Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

0

Ω, τι μπάσκετ!…
Αυτό που έζησαν το βράδυ της Τρίτης οι φίλοι του μπάσκετ στον αγώνα Παναθηναϊκού με αντίπαλο τη Ρεάλ Ισπανίας ήταν κάτι μοναδικό. Κατ’ αρχάς ήταν διαφήμιση του μπάσκετ.  Απόλυτη και μοναδική κυρίως από την πλευρά του Παναθηναϊκού. Τέτοιο απολαυστικό παιχνίδι πολλά χρόνια είχαν οι φίλαθλοι να ζήσουν. Και μάλιστα από το πρώτο δευτερόλεπτο μέχρι και το σφύριγμα της λήξης. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς την ομορφιά του παιχνιδιού των Παναθηναϊκών, την αποτελεσματικότητά τους, την δυναμική και καθαρή άμυνά τους και την συγκλονιστική επίθεση. Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού δούλεψε σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα με διευθυντή της τον Νικ Καλάθη, χωρίς βέβαια να έχει υστερήσαντα. Ήταν όλοι τους τέλειοι και απολαυστικοί σ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι της Ρεάλ θα παραμιλούν ακόμη γι’ αυτό που έπαθαν, πέρα από τη διαφορά στο σκορ που έφθασε τους 28 πόντους.
Ήταν ένα μπασκετικό υπερθέαμα που ευχόμαστε να συνεχιστεί και στους επόμενους αγώνες.
Γ.Δ.


Εικόνα δίπλα μας
Συνηθισμένη εικόνα σε κάδους απορριμμάτων στην πόλη μας. Εδώ βέβαια δεν ευθύνεται ο δήμος, να είμαστε δίκαιοι. Εδώ ευθυνόμαστε εμείς που πετάμε απρόσεκτα τα χαρτιά στους κάδους. Και πρόκειται για κάδους κοντά στη ΔΟΥ. Μάλιστα τα χαρτιά μέσα κι έξω από κει προέρχονται…
Τα υπόλοιπα σχόλια περιττά.
Γ.Δ.


Μίλησε ο ποιητής
Και με την ευκαιρία να θυμίσουμε έναν στίχο του μεγάλου ποιητή μας Κωστή Παλαμά από τον «Δωδεκάλογο του Γύφτου». Γράφει προφητικά λοιπόν «Δύσαμε στην Ανατολή και ανατείλαμε στη Δύση».
Ερωτώ λοιπόν: Είμαστε στη Δύση όντως; Με όλα αυτά τα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν γύρω μας και πολλές φορές με δική μας ευθύνη;
Όταν εδώ εμείς οι Ξανθιώτες αλλά και δίπλα στη Ροδόπη βιώνουμε εικόνες που χρονολογικά αντιστοιχούν σε αιώνες πίσω;
Δεν ξέρει κανείς τι να υποθέσει, τι συμπέρασμα να βγάλει για το ποιον χρόνο ζούμε. Στην Ανατολή στα βάθη της ή στην Δύση; Και ποια Δύση αλήθεια;
Γ.Δ.


Μεγάλη παρέα κοριτσιών της Ξάνθης στον 1ο όροφο στο σημερινό «Σπίτι του Χατζιδάκι» (αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Το καλό να λέγεται
Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας στη σελίδα 7, δημοσιεύσαμε έξι προτάσεις για την υποβοήθηση των επιχειρήσεων που έχουν οφειλές που περιέλαβε στην επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Γραβάνης.
Πρόκειται για ένα σύνολο προτάσεων ιδιαίτερα ρεαλιστικών, που μπορούν και πρέπει να γίνουν δεκτές από τα υπουργεία με στόχο την ουσιαστική υποβοήθηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα και εμποδίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Προτάσεις απλές, σωστές, στοχευμένες, συγκεκριμένες και εύκολα υλοποιήσιμες. Είναι μια ευκαιρία για τα υπουργεία να βοηθήσουν έμπρακτα. Για να δούμε, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των προτάσεων.
Γ.Δ.


Δύσκολη υπόθεση
Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα της απλής αναλογικής τόσο στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης όσο και τις βουλευτικές.
Η μεν κυβέρνηση έχει τα δικά της σχέδια και υπολογισμούς, η δε αντιπολίτευση τις δικές της απόψεις. Αυτό προδικάζει ότι στη βουλή που θα κατατεθεί το Νομοσχέδιο, θα γίνει μάχη.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, με προεξάρχουσα την αξιωματική είναι κάθετα αντίθετη. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκεκριμένα στην autodioikisi.gr:
«Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί κεντρικό πυλώνα στο σχέδιο μου για τη διακυβέρνηση της χώρας» προσθέτοντας πως σε όλη την Ευρώπη πλέον οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ανάλογες αρμοδιότητες και ευθύνες. Οι εκλεγμένοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι άμεσοι εκπρόσωποι των πολιτών που γνωρίζουν, και επιλύουν άμεσα βασικά τοπικά προβλήματα. Είναι προτεραιότητα μου να ενισχύσω τις δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί και την αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της. Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε πρόκειται για την αυτοδιοίκηση. Δεσμεύομαι ότι αυτός ο νόμος θα αλλάξει και καθώς οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις εθνικές εκλογές, ο δήμαρχος θα μπορεί να λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση την εντολή που έλαβε από τους πολίτες.»
Γ.Δ.


Με το χέρι στην καρδιά
Ας το δούμε λοιπόν το θέμα της απλής αναλογικής με ρεαλισμό κι ας μεταφερθούμε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης των τελευταίων μηνών.  Μάλιστα η εικόνα της «λειτουργίας» του δημοτικού σώματος σήμερα, είναι ενδεικτική του τι μπορεί να συμβεί εάν η πλειοψηφούσα παράταξη ΔΕΝ έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να μπορεί να προωθεί τις προτάσεις της. Θα υπάρχει μια εμφανής διαφωνία, δυσλειτουργία και τελικά ακυβερνησία.
Δηλαδή το δημοτικό όργανο δύσκολα θα έπαιρνε αποφάσεις τόσο για λόγους ουσίας όσο και σκοπιμότητας εάν δεν συμφωνούσαν τα περισσότερα μέλη στα οποία ο δήμαρχος δεν θα ήταν αποδεκτός ενδεχομένως ή θα υπήρχαν διαπροσωπικές αντιπάθειες ή σκοπιμότητες.
Φυσικά οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κρίνονταν για την όποια συμπεριφορά τους, όμως εάν γίνει το κακό, μετά είναι αργά για απόδοση ευθυνών. Άρα τι μέλλει γενέσθαι;  Ένα πράγμα κατά τη γνώμη μας, όσο κι αν θίγει κάποιους. Απαιτείται ωρίμαση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα εκ μέρους των εμπλεκομένων. Υπάρχουν αυτά για να προχωρήσει η απλή αναλογική; Ας απαντήσει ο καθένας με το χέρι στην καρδιά.
Γ.Δ.


Το χρώμα του χρήματος
Το επιχειρείν στις ελεύθερες χώρες είναι μια αυτονόητη λειτουργία. Τη σημερινή μάλιστα περίοδο της παγκοσμιοποίησης, αυτός που έχει χρήματα μπορεί να τα επενδύσει όπου κρίνει ότι αυτά θα αποδώσουν. Έτσι ακριβώς σκέφτηκε ο μεγάλος τουρκικός κατασκευαστικός όμιλος ΜΙΜ. Ο οποίος ξεκινάει την ευρωπαϊκή του πορεία από τους Αμμόλοφους της Νέας Περάμου Καβάλας! Έτσι λοιπόν σύντομα θα έχουμε το Porto Peramos, ένα καθαρά τουρκικό τουριστικό real estate με αφετηρία τη Νέα Πέραμο. Είπατε τίποτε; Όχι βέβαια, διότι ως γνωστόν το επιχειρείν δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια και ούτε βάζει φραγμούς για θρησκείες, χρώμα δέρματος, όνομα κράτους και άλλα παρόμοια. Οι επιχειρήσεις βλέπουν μπροστά, βλέπουν τις ευκαιρίες και επενδύουν χωρίς ιδεοληψίες και στενοκεφαλιές. Εξάλλου δεν θα είναι η πρώτη τουρκική επένδυση στη χώρα μας. Υπάρχουν δεκάδες.
Γ.Δ.


Tο παζάρι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο
Το «Ε» σήμερα παρουσιάζει έγγραφο που αποδεικνύει ότι το παζάρι που θέλει να κάνει ο δήμος Αβδήρων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού όχι απλά δεν πρέπει να γίνει επειδή το θέλουν οι έμποροι και οι επαγγελματίες της Ξάνθης, αλλά κυρίως δεν μπορεί να γίνει! Κι αυτό γιατί η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου στις 5/9/1990 με την οποία έγινε η παραχώρηση στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας η περιοχή ορίζει ρητά ότι παραχωρείται υπό τον όρο να χρησιμοποιείται ως διάδρομος προσγείωσης αεροσκαφών διαφορετικά ανακαλείται η παραχώρηση. Εκτός κι αν τροποποιηθεί αυτή η απόφαση ή .…αν οι μικροπωλητές μεταφέρουν με …αεροπλάνα τα προϊόντα τους κάθε Τρίτη!
Και για να σοβαρευτούμε ερωτήματα εγείρει το γεγονός ότι το υπουργείο Άμυνας δεν έλαβε υπ΄όψιν του αυτή την απόφαση και βιάστηκε να παραχωρήσει την έκταση στον δήμο!
Μ.Ξ.


Ξεκινούν οι εργασίες για το κυνοκομείο
Πρόσφατα εγκρίθηκε από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο διαγωνισμός για το έργο της κατασκευής του κυνοκομείου Ξάνθης και η υπογραφή του συμφωνητικού με τον ανάδοχο αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη του μήνα. Να λάβουμε υπόψη μας ότι για το έργο των 900.000 ευρώ που τελικά κατακυρώθηκε με 370.000 ευρώ, δεν υπήρξαν ενστάσεις και χρειάστηκαν επτά μήνες για να δοθεί το «πράσινο φως», προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση. Φανταστείτε δηλαδή να είχε και ενστάσεις…
Άλλη περίπτωση το έργο των ασφαλτικών του δήμου Ξάνθης, προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ που δόθηκε με 60% έκπτωση, για το οποίο επίσης δόθηκε η έγκριση του ΕΣ, αλλά χρειάστηκαν οκτώ μήνες για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης.
Αυτά έχει η δημόσια διοίκηση και γι’ αυτό οι δήμοι καλούνται να κάνουν εξαντλητικούς συντονισμούς αν θέλουν να προχωρούν τα έργα που σχεδιάζουν.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…