Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν: «Μην πειράζετε το επίδομα ανθυγιεινούς εργασίας»

Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν: «Μην πειράζετε το επίδομα ανθυγιεινούς εργασίας»

0

Συνέντευξη Τύπου των τοπικών εκπροσώπων ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕΔΥΝ στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην Αθήνα

 

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ, Χ. Ευστρατίου: «Ζητάμε την επέκταση των ΒΑΕ στο δημόσιο και σ’ όλους τους εργαζόμενους είτε μόνιμους είτε συμβασιούχους»

 

 

 

 

 

Αγωνιστική …Τριτομαγιά για την ΑΔΕΔΥ , την ΠΟΕ – ΟΤΑ, την ΠΟΕΔΥΝ και άλλες Ομοσπονδίες που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την Πέμπτη 3 του Μάη και στάση εργασίας, διεκδικώντας κατοχύρωση του ανθυγιεινού επιδόματος και στέλνοντας το μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι ενδεχόμενη περικοπή του αποτελεί «αιτία πολέμου» μαζί της. Στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης και σε ένδειξη συμπαράστασης οι τοπικοί εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης.

Γαλανόπουλος: «Δεν θα επιτρέψουμε την περικοπή του επιδόματος ανθυγιεινούς εργασίας»

Παρόντες ο πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χαράλαμπος Ευστρατίου, ο πρόεδρος Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Δημήτρης Γαλανόπουλος, το μέλος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Ξάνθης κα Εριφύλλη Παπαδοπούλου καθώς και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Στρατό, Δημήτρης Καραγκιουλμέζης. Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Γαλανόπουλος ανέφερε πως η κυβέρνησης έχει βάλει στο «μάτι»  το επίδομα ανθυγιεινούς εργασίας καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η περικοπή των δικαιούχων των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είτε για ασφαλιστική κάλυψη είτε για τη καταβολή του επιδόματος. Σημείωσε δε πως στα κείμενα προβλέπεται πως: «…θα ευθυγραμμιστούν στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία έως τον Ιούνιο του 2017», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο μέσος μισθός του Ευρωπαίου εργαζόμενου απέχει κατά πολύ από των Ελλήνων.

Καραγκιουμλέζης: «Κανένας εκπρόσωπος εργαζομένων δεν συμμετέχει στην 17μελή επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο για τα επιδόματα»

Όπως υπογράμμισε τόσο ο κ. Γαλανόπουλος όσο κι ο κ. Καραγκιουλμέζης υπάρχει η υποψία ότι θα γίνουν περικοπές τόσο στα ποσά των επιδομάτων όσο και στις κατηγορίες των εργαζομένων που είναι δικαιούχοι και ένα στοιχείο που συνηγορεί ως προς αυτό είναι ότι κανείς εκπρόσωπος εργαζομένων δεν συμμετέχει στην 17μελή Επιτροπή που συγκροτήθηκε για την επεξεργασία και την υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος επικίνδυνης και ανθυγιεινούς εργασίας και θα πρέπει να παραδώσει το σχετικό πόρισμα: «Πρόκειται για σαφή μεθόδευση ενδεικτική των διαθέσεων τους» σημείωσε ο κ. Γαλανόπουλος, τονίζοντας πως η ΠΟΕ – ΟΤΑ δεν πρόκειται να δεχτεί σε καμιά περίπτωση αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και περικοπές στο Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινούς Εργασίας.

Ευστρατίου: «Ζητάμε την επέκταση των ΒΑΕ στο δημόσιο και σ’ όλους τους εργαζόμενους είτε μόνιμους είτε συμβασιούχους»

Ο κ. Ευστρατίου συμπλήρωσε πως η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί κατοχύρωση του ανθυγιεινού επιδόματος και να μην περικοπεί από κανένα εργαζόμενο που το λαμβάνει σήμερα αλλά και επέκτασή τους σε όλους τους χώρους , κλάδους ή ειδικότητα που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας). Διεκδικεί επίσης με την επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο και την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς την πληρωμή επασφάλιστρου. Η κα Παπαδοπούλου σημείωσε πως υπάρχει το φαινόμενο εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που εκτελούν ανθυγιεινή εργασία να μην παίρνουν το επίδομα ανθυγιεινούς με άλλες συναδέλφους που εργάζονται στην ίδια εργασία. Γι αυτό όπως είπε η ΠΟΕΔΥΝ έχει προτείνει να χαρακτηριστούν οι χώροι ανθυγιεινούς εργασίας και με βάση αυτό να δίνονται τα επιδόματα και η ανάλογη ασφαλιστική κάλυψη και η συνταξιοδότηση. Να σημειώσουμε ότι τα επιδόματα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το είδος της εργασίας. Ειδικότερα : Κατηγορία Α: 150 ευρώ μηνιαίως , Κατηγορία Β: 70 ευρώ και Κατηγορία Γ’ 35 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …