Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 11 Απριλίου 2018

0

Η Δημοτική Αγορά
Για λίγο συζητούμε για την κατάντια της Δημοτικής Αγοράς και μετά πάλι σιωπή. Και η Αγορά υποβαθμίζεται, απαξιώνεται και οδηγείται στην απομάκρυνση των επαγγελματιών. Το παραδέχτηκε και τους ονόμασε «ήρωες» ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης πρόσφατα.
Διότι όντως είναι ηρωική η συνέχιση της παρουσίας τους εκεί ως επαγγελματίες. Διότι όντως είναι ηρωική η επιμονή αυτών που μένουν σηκώνοντας ένα φορτίο μεγάλο.
Γ.Δ.


Δημοτική Αγορά ΙΙ
Βέβαια η υπόθεση «Δημοτική Αγορά»  δεν είναι ευθύνη των επαγγελματιών μόνον. Κυρίως είναι των ανθρώπων που διοικούν το δήμο. Ενώ διαθέτουν ένα περιουσιακό κεφάλαιο σημαντικό, δεν το έχουν αξιοποιήσει ανάλογα. Εδώ και χρόνια έχουν διαπιστώσει ότι το κεφάλαιο Δημοτική Αγορά πως συνεχώς υποβαθμίζεται και δεν αποδίδει όσα μπορούσε. Κι ενώ βλέπουν την απομείωση δεν πράττουν τίποτε για να προλάβουν την οριστική εξαφάνιση του κεφαλαίου. Κι έτσι, η Δημοτική Αγορά από κερδοφόρο δημοτικό έσοδο, χρόνο το χρόνο μειώνεται, χωρίς μάλιστα προοπτική ανάκαμψης. Το τι πρέπει να γίνει για να σωθεί το κεφάλαιο «Δημοτική Αγορά» αυτό θα πρέπει να το πει και να το αποφασίσει ο δήμος Ξάνθης. Μέσα από μια μεγάλη συζήτηση, όλες οι παρατάξεις, να σκύψουν πάνω από το θέμα και να το αντιμετωπίσουν. Τώρα, πριν είναι αργά.
Γ.Δ.


Επιστροφή στην κανονικότητα
Η μεγάλη γιορτή των Χριστιανών τελείωσε και όλοι επιστρέφουμε στη κανονικότητα. Μετά την κατάνυξη των ημερών και την ευωχία της Αναστάσεως, μαζευόμαστε ο καθένας στα του οίκου του, τις δουλειές του. Το διάλειμμα τελείωσε όπως τελειώνουν πάντα όλα τα ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα. Τίποτε δε μένει παντοτινά ίδιο και ευτυχώς. Ούτε μπορεί η ζωή να είναι ένα συνεχές πανηγύρι χαράς και γλεντιού, αλλά ούτε να αποτελεί μια θλίψη, πόνο και δοκιμασίες.
Η φυσιολογική ζωή των περισσότερων ανθρώπων συμπεριλαμβάνει και τα δύο. Κι έτσι με χαρά και θλίψη πορεύεται ο άνθρωπος. Με την κρυφή ελπίδα ότι η χαρά θα καταλαμβάνει περισσότερο χρόνο σ’ αυτό το ζύγι της ζωής.
Γ.Δ.


Πανβορειοελλαδικοί Αθλητικοί αγώνες στην Ξάνθη το 1950. Σημαιοφόρος Τάκης Μιχαλόπουλος, δεξιά ο Μαν. Ξυλάς (αρχείο Β. Μιχαλοπούλου)

Υψηλό τίμημα για μια γυναίκα
Από τον κάμπο του Ερασμίου τα νέα για μια ερωτική ιστορία με σοβαρό τραυματισμό ενός άνδρα.  Το γεγονός της ερωτικής αντιζηλίας συνέβη πέρσι στις 22 Νοεμβρίου στο χωριό. Αιτία της σύγκρουσης, όπως συνήθως, μια γυναίκα. Όμορφη, Γεωργιανή και διεκδικούμενη.
Τελικά ντόπιος Ερασμιώτης της άρεσε περισσότερο και ενέδωσε. Μόνον που δεν το χώνεψε συμπατριώτης της, δυναμικός και τσαμπουκάς κατά πως λένε. Και πήρε εκδίκηση. Χτύπησε με σιδερολοστό τον αντίζηλό του δυνατά, από τότε είναι σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική σε μη αναστρέψιμη πορεία της υγείας του, με κίνδυνο να χάσει τη ζωή του πλέον.
Πολύ υψηλό τίμημα όντως για μια γυναίκα.
Γ.Δ.


Οι αστυνομικοί…φρουροί
Με αφορμή την κίνηση Μητσοτάκη για την αποδέσμευση του 20% των αστυνομικών δυνάμεων που φρουρούν το κόμμα και τον ίδιο, μάθαμε και ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δρομολογεί την αποδέσμευση εκατοντάδων (!) ανδρών της ΕΛΑΣ που φρουρούν πολιτικούς, κόμματα, τραγουδιστές και επιχειρηματίες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τόσκας απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων ότι, «γενικότερες περικοπές σε τέτοιου είδους δεσμευτικά καθήκοντα εκατοντάδων ανδρών της ΕΛ.ΑΣ έτσι και αλλιώς ήδη δρομολογούνται σε ευρεία κλίμακα και θα εφαρμοστούν τις επόμενες μέρες».
Χρόνια ακούμε για αποδέσμευση και άλλα τόσα ντρεπόμαστε που λόγω των καθηκόντων φύλαξης σε πολιτικά και άλλα δημόσια πρόσωπα, η κοινωνία στερείται πολύτιμο εκπαιδευμένο προσωπικό φύλαξης.
Αναμένουμε λοιπόν, τους σχεδιασμούς του κ. Τόσκα άμεσα, όπως λέει.
Ε.Δ.


Πλημμύρες
Ο ποταμός Έβρος με 180 χιλ. μήκος, όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να επισκευάζουν μόνο τις ζημιές τού αναχώματος και να ανυψώνουν όπου… χρειαζόταν.
Ανυπολόγιστες είναι και οι φετινές ζημιές χιλιάδων στρεμμάτων από τις μεγάλες πλημμύρες του στο νομό Έβρου. Αν συνεχιστεί, ο νομός Έβρου θα γνωρίσει μεγαλύτερο πληθυσμιακό φυλλορρόημα. Ήδη και με βάση επίσημων στατιστικών στοιχείων υπάρχει μείωση του πληθυσμού. Δεν είναι δυνατόν η Ολλανδία με τους μεγάλους ποταμούς και με το 20% του εδάφους της κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας να μην πλημμυρίζει και στον Έβρο οι κάτοικοι του να υφίστανται πλημμύρες.
Το πρόβλημα των πλημμυρών του Έβρσυ πρέπει να λυθεί οριστικά. Πρέπει να γίνει χαρτογράφηση της διατομής και της χωρητικότητας του Έβρου και των παραποτάμων του, σε συμφωνία με την Τουρκία και τη Βουλγαρία.


Ελλάδος γεύση
Στην Έκθεση Ελλάδος Γεύση θα βρεθεί τον Μάιο για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσιάζοντας τις εξαιρετικές γεύσεις της, τον μοναδικό πολιτισμό της και τις απίθανες τουριστικές προτάσεις της. Η Έκθεση Ελλάδος Γεύση πραγματοποιείται από τις 10 έως τις 13 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και προβάλλει τη Γαστρονομία, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό της Ελλάδας. Όπως σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης, η Περιφέρεια ΑΜΘ πιστεύει πως η γαστρονομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τουρισμό, για αυτό και ήδη έχουν συμμετάσχει σε 4 εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, και θα βρεθούν το Μάιο στο Περιστέρι για την έκθεση αυτή. «Η έκθεση αυτή είναι πολύ σημαντική, γιατί ο πρωτογενής τομέας μας έχει εξαιρετικά προϊόντα, τα οποία θα πρέπει να διαφημιστούν και προβληθούν» σημείωσε, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την άποψη πως δύο πράγματα μένουν στον τουρίστα όταν φεύγει από ένα τόπο στη μνήμη, η φιλοξενία των ανθρώπων του και η γαστρονομία. Η Περιφέρεια έχει βγάλει για αυτό το λόγο δημόσια πρόσκληση σε όσους παραγωγούς θέλουν να υποβάλλουν αίτηση, ώστε να φιλοξενηθούν δωρεάν στο περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜΘ, βοηθώντας τους να μειώσουν το κόστος της προβολής τους.
Π.Θ.


Τρώμε λιγότερο αρνί
Πέρασε και το Πάσχα και περνάμε σιγά σιγά στο καλοκαίρι. Και μιας κι οι μέρες το καλούν καθώς έχουμε συνδέσει το Πασχαλινό τραπέζι με τον οβελία, μια ενδιαφέρουσα έρευνα δείχνει ότι μειώθηκε δραματικά η ετήσια κατανάλωση αρνιού στην χώρα μας μέσα τις τελευταίες δεκαετίες. Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν πως το 1980 η ετήσια κατανάλωση αρνιού αντιστοιχούσε σε 18,5 κιλά για κάθε έλληνα, ενώ το 2018 μόνο σε 4,5 κιλά! Κι αυτό δεν οφείλεται μόνο στην κρίση αλλά στο γεγονός ότι οι νεώτερες γενιές δεν τρώνε σε πολύ μεγάλο ποσοστό αρνάκι και κατσικάκι,  μαγειρίτσα και κοκορέτσι. Επιλέγουν κοτόπουλο, γαλοπούλα υιοθετώντας νέα διατροφικά μοντέλα υγιεινής διατροφής. Έτσι με τους ρυθμούς αυτούς μοιραία σε λίγα χρόνια θα εκλείψουν αυτά τα εδέσματα κι αντί για μαγειρίτσα θα τρώνε …κοτόσουπα!
(Όχι εμείς βέβαια ….)
Μ.Ξ.


Πάσχα στη Θράκη
Κι όμως μόνο όσοι ζουν στη Θράκη μπορούν πραγματικά να καταλάβουν το νόημα της πραγματικής ειρηνικής συμβίωσης στην περιοχή, παρά τα όσα εμπρηστικά συμβαίνουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεκάδες φίλοι μουσουλμάνοι έγραψαν ευχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους χριστιανούς φίλους και συμπολίτες τους, άλλοι τόσοι έστειλαν μηνύματα και άλλοι τηλεφωνικά έδωσαν ευχές αγάπης και αλληλεγγύης με ειλικρινή σεβασμό και αναγνώριση στη θρησκεία του άλλου και τη διαφορετικότητα.
Αυτό είναι το μήνυμα της Θράκης για το Πάσχα, που δεν έρχεται μέσα από βεβιασμένες κινήσεις και δημόσιες δηλώσεις, αλλά μέσα από την πραγματική αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση που έχει επιτευχθεί ανάμεσα στους απλούς πολίτες του τόπου μας.
Και γι’ αυτό τον τόπο και γι’ αυτούς τους ανθρώπους που ζουν εδώ μόνο αγάπη και περηφάνια μπορούμε να νιώθουμε.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…