Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

0

Απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η κυβέρνηση το είχε αποφασίσει και το υπουργείο Εσωτερικών το υλοποιεί. Ήδη ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης έχει ετοιμάσει το σχετικό Νομοσχέδιο που εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη βουλή για συζήτηση.  Όπως θα έχετε αντιληφθεί, ο λόγος για την βιασύνη της εφαρμογής της απλής αναλογικής είναι οι προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που ως γνωστόν θα γίνουν το 2019, το φθινόπωρο.
Λεπτομέρειες του σχετικού νόμου δεν έγιναν γνωστές παρά μόνον για την εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Γ.Δ.


Υπάρχουν αντιδράσεις
Πάντως στην κυβερνητική πρωτοβουλία για την απλή αναλογική έχουν ήδη εκδηλωθεί ποικίλες αντιδράσεις από διάφορες πλευρές. Όλοι θεωρούν ότι η εφαρμογή της προϋποθέτει μια σειρά αλλαγών στον κώδικα που διέπει τη λειτουργία των δήμων για να αποφευχθούν καταστάσεις χάους στα δημοτικά συμβούλια.
Δηλαδή, με την προτεινόμενη νέα νομοθετική ρύθμιση βασικό στοιχείο και συστατικό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου θα είναι η συναίνεση και η συνεργασία.
Δυστυχώς, τουλάχιστον στο νομό μας κάτι παρόμοιο δεν φαίνεται να έχει κερδηθεί ακόμη. Θα λέγαμε δε ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο…
Γ.Δ.


Λόγια του Δημόκριτου Αβδηρίτη
Ο μέγας φιλόσοφος Δημόκριτος Εξ’ Αβδήρων ως γνωστόν, έχει πει πολλές αλήθειες πέρα από τα υπόλοιπα περί Ύλης. Είπε λοιπόν ο μέγιστος Αβδηρίτης: «Για τους ανόητους δάσκαλος δεν είναι η λογική αλλά η συμφορά».
Δηλαδή ο ανόητος δεν χρησιμοποιεί τη λογική για να μη κάνει λάθος και υποστεί τη συμφορά και οδύρεται στη συνέχεια για τη μη χρήση της όπως πράττει ο σώφρων άνθρωπος που έχει σαν οδηγό του και δάσκαλο τη λογική.
Γ.Δ.


Μετά την άσκηση μονάδων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, παρέλαση τον Ιούνιο του 1966 στο χώρο μετά τα Νεκροταφεία (αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Η θέα προς τη Θάσο
Πάλι άρχισαν τα πολλά λόγια για το θέμα της περιοχής «Μαυρόρεμα» για την εκμετάλλευση ή όχι του εκεί μαρμάρου.  Και βέβαια μαζί με τα πολλά λόγια ήρθαν στην επιφάνεια οι «περιβαλλοντικές ευαισθησίες» κάποιων τακτοποιημένων.  Κάποιων που δεν γνωρίζουν από την έκφραση «αξιοποίηση του πλούτου μιας περιοχής». Ζουν οι περισσότεροι στον περίκλειστο χώρο του δημοσίου με εξασφαλισμένο μισθό, αγνοώντας τι σημαίνει παραγωγή και ιδιωτικός τομέας.
Λοιπόν για όλους αυτούς, τους αφιερώνουμε μια εικόνα από τη γειτονική Θάσο.  Τους ζητούμε με καθαρή ατμόσφαιρα, από κάποια παραλία του νομού να στρέψουν το βλέμμα τους προς τη Θάσο. Θα δουν, δια γυμνού οφθαλμού ότι η θέα είναι μια σχέση βουνού και θάλασσας σε ανοχή και συνεργασία. Τα λατομεία μαρμάρου συνεχίζουν τις εξορύξεις και ο τουρισμός κάνει τη δική του δουλειά. Μάλιστα ο τουρισμός της Θάσου χρόνο το χρόνο αναπτύσσεται όπως και οι εξορύξεις μαρμάρων. Δουλεύουν και οι δυο τομείς και μάλιστα αναπτύσσονται. Ο ένας τομέας δεν εμποδίζει τον άλλο.
Ας δουν λοιπόν αυτή τη θέα οι Ξανθιώτες αρνητές της ανάπτυξης του τομέα μαρμάρων στην ορεινή περιοχή. Και μια διαπίστωση: Μ’ αυτές τις συνεχείς αρνήσεις και ιδεοληψίες του παρόντος και του παρελθόντος έμειναν χωρίς νέους τα χωριά της ορεινής περιοχής Σταυρούπολης. Με στενόμυαλες αντιλήψεις αγαπητοί, ανάπτυξη δεν γίνεται.
Γ.Δ.


Θα μετρηθούν πολλά και πολλοί
Σφάλουν όσοι νομίζουν ότι το θέμα της ενοικίασης χώρου του υπουργείου Γεωργίας που παραχωρήθηκε για αεροδρόμιο με την πάροδο του χρόνου θα ξεχαστεί και οι Ρομά μικροπωλητές θα κάνουν πάρτι στις πλάτες των επαγγελματιών του νομού.
Πρέπει να γνωρίζουν οι εμπνευστές της «μεγάλης αυτής ιδέας» (!) πως ο αγώνας τώρα ξεκίνησε και πως οι σημαίες θα υποσταλούν όταν αποκατασταθεί η προτέρα τάξη.
Και κάτι πολιτικό για να μην αποφεύγονται οι ευθύνες. Λοιπόν, η παράταξη Μαυρίδη στο Επιμελητήριο οφείλει να δράσει και να πάρει θέση υποστηρίζοντας τους επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες που τους έστειλαν στο ΕΒΕ. Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Να λοιπόν που ήρθε η ώρα της ευθύνης για όλους. Στα δύσκολα ξεχωρίζεις, στο «Ναι» ή το «Όχι». Στον αγώνα αυτόν θα μετρηθούν πολλά και πολλοί και μάλιστα σύντομα.
Γ.Δ.


