Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης ο Ιάπωνας Πρέσβης

Επίτιμος πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης ο Ιάπωνας Πρέσβης

0

Θερμή υποδοχή στην Ξάνθη. Επισκέφτηκε τον αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο και το Επιμελητήριο. Πλήθος επιχειρηματίες έσπευσαν να τον συναντήσουν προσδοκώντας σύσφιξη εμπορικών σχέσεων

 

 

Στο ΕΒΕ ζητήθηκε η μεσολάβησή του να ανακηρυχθεί η καριόκα επίσημο γλυκό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020. Απεδέχθη την πρόταση ο IΙάπωνας πρέσβης

 

 

Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι φορείς της Ξάνθης στον πρέσβη της Ιαπωνίας Yasuhiro SHIMIZU και την Εμπορικό Ακόλουθο της Ιαπωνικής πρεσβείας, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τον π. υπουργό κ. Α. Κοντό και στελέχη της ΣΕΚΕ και της ΣΕΚΑΠ, πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 14 Μαΐου επίσκεψη γνωριμίας με σκοπό τη σύσφιξη των οικονομικών  σχέσεων εν’ όψει και της επικείμενης εξαγορά της ΣΕΚΑΠ από την TABACO JAPAN. Αρχικά επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κώστα Ζαγναφέρη, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών και συγκεκριμένα οι αναπτυξιακές δυνατότητες της Ξάνθης. Στην συνέχεια τους υποδέχθηκε στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Ξάνθης κ . Δημαρχόπουλος και ακολούθησε η ιδιαίτερη υποδοχή στο ΕΒΕ Ξάνθης.

 

Αναγορεύτηκε σε Επίτιμο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης ο Ιάπωνας Πρέσβης Γιασουσίρο Σιμίζου

Με γλυκό κολοκύθι από πετιμέζι, και λικέρ από κεράσια και βύσσινα αλλά και λόγια που έσταζαν … πετιμέζι για τον τόπο μας,  την ιστορία και τα προϊόντα του,  υποδέχθηκαν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΒΕ Ξάνθης τον Ιάπωνα πρέσβη και την συνοδεία του. Αρχικά στο γραφείο του πρόεδρου όπου ο κ. Μωραΐτης, ως οικοδεσπότης που τιμά τον Ξένιο Δία κέρασε με τον πατροπαράδοτο τρόπο τους συνδαιτυμόνες επιλέγοντας δε το συγκεκριμένο γλυκό ως δείγμα της παραδοσιακής γαστρονομίας και της ποιότητας των προϊόντων του τόπου μας. Στην συνέχεια κι αφού τον καλωσόρισε του έθεσε τις …ιστορικές συντεταγμένες του τόπου μας έχοντας ως σημείο αναφοράς τον Δημόκριτο και τη γενέτειρά του τα Άβδηρα. Η αναφορά αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία δεδομένου για τον Ιάπωνα πρέσβη ότι ο κ. Γιασουσίρο πριν αναλάβει τα καθήκοντα του πρέσβη τον περασμένο Αύγουστο, ήταν γενικός διευθυντής Ατομικής Ενέργειας στην χώρα του. Ιδιαίτερα θερμή ήταν και η ανταπόκριση του Ιάπωνα πρέσβη, ο οποίος δοκίμασε τα κεράσματα και ευχαρίστησε τον κ. Μωραΐτη ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στη πολύχρονη συνεργασία στον τομέα του καπνού με την ΣΕΚΕ αλλά και ότι η επικείμενη συμφωνία εξαγοράς της ΣΕΚΑΠ δίνει άλλη διάσταση στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών που έχουν επίκεντρο την περιοχή μας.

Ζήτησαν την μεσολάβησή του να ανακηρυχθεί η καριόκα επίσημο γλυκό των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο το 2020

Η τελετή υποδοχής συνεχίστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης όπου ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης  με από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθη αναγόρευσε τον ιάπωνα Πρέσβη Επίτιμο Πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης. Η αναγόρευση πραγματοποιήθηκε ενώπιον πλήθους μελών του ΕΒΕ, επιχειρηματιών από πολλούς κλάδους και εκπροσώπων εξαγωγικών επιχειρήσεων του νομού μας, όπως μαρμάρου, κρασιού, γλυκών, καπνού, εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον για μια σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων των επιχειρήσεων του τόπου μας με τις αντίστοιχες ιαπωνικές. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση προς τον Ιάπωνα πρέσβη που κατατέθηκε με σύμφωνη γνώμη του ΕΒΕ, από τον κ. Στέλιο Αρσενίου. Ο κ. Αρσενίου αφού ανέφερε στον Ιάπωνα πρέσβη πως η Ξάνθη έχει κατακτήσει  δύο ρεκόρ Γκίνες, για δύο εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα της , την Καριόκα και τον καβουρμά της, ζήτησε την συνδρομή του και την διαμεσολάβησή του ώστε η καριόκα της Ξάνθης να κηρυχθεί το επίσημο γλυκό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 που θα γίνουν στο Τόκυο.

Απεδέχθη την πρόταση ο Iάπωνας πρέσβης

Ο κ. Γιασουσίρο εξέπληξε τους πάντες και καταχειροκροτήθηκε όταν ξεκίνησε την ομιλία του σε άψογα ελληνικά λέγοντας πως άρχισε να μαθαίνει τη γλώσσα μας. Σημείωσε ότι ανέλαβε μόλις τον Αύγουστο και δεν είχε χρόνο να επισκεφτεί και να γνωρίσει την περιοχή μας και αυτή του δόθηκε με την πρόσκληση του κ. Κοντού. Ανέφερε πως ενημερώθηκε ότι η περιοχή μας παράγει τα καλύτερα καπνά και πως με την επικείμενη συνεργασία της TABACO  τα πράγματα θα είναι πιο παραγωγικά μεταξύ των δύο χωρών. Ανέφερε πως φέτος η Ελλάδα και η Ιαπωνία συμπληρώνουν 120 χρόνια διπλωματικών σχέσεων και πως υπάρχει συνεργασία σε πολλούς τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και πως η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και στον τομέα του καπνού. Σ’ ότι αφορά την πρόταση με την καριόκα είπε πως τον εξέπληξε και τον χαροποίησε και πως θα προσπαθήσει και θα συμβάλει κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων το 2020 που θα είναι ακόμη πρέσβης, να δημιουργηθούν events με την καριόκα της Ξάνθης.

Η τελετή έκλεισε με τον κ. Μωραΐτη να δωρίζει στον πρέσβη και την Εμπορική Ακόλουθο αναμνηστικές πλακέτες με το σήμα του Επιμελητηρίου που είναι ο Δημόκριτος, ένα καλάθι με καλούδια του τόπου μας όπως με αβδηρίτικο κρασί, γλυκά με πετιμέζι και άλλα προϊόντα αλλά και ένα τεράστιο κουτί με καριόκες Ξάνθης για να αποκτήσουν ιδίοις όμμασι και …γεύση!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…