Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον ΕΦΚΑ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό τον ΕΦΚΑ

0

Ξηλώνεται ουσιαστικά ο νόμος Κατρούγκαλου

Αλυσιδωτές αντιδράσεις θα δημιουργήσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία το ΣτΕ φέρεται να έκρινε σε συνεδρίαση του πριν το Πάσχα αντισυνταγματικές, ζωτικές διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ξηλώνοντας ουσιαστικά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, τότε ανατρέπεται όλο το ασφαλιστικό σύστημα και η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο έναντι των δανειστών, ενώ γίνεται λόγος για “πολιτικά παιχνίδια” των δικαστών.

Στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά δικαίωσαν του κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:

-την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματικών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

-τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος)

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται ότι θα ταρακουνήσει τα θεμέλια του ΕΦΚΑ, αφού ο φορέας έχει στηθεί με βάση ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός τόνισε ότι «αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016. Ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους».

Πρόσθεσε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου οδηγεί στη δήμευση εισοδήματος και ότι οι δικηγόροι έχουν προσβάλει τον νόμο.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης, όταν ολοκληρωθούν οι διασκέψεις, αναμένεται ότι θα βάλει φωτιά στα κυβερνητικά σχέδια για το ασφαλιστικό, αφού ο νέος φορέας που σχεδίασε ο Γ. Κατρούγκαλος προβλέπει ενιαίους κανόνες ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους κλάδους των ασφαλισμένων. Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνεται όλο το νομοθέτημα, σε μια στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση προσπαθεί να σπρώξει χρονικά τη νέα μείωση των συντάξεων και την εφαρμογή του αφορολόγητου για μετά το 2019.

Αυτό που μένει να αποφασιστεί, και θα απασχολήσει τους δικαστές σε νέα διάσκεψη, είναι ο κλάδος των συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο δικαστήριο θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο ακόμη διασκέψεις μέχρι να κρίνει όλα τα θέματα που έχουν τεθεί με τις προσφυγές. Ωστόσο, το θέμα των επιστημόνων και της αντισυνταγματικότητας της ένταξής τους στον ΕΦΚΑ έχει κριθεί οριστικά.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών» – Έρχεται και το «Καλάθι του Πάσχα»

Παραμένει ενεργό το «Καλάθι της Σαρακοστής» έως τις 4 Μαΐου Από εχθές Δευτέρα 22 Απριλίου …