Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μια μέρα γεμάτη πολιτισμό στα σχολεία της Ξάνθης

Μια μέρα γεμάτη πολιτισμό στα σχολεία της Ξάνθης

0

Πλούσιο το σημερινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των Γιορτών Νεολαίας

Μια μέρα γεμάτη πολιτιστικές εκδηλώσεις προβλέπεται στα σχολεία της Ξάνθης στο πλαίσιο των Γιορτών Νεολαίας. Αναλυτικά παρακάτω οι εκδηλώσεις των σχολείων για σήμερα, Τρίτη.

-09:00/Θεματικό πάρκο Λιμνίου/20ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης/Παρουσίαση κατασκευής – «Ανακύκλωση»

Οι μαθητές του ΣΤ1 βάφουν έναν κάδο, του προσθέτουν περίεργους μηχανισμούς και μας τον παρουσιάζουν με πολύ μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό. Ο στόχος είναι η παρακίνηση για ανακύκλωση…

-09:30 – 12:30/9ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης, 1o, 6o, 7o, 13o Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης, 2ο Μ/κο. Δημοτικό Σχολείο Κιμμερίων, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης/Καλλιτεχνικά παιγνιώδη δρώμενα – «Τα αδέσποτα της Ξάνθης συνομιλούν με την πόλη και την ιστορία της»

Στη σειρά βιβλίων «Τα αδέσποτα» της Σοφίας Ζαραμπούκα οι αδέσποτοι φίλοι μας οι σκύλοι περιδιαβαίνουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη, διδάσκουν και μαθαίνουν την ιστορία των πόλεων. Και η Ξάνθη; Πού είναι αυτό το στολίδι της Θράκης; Μικροί και μεγάλοι, μαθητές/τριες και δάσκαλοι/ες της Ξάνθης αναλαμβάνουν δράση για να «συνομιλήσουν» η όμορφη πόλη μας με τα αδέσποτά της. Τη μέρα αυτή, λοιπόν, οι μαθητές και οι μαθήτριες γίνονται αρχιτέκτονες, ζωγράφοι, ηθοποιοί και χορευτές. Οι γειτονιές της Ξάνθης σχεδιάζονται, χρωματίζονται, χτίζονται και στη συνέχεια οι αδέσποτοι κάτοικοί της τις περιδιαβαίνουν συνομιλώντας με αυτές και τις ιστορίες τους. Πού γίνονται όλα αυτά; Στο project, το οποίο ενώνει το Δίκτυο Τοπικής Ιστορίας «e-Ξάνθη, μια πόλη, πολλές ιστορίες» και το Δίκτυο «Αδέσποτα, μία ιδιότητα, ένα φαινόμενο, πολλά φαντάσματα» και το οποίο θα λάβει χώρα στο θεματικό πάρκο του Λιμνίου.

-09:15/Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης/Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Γενισέας Ξάνθης/Πολιτιστικό Πρόγραμμα – «Η κεραμική τέχνη μας ενώνει».

Συντονιστές: Μακρή Γαρυφαλλιά (ΠΕ18.38.50) & Δημογλίδου Μαρία (ΠΕ02) Τάξεις: Ε2 και Β2

-09:30/6ο Γυμνάσιο Ξάνθης/«Όταν ο Ευριπίδης συνάντησε τη γιαγιά μου» Παρουσίαση και προβολή πρωτότυπης μαθητικής ταινίας

Ο τραγικός ποιητής της αρχαιότητας Ευριπίδης είναι σε όλους γνωστός. Οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου θα παρουσιάσουν σύντομα πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του, πριν δείξουν τη δική τους εκδοχή της τραγωδίας «Ελένη» σε μια ταινία μικρού μήκους που εμπλέκει το χθες και το σήμερα με τρόπο αναπάντεχο.

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Φουντά Σοφία.

(Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 6ου Γυμνασίου).

-09:45/3ο Γυμνάσιο Ξάνθης/«Ο δρόμος είχε τη δική του Ιστορία»

Παρουσίαση προγράμματος σε Power point.Οι μαθητές παρατήρησαν, φωτογράφισαν πινακίδες δρόμων και δημιούργησαν δικές τους πινακίδες. Ερεύνησαν την ιστορία και τη χρησιμότητά τους. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Γεωργιάδου Βάσω.

-10:30/1ο Γυμνάσιο Ξάνθης/«Κλιματική αλλαγή – Μετεωρολογικές μετρήσεις – Πειράματα»/Παρουσίαση – Βίντεο

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται σύμφωνα με τις μετρήσεις, αλλάζοντας το κλίμα του πλανήτη. Στην εργασία αυτή οι μαθητές ανακαλύπτουν και παρουσιάζουν τις μεθόδους ανίχνευσης κλιματικών αλλαγών και τις μεθόδους μέτρησης της θερμοκρασίας και άλλων ατμοσφαιρικών παραμέτρων, ενώ συμμετέχουν και στην κατασκευή μετρητών in situ μετεωρολογικών παραμέτρων και στην επεξεργασία και ερμηνεία των μετρήσεων ενός ήδη εγκατεστημένου στο σχολείο μετεωρολογικού σταθμού. Επίσης, οι μαθητές εκπαιδεύονται και στη συνέχεια παρουσιάζουν θεωρητικά και πειραματικά τους μηχανισμούς δημιουργίας ακραίων ή μη καιρικών φαινομένων όπως οι τυφώνες και τα σύννεφα. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Αναστασιάδου Σοφία.

-10:45/2ο Γυμνάσιο Ξάνθης/«Ανακυκλώνω –Επαναχρησιμοποιώ –Μοιράζομαι»

Είναι ένα πρόγραμμα με έμφαση στους άξονες της αγωγής υγείας και του εθελοντισμού. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καλλίδου Άννα.

-11:00/Γυμνάσιο Γενισέας/«Μικροί καλλιτέχνες εν δράσει»/Παρουσίαση και χορογραφία – διασκευή.

Καλλιτεχνικές δράσεις και παρεμβάσεις παντός τύπου: εικαστικά, ψηφιακές δημιουργίες, καλλωπισμός αύλειου χώρου, «τοιχογραφίες».

-11:30/Γυμνάσιο Πολυσίτου/«Όταν οι μαθητές επισκέπτονται το Μουσείο…».

Δραματοποίηση από το αυτοβιογραφικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα, «Πρώτες Εν-

θυμήσεις» Υπεύθυνοι καθηγητές: Καλτσά Χρυσούλα ΠΕ02, Τερζανίδης Κων/νος

ΠΕ02.

«Οι μαθητές συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι στα ερτζιανά…». Αποσπάσματα από το πολιτιστικό πρόγραμμα. Υπεύθυνοι καθηγητές: Τερζανίδης Κων/νος ΠΕ02, Ματσούδη Ζηνοβία ΠΕ02, Μιντιούρης Γεώργιος ΠΕ16.

e-twinning “Mon pays: Coutumes, objectififs touristiques, monuments”

e-twinning “En Europe…entre amis/In Europe…between friends’

e-twinning “Go Europe” Υπεύθυνη καθηγήτρια: Τριανταφυλλίδου Χρυσαυγή

ΠΕ05.

Μνήμες από τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο ντυμένες από τις πολυτραγουδισμένες νότες του Μάνου Χατζιδάκι και τις φωνές των μαθητών γυρίζουν το χρόνο πίσω τότε που η Π. Δέλτα γράφει στις Ενθυμήσεις της…

Μικρές απόπειρες απόδρασης των μαθητών ανταλλάσσοντας πολιτιστικές εμπειρίες περιπλανώμενοι στην Ευρώπη και την ιστορία της.

-12:00/1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης/«Μουσικές διαδρομές παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής»

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης ασχολήθηκαν στο πολιτιστικό τους πρόγραμμα με την απόδοση παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών που τους εκφράζουν.

Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις του σχολείου σε ζωντανή εκτέλεση και συνοδεία χορού. Το παραδοσιακό τραγούδι είναι άμεσα συνυφασμένο με τον πολιτισμό του ελληνικού λαού. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μάτσα Μεταξία.

-11:00/Στο χώρο του Σχολείου/3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης/Θεατρική Παράσταση – «Μονόπρακτο… τεσσάρων πράξεων»

Μαθητές του 1ου ΓΕΛ παρουσιάζουν ένα «Μονόπρακτο… τεσσάρων πράξεων»

του Ντίνου Κορδώση. Μια συνηθισμένη οικογενειακή συγκέντρωση μετατρέπεται σε ένα πεδίο με αντιπαραθέσεις, ζήλειες, και συγκρούσεις, ανάμεσα στα μέλη της.

Οι τέσσερεις αριθμητικές πράξεις διεκδικούν ρόλους, σχέσεις, ιδιότητες…

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες!!!

Συντονιστές: Παπασταθόπουλος Θανάσης, Σπανού Ρωξάνη.

-11:30/Θεατρική Παράσταση – «Καλλιστεία Tετραπλεύρων»

Μαθητές από την Α και Β τάξη του 4ου ΓΕΛ παρουσιάζουν μια διασκευή πάνω στο θεατρικό έργο του Ντίνου Κορδώση: «Καλλιστεία Τετραπλεύρων».

Πρόκειται για έργο χιουμοριστικό. Πρωταγωνιστές επί σκηνής τα ίδια τα τετράπλευρα. Παίρνουν μέρος σε έναν ξεχωριστό διαγωνισμό ομορφιάς, με προσόντα τις γεωμετρικές τους ιδιότητες. Όμως… υπάρχει αντικειμενική ομορφιά; Κι αν ναι, βρίσκεται μόνο στην «συμμετρία» και στην «κανονικότητα»; Οι υποψήφιοι εναντιώνονται στην κριτική επιτροπή, αμφισβητούν τα κριτήριά της, επαναστατούν!

Συντονιστής: Παπασταθόπουλος Θανάσης.

-12:00/Παρουσίαση – Έκθεση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας από τον συγγραφέα και ερευνητή Ντίνο Κορδώση. Συντονιστής: Παπασταθόπουλος Θανάσης, Φλώρου Καλλιόπη

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…