Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

0

Θέρμες – Ποταμιά
Δύο σημαντικά κέντρα θερμαλισμού βρίσκονται στο νομό μας ως γνωστόν. Αυτό των Θερμών στην ορεινή περιοχή και της Ποταμιάς στην πεδινή. Για όσους τα έχουν επισκεφθεί σίγουρα δεν έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων. Κι αν στις Θέρμες ξεκινούν έργα βελτίωσης της όλης εικόνας από το δήμο Μύκης, στην Ποταμιά τα πράγματα είναι το λιγότερο δύσκολα για το δήμο Αβδήρων. Ο οποίος θέλει να κάνει παρεμβάσεις, θέλει να βρει ιδιώτη για να διαχειριστεί τα Λουτρά, αλλά δεν μπορεί. Και δεν μπορεί διότι δεν έχει την τυπική άδεια εκμετάλλευσης. Κι έτσι, τα Λουτρά στο μεν βουνό αποκτούν νοικοκυρεμένη εικόνα μεν, αλλά είναι αρκετά μακριά για να πηγαινοέρχεται κανείς, ενώ της Ποταμιάς θέλουν δουλειές να γίνουν εκεί και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει κατά το παρελθόν.
Γ.Δ.


Σωστή αξιοποίηση χρειάζεται
Το να βάλουμε το θέμα του Θερμαλισμού ως θέμα προτεραιότητας για τους δύο παραπάνω δήμους, μάλλον θ’ αποτελούσε αφέλεια. Το να συγκρίνουμε άλλα Λουτρά με τα δικά μας, μάλλον θα ήταν άδικο να γίνει, διότι εκεί υπάρχει προϊστορία χρόνων, εμπειρία, δομές οργανωμένες που έχουν ξεπεράσει αγκυλώσεις που εδώ ευημερούν.
Με δυο λόγια, για ν’ αξιοποιηθεί η ευκαιρία που παρέχει η φύση σε Θέρμες και Ποταμιά, θα πρέπει να γίνουν πολλά. Αρκετά περισσότερα. Κι οφείλουν οι δήμοι να το κάνουν. Για ν’ αποδείξουν ότι το θέλουν και μπορούν. Μια μορφή πλούτου είναι τα Λουτρά εάν αξιοποιηθούν σωστά.
Γ.Δ.


Η πλατεία Ελευθερίας
Από έναν υποβαθμισμένο χώρο με τα χορταράδικα, το ρέμα με τα νερά που έρχονταν από τις βροχές, την ξύλινη γέφυρα και τους χωμάτινους δρόμους κι αλάνες, σιγά-σιγά έγινε η σημερινή πλατεία Ελευθερίας. Η δεύτερη πλατεία της πόλης και από τις λίγες που συνολικά διαθέτει.  Αυτή λοιπόν η πλατεία, με τη δική της μικρή ιστορία έχει γίνει η πλατεία του Εμπορικού Κέντρου πλέον. Και σαν τέτοια, χρειάζεται ένα μικρό λίφτινγκ. Ο τέως δήμαρχος Μιχ. Στυλιανίδης είχε ετοιμάσει μια μελέτη αλλά τελικά έμεινε χωρίς να προχωρήσει. Ας την αναζητήσει η σημερινή δημοτική αρχή κι ας την ενεργοποιήσει.
Γ.Δ.


Και η οδός Κουγιουμτζόγλου
Και μια και μπήκαμε σε θέματα τεχνικά, βρίσκω την ευκαιρία να θυμίσω στον δήμαρχο Ξάνθης πως στην Τεχνική Υπηρεσία υπάρχει μια άλλη μελέτη, της ίδιας περιόδου, για την ανάπλαση της οδού Κουγιουμτζόγλου. Με κάποιες επικαιροποιήσεις οι δύο αυτές μελέτες μπορούν να κατατεθούν αρμοδίως για να εγκριθούν και στη συνέχεια υλοποιηθούν. Δύο μελέτες σχεδόν έτοιμες που θα βελτιώσουν την εικόνα του εμπορικού κέντρου της Ξάνθης.
Γ.Δ.


