Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ γενικοί γιατροί για τις ΤΟΜΥ

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ γενικοί γιατροί για τις ΤΟΜΥ

0

Στην έλλειψη γενικών γιατρών «σκοντάφτει» η ίδρυση ΤΟΜΥ στην Ξάνθη. Παρουσίαση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από τον υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ

 Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε τη βαρύτητα που δίνεται στην πρόληψη και τον τρόπο που θα αποφορτίσει τα Νοσοκομεία

 

Το νέο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήρθε στην Ξάνθη για να παρουσιάσει ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ Ηλίας Θεοδωρίδης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, το απόγευμα της Πέμπτης. Τον ομιλητή καλωσόρισε ο διοικητής του Νοσοκομείου Αχιλλέας Γερόπουλος.

Ο κ. Θεοδωρίδης αρχικά επιδόθηκε σε μία εισαγωγή με πολιτικά χαρακτηριστικά όπου καταδίκασε απερίφραστα τη μέχρι πρότινος πολιτική για την υγεία και πρόταξε την αναγκαιότητα εγκαθίδρυσης ενός συστήματος υγείας, προσβάσιμου για όλους. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις «πληγές» που δημιούργησαν στο δημόσιο ταμείο οι σκανδαλώδεις δημόσιες δαπάνες για την υγεία, αλλά πάντως αναγνώρισε τη μεγάλη μεταρρύθμιση με το ΕΣΥ το 1983.

Πυρήνας του νέου συστήματος Υγείας οι ΤΟΜΥ

«Η πρόληψη είναι η καρδιά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα το σύστημά μας είναι «νοσοκομειοκεντρικό», με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται άτομα και να καταλαμβάνονται κλίνες, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Χαρακτήρισε πυρήνα του νέου συστήματος Υγείας τις δομές Α/βάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προμετωπίδα τις ΤΟΜΥ, οι οποίες θα λειτουργήσουν όπως ο οικογενειακός γιατρός ή ο general practitioner σε άλλα συστήματα υγείας. Βαρύτητα θα δοθεί στον εντοπισμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και τη δημιουργία μίας ΤΟΜΥ ανά 10.000-12.000 κατοίκους, ώστε σταδιακά να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο θεσμός των ΤΟΜΥ δεν ξεκίνησε χωρίς προβλήματα, ενώ έκανε λόγο για «λόμπι» που αντιστέκονται και για το μείζον πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την απουσία γιατρών που θα στελεχώσουν τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό, όπως εξήγησε, οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν φύγει πάνω από 12.000 γιατροί από την Ελλάδα, αλλά και στη διαπίστωση ότι η γενική ιατρική δεν αποτελεί ιδιαίτερα προσφιλή ειδικότητα.

«Στο περίμενε» εντοπισμού γενικών γιατρών για να λειτουργήσει η ΤΟΜΥ Ξάνθης

Όπως ενημέρωσε πάντως, ο κ. Θεοδωρίδης ΤΟΜΥ ξεκίνησαν να λειτουργούν σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Καβάλα και στόχος είναι να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους άλλες 100 έως τον Ιούλιο και 247 συνολικά ως το τέλος του έτους.

Ο κ. Γερόπουλος συμπλήρωσε ότι και στην Ξάνθη έχει βρεθεί και αναμένει το σύνολο του προσωπικού που θα στελεχώσει τις ΤΟΜΥ, αλλά δεν υπάρχουν γενικοί γιατροί, ακριβώς λόγω αυτής της εγγενούς αδυναμίας, της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας.

Οι ΤΟΜΥ στελεχώνονται από τέσσερις γενικούς γιατρούς, παιδίατρο, επισκέπτη υγείας, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλεύτρια, οπότε εφόσον αυτοί αναδειχθούν μέσα από προκήρυξη μπορεί να λειτουργήσει η κάθε ΤΟΜΥ.

Τρία προγράμματα προληπτικής ιατρικής προωθεί η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης

Την έμφαση που δίνεται στην 4η ΥΠΕ για την πρόληψη ανέδειξε ο υποδιοικητής της αναφερόμενος στα τρία προγράμματα εκπαίδευσης που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της, ήτοι το μεταβολικό σύνδρομο για το οποίο εκπαιδεύτηκαν 500 (σχεδόν όλοι δηλαδή) γιατροί, η προληπτική και κοινωνική οδοντιατρική που εστιάζει κυρίως στα παιδιά και για το λόγο αυτό εκπαιδεύτηκαν 80 οδοντίατροι, καθώς και η λειτουργία 46 ιατρείων διακοπής του καπνίσματος που λειτουργούν, ώστε να περιορίσουν τους καπνιστές και το κάπνισμα, που αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου.

Αναγκαιότητα η προώθηση και αναβάθμιση της ειδικότητας της γενικής ιατρικής

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων και τοποθετήσεων, η πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Ξάνθης κ. Κάλφα εκτίμησε ότι το νέο σύστημα της καρτέλας ασθενή θα αποτελέσει πρόσθετη επιβάρυνση για τους γιατρούς, ενώ τόνισε ότι τα ελλιπή κίνητρα που οδηγούν σε κενές θέσεις σε προκηρύξεις για τους γιατρούς, αλλά και οι μεγάλες ανάγκες σε γιατρούς που υπάρχουν στο νομό, έχουν οδηγήσει πολλούς ασθενείς να καταφεύγουν στα φαρμακεία, τα οποία επίσης δοκιμάζονται. Σε αυτό συνηγόρησε και ο κ. Γερόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι, ενώ υπάρχουν προκηρύξεις και δεσμευμένα χρήματα δεν υπάρχουν γιατροί.

Ο συνταξιούχος του ΕΣΥ κ. Χούχος σχολίασε ότι απαιτείται σωστός σχεδιασμός, προκειμένου να βρεθούν οι γιατροί που θα στελεχώσουν τις ΤΟΜΥ, αφού ένας νέος γιατρός, αν δε βρει αμέσως δουλειά μετά την ειδικότητα θα ανοίξει γραφείο, το οποίο και στη συνέχεια δε θα είναι διατεθειμένος να αφήσει.

Κίνητρα για νέους γιατρούς-επιστήμονες, ώστε να μείνουν στον τόπο και αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για το σύστημα ενάντια στη διαφθορά, καθώς «το DNA μας είναι ευαίσθητο», όπως είπε, ζήτησε ο κ. Μωραΐτης, παραδεχόμενος ότι οι ΤΟΜΥ αποτελούν ένα σημαντικό εγχείρημα. Την ενόχλησή του για την απαξίωση του μέχρι σήμερα συστήματος Υγείας και όσων το υπηρετούσαν εξέφρασε ο ακτινολόγος κ. Μπούτος που αναρωτήθηκε πώς θα καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των ΤΟΜΥ, ώστε να έχει διάρκεια και να πετύχει.

Η γενική γιατρός του Νοσοκομείου κ. Ανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την (επιτέλους) αναβάθμιση της ειδικότητάς της στην Ελλάδα και εξήγησε ότι γενικοί γιατροί δεν βρίσκονται όχι γιατί οι απολαβές δεν είναι δελεαστικές, αλλά γιατί η ειδικότητά αυτή δεν είναι προσφιλής. Πρότεινε για το λόγο αυτό να γίνει κάποια ενημέρωση στους φοιτητές για τη γενική ιατρική, την οποία σήμερα διαλέγει το 1-2%.

Την πραγματικότητα αυτή μετέφερε στα δεδομένα της περιοχής και ο γιατρός κ. Πετρίδης, υπεύθυνος για τους ειδικευόμενους, αφού, όπως είπε, μόλις δύο ολοκλήρωσαν αυτή την ειδικότητα. Ο ίδιος έκανε ακόμη ένα σχόλιο σχετικά με τη νοσηλεία στο σπίτι, για την οποία επεσήμανε ότι η δυσκολία επικοινωνίας ανάμεσα στο Νοσοκομείο και τα ΚΕ αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αφού δεν προκύπτει feedback.

Ο κ. Θεοδωρίδης με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων έδωσε διευκρινίσεις, υπογραμμίζοντας ότι, καθώς έγινε αντιληπτή η αδυναμία εξεύρεση γενικών ιατρών έχει συσταθεί επιτροπή που συζητά την αναβάθμιση της ειδικότητας.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εξαφανίστηκε 34χρονος στην Καβάλα

Καβάλα: Άφησε τα δίδυμα κοριτσάκια του στο σχολείο και έφυγε- Κτηνοτρόφος είπε ότι είδε το…