάστημα που θα είναι από κάθε άποψη ανεπίτρεπτο. Που δεν θα ανοίξει δηλαδή την κερκόπορτα μιας νέας περιπέτειας.
Γ.Δ.


Εκδρομή στο Άλσος Ευμοίρου (Τεκές) από μαθήτριες της 7ης Γυμνασίου με την καθηγήτρια Γαλλικών (αρχείο Βίκυ Μιχαλοπούλου )

Συνήγορος πολίτη: Όνομα και πράμα
Το ρόλο του στο ακέραιο και μάλιστα άμεσα και αποτελεσματικά εκπληρώνει ο Συνήγορος του Πολίτη αποδεικνύοντας ότι είναι όνομα και πράμα. Πρόσφατα έτυχε να το διαπιστώσουμε όταν  ζητώντας την παρέμβασή του σε υπόθεση που αφορά καταβολή φοιτητικού επιδόματος που καθυστερεί πάνω από χρόνο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό Ίδρυμα,  λάβαμε την επομένη κιόλας μέρα της αποστολής του αιτήματος, απάντηση με πλήρη ενημέρωση αλλά και κατευθύνσεις. Είναι πολύ παρήγορο ο πολίτης να έχει ένα Συνήγορο να τον υπερασπίζεται στις δοσοληψίες του με το κράτος , να τον ενημερώνει, να τον κατευθύνει και όλα αυτά αμισθί απλά με την αποστολή ενός αιτήματος ηλεκτρονικά στο www.synigoros.gr.
Μ.Ξ.


Περί δωρεάν Παιδείας Ι
Το δωρεάν οδηγεί στη σπατάλη. Ό,τι προσφέρεται δωρεάν γίνεται ποικιλοτρόπως αντικείμενο κατάχρησης και σπατάλης. Αυτό είναι γνωστό από τα πολύ παλιά χρόνια. Το σύγχρονο παράδειγμα στη χώρα μας είναι η πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Οι σπουδές χωρίς δίδακτρα, τα δωρεάν συγγράμματα, ορισμένα άλλα φοιτητικά μικροπλεονεκτήματα (σε συνδυασμό με τον καταστροφικό νόμο Πανούση – Κλάδη) και οι παλινωδίες των διαφόρων υπουργών Παιδείας έχουν φέρει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση στο σημερινό της χάλι. Ο,τι καλό υπάρχει σήμερα στα πανεπιστήμια οφείλεται στις φιλότιμες και συχνά ηρωικές προσπάθειες μεγάλης μερίδας των καθηγητών οι οποίοι, αμειβόμενοι με μισθό κλητήρα της ΔΕΗ, συνεχίζουν να διδάσκουν και να ερευνούν. Το σύστημα της δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύστημα επιβολής διδάκτρων σε συνδυασμό με παροχή υποτροφιών. Όσοι έχουν οικονομική άνεση πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα με τα οποία θα παρέχονται υποτροφίες ίσου ποσού σε όσους έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα την επιθυμία και την ικανότητα για σπουδές. Ένα τέτοιο σύστημα, που πρέπει, βέβαια, να μελετηθεί στις λεπτομέρειές του, θα έχει προφανείς θετικές συνέπειες.
Θ.Λ.


Δωρεάν Παιδεία ΙΙ
Σε σχέση με τη δωρεάν παιδεία υπάρχει μια σοβαρή παρανόηση που καλλιεργείται από κάθε απόχρωσης λαϊκιστές. Υποστηρίζεται, δηλαδή, ότι η λογική της δωρεάν παιδείας βασίζεται στη δικαιοσύνη. Σοβαρό λάθος. Αντίθετα, η δωρεάν παιδεία είναι άδικη διότι ο φτωχός ή χαμηλόμισθος πολίτης πληρώνει με τους φόρους του, αμέσους και εμμέσους, τις σπουδές και των πλουσίων. Σ’ αυτό τον κόσμο τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αν κάποιος απολαμβάνει κάτι δωρεάν, κάποιος άλλος το πληρώνει.
Εν ενί λόγω, το σύστημα της δωρεάν πανεπιστημιακής – εκπαίδευσης πρέπει να αντικατασταθεί από ένα σύστημα διδάκτρων – υποτροφιών που θα είναι πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό.
Θ.Λ.


Δικαίωση ΙΙ
Η κουβέντα που έχει ανοίξει για την εξαγορά καταπατημένης δημόσιας γης από τους αυθαίρετους κατόχους επαναφέρει στο προσκήνιο αμαρτωλές ιστορίες του παρελθόντος. Στην Αττική 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των καταπατητών. Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα 7 στα 10 και στα νησιά του Αιγαίου 6 στα 10. Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων.
Το φαινόμενο της καταπάτησης δημόσιας περιουσίας είναι τόσο παλιό όσο η δημόσια περιουσία. Οι καταπατητές των δημόσιων ακινήτων εμφανίζονται στην Εφορία και στα δικαστήρια ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων με τίτλους ιδιοκτησίας που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοι τους ή με τίτλους που δημιούργησαν απώτατοι καταπατητές μετά το 1884! Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν τα ενοίκια.
Γ.Δ.


Ομάδες επιδοματούχων
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία από τις παρεμβάσεις και τις αποφάσεις των τελευταίων μηνών έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες ομάδες επιδοματούχων, στους οποίους προφανώς και προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει εκλογών. Πιο συγκεκριμένα:
-Οι δικαιούχοι οι οποίοι εισπράττουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης ανέρχονται μέχρι στιγμής περίπου σε 270.000 με μια ετήσια δαπάνη της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ. Το πλήθος αυτό παραμένει εκτός αγοράς εργασίας, σε πολλές περιπτώσεις αρνείται συνειδητά ακόμη και να αναζητήσει ή να καλύψει υπαρκτές θέσεις, καθώς πολύ απλά δεν έχει κανένα συμφέρον να το κάνει. Παράλληλα, διαθέτει άλλα προνόμια, όπως η πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ με την απλή επίδειξη μιας κάρτας, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες είναι αναγκασμένοι να υπόκεινται σε διάφορες γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες.
-Οι δικαιούχοι που εισπράττουν το Κοινωνικό Μέρισμα έχουν φτάσει τους 770.000, με μια συνολική δαπάνη της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ.
– Οι δικαιούχοι των Κοινωνικών Τιμολογίων ανέρχονται σε 520.000-550.000.
Οι κατηγορίες αυτές, σε κάποιον βαθμό με αλληλοεπικαλύψεις, συνδυαζόμενες με άλλα περιστασιακά επιδόματα προς συνταξιούχους κ.ά., αλλά και την κατηγορία των 17αρηδων, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές, σχηματίζουν μια στρατιά στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει αυτή την περίοδο τις ελπίδες του προκειμένου να «χτίσει» το πολυπόθητο ποσοστό του 20%-22%…
Γ.Δ.


Υποχωρεί η ιλαρά στο Δροσερό- Κρούσματα σε χωριά του δήμου Τοπείρου
Υπό έλεγχο είναι η κατάσταση με τα κρούσματα ιλαράς στο Δροσερό μετά την τιτάνια προσπάθεια με τους εμβολιασμούς  που κάνουν  δυο εβδομάδες τώρα ο γιατρός Ιπποκράτης Καμαρίδης και η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Υγείας Δέσποινα Χατζηπαναγιώτου. Όπως μάθαμε μόνο δύο κρούσματα έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες μέρες ενώ αναμένουν να εκπνεύσει η προθεσμία των 15 ημερών για να δουν τα αποτελέσματα των εμβολιασμών. Θυμίζουμε ότι τόσος είναι ο χρόνος επώασης του ιού της Ιλαράς και αν δεν εμφανιστεί νέο κρούσμα σημαίνει ότι οι εμβολιασμοί έκαναν την δουλειά τους. Κι ενώ στο Δροσερό η ιλαρά υποχωρεί στα χωριά του Τοπείρου όπως τον Κύρνο, την Ηλιόπετρα υπάρχουν κρούσματα. Μάλιστα δάσκαλοι ζήτησαν από την Δ/νση Υγείας να κάνουν  εμβολιασμούς  στα παιδιά γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα Είναι προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που παρά…