Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Γαλάζια» πυρά κατά του «Κλεισθένη»

«Γαλάζια» πυρά κατά του «Κλεισθένη»

0

Πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη η 3η περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΝΔ, παρουσία του γραμματέα της Π.Ε. Λευτέρη Αυγενάκη. «Μύδροι» Λαμπάκη (πρόεδρος ΠΕΔ- ΑΜΘ) εναντίον Σκουρλέτη. Τον κατηγόρησε για «πολιτική αλητεία»

 

Αυγενάκης προς αυτοδιοικητικούς: «Να μην περιμένουν στήριξη από την ΝΔ όσοι εκφράζουν διαφορετική άποψη απ’ αυτή που λέει η ΝΔ»

Γαϊτάνης, γραμματέας Τ.Α. στη ΝΔ: «Πιστεύουμε σε μια ακομμάτιστη Τοπική αυτοδιοίκηση…»

 

«ΟΧΙ σε όλα» σ’ ότι αφορά στην μεταρρύθμιση του Κλεισθένη που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών είπαν τα «γαλάζια» αυτοδιοικητικά στελέχη α’ και β’ βαθμού της ΑΜΘ, στην περιφερειακή συνδιάσκεψη που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαΐου στην Ξάνθη με κεντρικούς ομιλητές τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον γραμματέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ. Τάσο Γαϊτάνη και οι αναπληρωτές τους Μπίκας και Βαφειάδης. Το θέμα της συνδιάσκεψης ήταν «Στο δρόμο για την αλλαγή του Καλλικράτη: Οι προτάσεις τη ΝΔ» και είναι η τρίτη κατά σειρά που διοργανώνεται με απώτερο στόχο τον ανοιχτό διάλογο με όλους τους αυτοδιοιητικούς για τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο με επίκεντρο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και παράλληλα την ενημέρωση για τις θέσεις τη ΝΔ.

 

Παρόντες άπαντες. Έλειπε μόνο ο Παναγιωτόπουλος γιατί: «… είναι στην Επιτροπή για μια υπόθεση …της Novartis αν έχετε ακουστά»

Παρόντες στην συνδιάσκεψη ήταν άπαντα τα τοπικά αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ, ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης, οι δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου, Χ. Δημαρχόπουλος, Γ. Τσιτιρίδης και Θ. Μίχογλου, αντίστοιχα, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιαννίδης. Επίσης παρόντες ήταν οι πρώην βουλευτές Ξάνθης Α. Κοντός, Γ. Παυλακάκης και Μ. Ακήφογλου, και οι εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ, Έβρου και Δράμας, Α. Δημοσχάκης και Χ. Κυριαζίδης αντίστοιχα. Παρών ήταν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ. Μέτιος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ε. Λαμπάκης, η δήμαρχος Καβάλας, Δ. Τσανάκα. Απουσίαζε μόνο ο βουλευτής Καβάλας κ. Παναγιώτόπουλος, ο οποίος έστειλε χαιρετισμούς μέσω του κ. Αυγενάκη, ο οποίος και έσπευσε να τον αιτιολογήσει με την φράση «… είναι στην Επιτροπή για μια υπόθεση …τη Novartis αν έχετε ακουστά»!

«Μύδροι» Λαμπάκη εναντίον Σκουρλέτη. Τον κατηγόρησε για «πολιτική αλητεία»

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν όλα τα στελέχη της ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για τις πολιτικές που ασκούνται στην Τοπική αυτοδιοίκηση και για τον Κλεισθένη. Μάλιστα ο κ. Λαμπάκης κατηγόρησε τον κ. Σκουρλέτη για «πολιτική αλητεία» και ο κ. Λαζαρίδης τόνισε με έμφαση: «Θα καταργήσουμε το έκτρωμα του Σκουρλέτη επειδή οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών και η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση».