Αύξηση Τούρκων επισκεπτών
Αύξηση παρουσιάζουν οι αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών από τις εισόδους των Κήπων και των Καστανιών, το α’ τρίμηνο του 2018. Έφθασαν τις 126.485 και ξεπέρασαν κατά 15% τις αφίξεις κατά  το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Και αυτό παρά την ένταση των τελευταίων μηνών και τις πολεμικές κραυγές ένθεν και ένθεν των συνόρων. Κανείς από τους Τούρκους επισκέπτες δεν δίνει σημασία στις αρλούμπες του Προέδρου τους και έρχονται να πιούν τα τσίπουρα τους και να απολαύσουν τα ξενοδοχεία μας. Μόνον εμείς τσιμπάμε και παραγγέλνουμε φρεγάτες και F-16, παρασυρμένοι από τις αναλύσεις για ηλίθιους που μας σερβίρουν διάφοροι απόστρατοι και αναλυτές της συμφοράς, οι οποίοι περνούν τα λεωφορεία και τις Μερσεντές για τουρκικά άρματα μάχης.
Γ.Λ.


Μετά 24 χρόνια
Πρωταθλήτρια και με τη βούλα η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ. Μετά από 24 χρόνια η ιστορική ομάδα κατάφερε να ξεχωρίσει και να φθάσει στο νήμα του πρωταθλήματος πρώτη. Ένα πρωτάθλημα που διανθίστηκε από μια σειρά γεγονότων που για πρώτη φορά συνέβαιναν τόσο εντός των γηπέδων όσο και σε δικαστήρια. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι δύο δικέφαλοι, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, διεκδικούσαν την πρώτη θέση που τελικά κέρδισε η ΑΕΚ εξαιτίας και διοικητικών λαθών του ΠΑΟΚ.
Ένα δεύτερο άξιο λόγου συμπέρασμα φέτος στο πρωτάθλημα ήταν η πολεμική που δέχτηκε η ομάδα του Ολυμπιακού, ενώ από την άλλη εμφανίστηκε μια πολύ άσχημη διοικητική εικόνα της ομάδας του Παναθηναϊκού. Ζήσαμε οι φίλαθλοι κι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίοδο η οποία θα συνεχιστεί για δύο Κυριακές ακόμη.
Ως προς την πρωταθλήτρια, αυτή η πρώτη θέση έκλεισε. Ανήκει στην ΑΕΚ.
Γ.Δ.


Ο πρωτογενής τομέας
Είναι γεγονός ότι ο νομός μας διαθέτει ικανοποιητικές πεδινές εκτάσεις για την καλλιέργεια διαφόρων ειδών της γεωργικής παραγωγής. Το ίδιο ικανοποιητικές είναι οι επενδύσεις που έχουν γίνει επίσης στο ζωικό κεφάλαιο. Τόσο σε σταβλισμένα ζώα, μεγάλα και μικρά, όσο και ζώα ελευθέρας βοσκής, κυρίως στην ορεινή περιοχή.  Τελευταία στο επιχειρησιακό πλάνο κάποιων νέων αγροτών-κτηνοτρόφων, έχουν συμπεριληφθεί και ράτσες ζώων που κάποτε αποτελούσαν κυρίαρχη παρουσία. Με τα χρόνια υπήρξε αντικατάσταση αυτών των φυλών με εισαγόμενες. Με την πάροδο των χρόνων, υπάρχει μια στροφή στο να διασωθούν αυτές οι φυλές ζώων όπως οι βραχυκέρατες αγελάδες, το πρόβατο της Θράκης, το βουβάλι και ο μαύρος χοίρος.
Πρόκειται για αξιέπαινες προσπάθειες που η πολιτεία στηρίζει οικονομικά μέσω προγραμμάτων για να διατηρηθούν αυτές οι όντως σπάνιες φυλές. Η προσπάθεια είναι καλή, σοβαρή και ελπίζουμε να έχει την προσδοκόμενη επιτυχία.
Επιστροφή, λοιπόν, στις ρίζες της κτηνοτροφίας.
Γ.Δ.