Ντροπή
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το θέμα του βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδη Φωκά, να επιδοκιμάζει και μάλιστα περήφανα ένα χυδαίο αντικοινοβουλευτικό σύνθημα οπαδών ΠΑΟΚ στο συλλαλητήριο του Σαββάτου ( «να καεί, να καεί, η πουτάνα η Βουλή»).
Ο ίδιος προσπάθησε βέβαια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι ήταν…σχήμα λόγου. Πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Λεβέντης χαρακτήρισε λάθος ότι ο βουλευτής δεν ζήτησε από το πλήθος αυτοσυγκράτηση, αλλά δικαιολόγησε τους ΠΑΟΚτσήδες και επιχείρησε να κάνει συμψηφισμούς με συνθήματα κάποιων Αγανακτισμένων.
Πώς το έλεγε ο αείμνηστος Τζιμάκος; «Όλο το έθνος προσκυνά σώβρακα και φανέλες»…
Χ.Ι.


Ονόματα
Η δημοσίευση στον τοπικό Τύπο αλλά και της Περιφέρειας έλεγε για μεγάλη απάτη με eshop από δω στην Ξάνθη. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν στις 10 Απριλίου, 4 ημεδαποί, 2 άντρες και 2 γυναίκες, με την κατηγορία ότι διακινούσαν πλήθος απομιμητικών προϊόντων ένδυσης-υπόδησης και αξεσουάρ. Χιλιάδες, δηλαδή, μαϊμού προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά της Θράκης και όχι μόνον. Μάλιστα το συνολικό ύψος των διαφυγόντων κερδών για το δημόσιο υπερβαίνει το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ξάνθης.
Και καλά μέχρι εδώ, η αστυνομία έκανε τη δουλειά της. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να μάθουν λεπτομέρειες; Δεν πρέπει να μάθει η κοινή γνώμη ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι κερδοσκοπούσαν με τα μαϊμού προϊόντα; Και τέλος, ποιοι προμηθεύονταν αυτά τα μαϊμού;
Έτσι, πέφτει φως στην απάτη. Με τη γνωστοποίηση ονομάτων των απατεώνων.
Γ.Δ.


Κρούσματα ιλαράς
Δύο τουλάχιστον επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στην Ξάνθη, το ένα μάλιστα σε ενήλικα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν αντιμετωπιστεί και δεν υπήρξαν επιπλοκές.   Ο αριθμός δεν δικαιολογεί ανησυχία ωστόσο ένας γενικότερος προβληματισμός στις υγειονομικές αρχές υπάρχει αφού μια ξεχασμένη παιδική ασθένεια αναζωπυρώθηκε. Το ίδιο και η ανεμοβλογιά που «χτυπά» ενήλικες και προξενεί ενίοτε σοβαρές επιπλοκές. Αυτή η αναγέννηση των ιών αυτών αποδίδεται στο ότι αρκετό μέρος του πληθυσμού κατ’ επιλογήν του δεν έχει εμβολιάσει τα παιδιά του υιοθετώντας απόψεις του κινήματος που είναι ενάντια στα εμβόλια με αποτέλεσμα μια πληθυσμιακή ομάδα να μένει χωρίς θωράκιση σ ‘αυτούς τους ιούς. Επίσης μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που δεν είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που είναι κατά των εμβολίων ας ανατρέξουν να πληροφορηθούν πόση ήταν η παιδική θνησιμότητα  στη χώρα από τέτοιες ασθένειες στις δεκαετίες του περασμένου αιώνα και πόση είναι τώρα!
Μ.Ξ.


 Στα …ύψη βρίσκεται η τουρκική προκλητικότητα
 Μέχρι και το αεροσκάφος του πρωθυπουργού παρενόχλησαν δυο τουρκικά μαχητικά πάνω από την νήσο Ρω κατά την επιστροφή του από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία πετούσαν στα 10.000 πόδια και δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου, που πετούσε στα 1.500 πόδια, στοιχεία πτήσης. Ενημέρωσαν επίσης ότι το Σινούκ που μετέφερε τον πρωθυπουργό και τον Α/ΓΕΕΘΑ προσεγγίζει τον τουρκικό εναέριο χώρο.
Ο Έλληνας πιλότος αγνόησε τους τούρκους και ενημέρωσε άμεσα τον Αλέξη Τσίπρα και τον ναύαρχο Ευ. Αποστολάκη. Αμέσως στο σημείο βρέθηκαν, πετώντας στα 20.000 πόδια στον δικό μας εναέριο χώρο, δύο ελληνικά μαχητικά και με την εμφάνισή τους τα τουρκικά έφυγαν ανατολικά. Την εμφάνιση και αναχώρηση των τουρκικών μαχητικών παρακολούθησαν από το Σινούκ ο Πρωθυπουργός και ο ΑΓΕΕΘΑ.
Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε «θερμό» καλοκαίρι…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…