Πυρ ομαδόν κατά τον Κλεισθένη και την κυβέρνηση

Ειδικότερα στις τοποθετήσεις τους ο κ. Δημοσχάκης υποστήριξε ότι η «Η κυβέρνηση μέσω του Κλεισθένη έχει σκοπό να μετατρέψει τους δήμους σε πυλώνες του κομματικού κράτους και ότι η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία και θα πλήξει την αξιοπιστία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κυριαζίδης τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να νοθεύσει την λαϊκή βούληση και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως εριμμένοι», υπογραμμίζονται ότι όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα πρέπει να το αλλάξει. Ο κ. Κοντός υποστήριξε επί λέξει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια βασική αρχή. Ότι δεν το ελέγχει θέλει να το καταστρέψει. Το Νομοσχέδιο δεν θα καταστρέψει μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και όλη την Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων και κατέληξε εκφράζονται την βεβαιότητα ότι: «Δεν είναι κομματικό το θέμα γιατί αυτό το κόμμα έβγαλε πολλές φορές τη χώρα από τα δύσκολα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την ξαναβγάλει από τα δύσκολα». Ο κ. Μέτιος ανέφερε πως με την απλή αναλογική η κυβέρνηση στοχεύει στη διάσπαση των εκλογικών δυνάμεων και πως το νομοσχέδιο δεν έχει συμπεριλάβει ούτε μια πρόταση της Ένωσης Περιφερειών. Έντονα επικριτικός ο κ. Λαμπάκης απέναντι στην κυβέρνηση και τον υπουργό κ. Σκουρλέτη. Εκτίμησε πως το κυβερνών κόμμα κατάφερε να συσπειρώσει εναντίον του όλη την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό είναι μέγα λάθος του και πως απαξιώνει τη Τ.Α. για το κομματικό του συμφέρον ενώ ισχυρίστηκε ότι με την απλή αναλογική επιδιώκει να έχει «πάτημα» στην Τ.Α. για να ξαναέλθει στην εξουσία χρησιμοποιώντας «κατσαπλιάδικες μεθόδους» , όπως είπε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο για «αλχημείες που παραποιούν την βούληση του λαού ενώ αναρωτήθηκε αν αυτή είναι η ηθική της Αριστεράς: «Είναι πολιτικός αλήτης ο Σκουρλέτης με τη συμπεριφορά του αυτή».

Γαϊτάνης, γραμματέας Τ.Α. στη ΝΔ: «Πιστεύουμε σε μια ακομμάτιστη Τοπική αυτοδιοίκηση…»

Μιλώντας για τις θέσεις της ΝΔ επί του Κλεισθένη ο υπεύθυνος της Τ.Α. της ΝΔ κ. Γαϊτάνης είπε πως η ΝΔ είναι ενάντια α) στο χρόνο τέλεσης των εκλογών. Ως γνωστόν το νομοσχέδιο προτείνει αντί του Μαΐου του 2019 οι αυτοδιοικητικές εκλογές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019 μαζί με τις εθνικές. Β) στην απλή αναλογική: «Δεν το συζητάμε… Η απλή αναλογική φέρνει ακυβερνησία και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι πλήττοντας την αξιοπιστία των δημάρχων και των περιφερειαρχών και γ) στο συγκεντρωτισμό των υπηρεσιών, υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο δεν λύνει βασικά προβλήματα όπως γραφειοκρατία, οι αρμοδιότητες χωρίς πόρους. «Πιστεύουμε σε μια ακομμάτιστη Τοπική αυτοδιοίκηση. Θα καταργήσουμε την απλή αναλογική και θα ανοίξουμε κι ένα διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα επανεξετάσουμε θέματα όπως η Αποκεντρωμένη διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και θα συστήσουμε Ταμείο για την τοπική αυτοδιοίκηση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ, Γαϊτάνης.

Αυγενάκης προς αυτοδιοικητικούς: «Να μην περιμένουν στήριξη από την ΝΔ όσοι εκφράζουν διαφορετική άποψη απ’ αυτή που λέει η ΝΔ»

Στην τοποθέτηση του ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε πως με τον Κλεισθένη η κυβέρνηση επιδιώκει να εισάγει καθεστωτικού χαρακτήρα συμπεριφορές στην Τ.Α. και πως η ΝΔ αντίθετα θέλει την αυτοδιοίκηση εταίρο, συνεργάτη και σύμμαχο και πως οι αυτοδιοικητικοί δεν είναι συλλήβδην όλοι διεφθαρμένοι όπως επιχειρεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση. Σ΄ ότι αφορά την απλή αναλογική είπε πως είναι καλή για εκλογές σε πολιτιστικούς συλλόγους ή σωματεία όχι όμως για όργανα που ασκούν διοίκηση και παράγουν έργο. Ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε επίσης να στείλει ένα αυστηρό μήνυμα προς τα στελέχη της ΝΔ για συσπείρωση στις θέσεις της ΝΔ, τονίζοντας επί λέξει πως : «Συνιστούμε στους αυτοδιοικητικούς πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάζουν τις θέσεις τους εφόσον ελπίζουν σε στήριξη από την ΝΔ. Να μην περιμένουν στήριξη από την ΝΔ όσο εκφράζουν διαφορετική άποψη απ’ αυτή που λέει η ΝΔ», κατέστησε σαφές ο κ. Αυγενάκης ενώ κατέληξε λέγοντας πως ο Κλεισθένης θα φέρει την καταστροφή και το χάος, την ακυβερνησία και την αναξιοπιστία στην Τ. Α.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…