Νέο δώρο για τους Ρομά
Οι τακτικοί αναγνώστες της Εφημερίδας μας θα θυμούνται το μεγάλο πρόγραμμα που προσπάθησε να υλοποιήσει η Εθνική Τράπεζα και εξελίχθηκε σε σκάνδαλο, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που αυτό πλήρωσε τα εκατομμύρια. Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα στεγαστικής αποκατάστασης Ρομά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε και στην Ξάνθη, αλλά στη διαδρομή αποκατάσταση δεν έγινε. Φτιάχτηκαν κάτι ψεύτικα σπίτια, ελάχιστα, σε διάφορα μέρη της χώρας (στην Ξάνθη στο Σέλινο και αλλού…), που μοναδικό σκοπό είχαν να «φάνε» τα χρήματα. Είχε μάλιστα στηθεί  ολόκληρη επιχείρηση έγκρισης των δανείων που θα εχρησιμοποιούντο για την κατασκευή στέγης. Αποκατάσταση ως είπαμε δεν έγινε, τα χρήματα πήγαν στις τσέπες ελάχιστων  μεσαζόντων, γνωστών στην πιάτσα, κι έτσι το δημόσιο και δουλειά δεν έκανε και τα λεφτά του έχασε. Όσο όμως κι αν φαίνεται απίστευτο, η Πολιτεία συνεχίζει να επιμένει στο ίδιο λάθος. Πληροφορηθήκαμε ότι ετοιμάζεται νέο πρόγραμμα στεγαστικής και επαγγελματικής αποκατάστασης ΡΟΜΑ!!!
Όπως και την προηγούμενη φορά, τα χρήματα θα πάνε σε λίγους και οι υπόλοιποι θα πάρουν ψίχουλα. Απορίες όσοι αναγνώστες έχουν, μάλλον δεν κατάλαβαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει εκλογικά στις ψήφους των ΡΟΜΑ. Και γι’ αυτό τους κάνει προεκλογικά δώρα.
-Τι δεν καταλάβατε;
Γ.Δ.


Δεν τα πάει καλά ο δήμος με τους διαγωνισμούς
Μετεξεταστέος μένει ο δήμος Ξάνθης στους διαγωνισμούς. Αυτό συμπεραίνεται από το γεγονός ότι έχει καταγραφεί ένα μεγάλο ποσοστό ακυρώσεων. Στην πρόσφατη οικονομική επιτροπή υπήρχαν 4 περιπτώσεις διαγωνισμών που ακυρώθηκαν. Μέχρι και το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε διαγωνισμό δικαιώνοντας την εταιρεία που απέκλεισε η Επιτροπή Διαγωνισμού του δήμου. Και δεν ισχυριζόμαστε ότι για όλες αυτές τις ακυρώσεις φταίει πάντα ο δήμος και ότι οι υπηρεσίες του δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους καθώς είναι γνωστό τι γραφειοκρατία υπάρχει και τι χρόνοι απαιτούνται για να ολοκληρωθεί ένας διαγωνισμός. Αυτό όμως πρέπει να το λάβουν υπ’ όψιν τους οι υπηρεσίες και να προνοούν αλλά και να κάνουν έτσι τις μελέτες τους ώστε να μην μπορούν κάθε τόσο να τις ακυρώνουν τα ελεγκτικά όργανα.
Όλο αυτό αποβαίνει εις βάρος της λειτουργίας του δήμου και έχει και οικονομικό κόστος.
Μ.Ξ. 


Προς ενοικίαση το ΚΟΝΑΚΙ
Η Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας βγάζει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό το ΚΟΝΑΚΙ, που βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρου Γεωργίου Κονδύλη 50 (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού), που φιλοξένησε τα προηγούμενα χρόνια πολλές πολλές μουσικές βραδιές των ξανθιωτών. Η Μονή στους όρους της μίσθωσης δίνει βαρύτητα στο σκοπό της χρήσης του οικήματος, τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις ανακαίνισης, καθώς βέβαια και το ύψος του μισθώματος (τιμή εκκίνησης 500 ευρώ).
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …