Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Εκστρατεία» εμβολιασμών κατά της ιλαράς στο Δροσερό

«Εκστρατεία» εμβολιασμών κατά της ιλαράς στο Δροσερό

0

Σε 5 μέρες εμβολιάστηκαν 250 άτομα- «Μάχη» δίνουν ο γιατρός Ι. Καμαρίδης και η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Υγείας Δ. Χατζηπαναγιώτου

 

50 τα επίσημα κρούσματα – Υπάρχουν κρούσματα και στον αστικό ιστό σε μικρούς και μεγάλους

110 νέα Βιβλιάρια υγείας στο Δροσερό – Προσπάθεια για χαρτογράφηση του πληθυσμού

Ι. Καμαρίδης: «Να μη στενοχωριέται ο κόσμος …Ελέγχουμε την κατάσταση»

 

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στο Δροσερό που αυτή τη στιγμή «ζει και βασιλεύει» ο ιός της ιλαράς. Τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης ανέρχονται σε 50 ενώ εκφράζονται φόβοι πως είναι αρκετά περισσότερα δεδομένου ότι για να καταγραφούν πρέπει να δηλωθούν ή να νοσηλευτούν.

 

250 εμβολιασμοί σε 5 μέρες!

Έναν πραγματικός άθλος επιτελείται στο Δροσερό τις τελευταίες 5 μέρες από τον υπεύθυνο γιατρό του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Δροσερού κ. Ιπποκράτης Καμαρίδη και την υπεύθυνη της Διεύθυνσης Υγείας κας Δέσποινας Χατζηπαναγιώτου. Μέσα μόνο σε 5 μέρες εμβολίασαν 250 άτομα, μικρούς και μεγάλους βγάζοντάς τους κυριολεκτικά μέσα από τα σπίτια τους και οδηγώντας τους στο Κέντρο! Η προσπάθεια συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό και τα αποτελέσματά της θα φανούν μετά από 12 – 15 μέρες. Όπως μας εξηγεί ο κ. Καμαρίδης: «Τώρα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σ’ ένα καλό σημείο στο να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου αφού κάναμε αυτούς τους εμβολιασμούς. Θα μπορούμε όμως να πούμε ότι η κατάσταση είναι σε πλήρη έλεγχο και ότι έχουμε ανακόψει την μετάδοσή της μετά από 12 – 15 μέρες. Αυτός είναι ο χρόνος επώασης του ιού της ιλαράς και αν δεν έχουμε κανένα νέο κρούσμα θα έχουμε καταφέρει να έχουμε τον πλήρη έλεγχο».

110 νέα Βιβλιάρια υγείας στο Δροσερό – Προσπάθεια για χαρτογράφηση του πληθυσμού

Όπως αναφέρει ο κ. Καμαρίδης στο διάστημα αυτό εκδόθηκαν 110 νέα Βιβλιάρια υγείας σε παιδιά που δεν είχαν. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί συμβάλει στην ιατρική χαρτογράφηση του πληθυσμού και στην δημιουργία μιας βάσης δεδομένων ώστε να γνωρίζουν οι υγειονομικές αρχές τι εμβόλια χρειάζονται και ποια άτομα πρέπει να εμβολιαστούν: «Την μοναδική βάση δεδομένων που έχουμε είναι αυτή που δημιουργήσαμε πριν 13 χρόνια στο Κέντρο και περιλαμβάνει 3.150 παιδιά που είχαμε εμβολιάσει. Από τότε μπήκαν σφήνα διάφορες ΜΚΟ και κινητές μονάδες και έκαναν ότι εμβόλια είχαν διαθέσιμα. Δεν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός εμβολιασμών, γίνονται μόνο αποσπασματικές ενέργειες για αυτό και παρουσιάστηκε αυτή η επιδημία», επισημάνει ο κ. Καμαρίδης. Δίνει το χαρακτηρισμό «επιδημία» καθώς με βάση τον πληθυσμό μας σε αριθμό κρουσμάτων είμαστε πρώτοι πανελλαδικά.

Κρούσματα σε μικρούς και μεγάλους μέσα στην πόλη  

Να σημειώσουμε ότι τα κρούσματα δεν περιορίζονται μόνο στον οικισμό του Δροσερού αλλά έχουν νοσήσει μικρά παιδιά και ενήλικες εντός του αστικού ιστού. Αρκετοί έχουν νοσηλευτεί και σε κάποιους υπήρξαν επιπλοκές ωστόσο όχι σοβαρές,. Να σημειώσουμε ότι η ιλαρά μπορεί να θεωρείται παιδική νόσος που τα περισσότερα παιδιά την περνούν στο «πόδι» ωστόσο μπορεί να εξελιχθεί σε εγκεφαλίτιδα ή πνευμονία θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

kamaridis ippokratisΙ. Καμαριδης: «Να μη στενοχωριέται ο κόσμος …Ελέγχουμε την κατάσταση»

Ωστόσο ο κ. Καμαρίδης είναι καθησυχαστικός σημειώνοντας: Συστήνουμε στο κόσμο να μη στενοχωριέται. Νομίζω ότι καταφέραμε σε συνεργασία με την περιφέρεια να ελέγξουμε την κατάσταση».

Δ. Χατζηπαναγιώτου: «Οι ηλικίες από το 1970 και μετά έχουν εμβολιαστεί ενώ αυτές από το 1970 έχουν ανοσία μόνο αν έχουν νοσήσει»

Αυτό βεβαιώνει και η κα Χατζηπαναγιώτου, τονίζοντας την σημασία των εμβολίων για την υγεία και υπογραμμίζονται πως για την επανεμφάνιση της νόσου ευθύνεται τα μέγιστα το κίνημα κατά των εμβολιασμών. «Τα εμβόλια είναι από τις σημαντικές ανακαλύψεις της ιατρικής επιστήμης. Έσωσαν ζωές. Η νόσος αυτή επανήλθε από το κίνημα κατά των εμβολίων. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν η νόσος αυτή αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους. Αν κάποιος νοσήσει και αποκτήσει αντισώματα ή με 2 δόσεις εμβολίου. Οι ηλικίες από το 1970 και μετά έχουν εμβολιαστεί ενώ αυτές από το 1970 έχουν ανοσία μόνο αν έχουν νοσήσει», σημειώνει η κα Χατζηπαναγιώτου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxatnhopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …