Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

0

Λόγια πολλά. Ας μείνουν μόνον λόγια
Ημέρες αρκετές τώρα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών λόγων. Πάρα πολλών, αμέτρητων. Φραστικές και συνεχιζόμενες κάθε ημέρα επιθέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, Ελλάδας και Τουρκίας. Λόγια, απειλές, αναφορές στην ιστορία των δύο λαών, για νίκες, για ήττες.
Υπάρχει μια επισήμανση. Είμαστε στα λόγια που όμως λίγο απέχουν να γίνουν πράξεις. Διότι έτσι ξεκινά το κακό, ο πόλεμος. Παρανοήσεις, λέξεις άσχημες που τελειώνουν με λάθος πράξεις.
Ας μείνουν λοιπόν στα λόγια. Κι ας αρχίσουν να μιλούν λιγότερο αμφότεροι. Καλό θα κάνουν…
Γ.Δ.


Καλλιτεχνικός διευθυντής
Επανερχόμαστε και πάλι και επισημαίνουμε την αδήριτη ανάγκη πλέον ο μητροπολιτικός δήμος Ξάνθης ν’ αποκτήσει έναν Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Δηλαδή έναν κατάλληλο άνθρωπο που θα διαθέτει τις γνώσεις για να τεθεί ως υπεύθυνος και επικεφαλής των διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Να προγραμματίζει, συντονίζει, υλοποιεί, φροντίζει για την επιτυχία με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και εν τέλει και να λογοδοτεί για το παραγώμενο έργο των καλλιτεχνικών φορέων του δήμου.
Η επένδυση αυτή στο ανθρώπινο κεφάλαιο του Καλλιτεχνικού διευθυντή είναι επένδυση που θ’αποδώσει περισσότερο απ’ ότι φαντάζονται εκεί στο δήμο.
-Ας τολμήσουν επιτέλους!
Γ. Δ.


Άντε να δούμε τώρα…
Τελικά η κυβέρνηση εισάκουσε τα παράπονα των δημάρχων και τους κάνει το χατήρι. Θα προσληφθούν χιλιάδες άνθρωποι για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας. Κάθε δήμος θ’ αυξήσει το δυναμικό της υπηρεσίας αυτής κατά δεκάδες άτομα. Μάλιστα στο δήμο μας πάνω από 50 άτομα.  Άρα, ένα πάγιο αίτημα των δήμων ικανοποιείται. Άρα, το πρόβλημα τώρα θα πρέπει να λυθεί οριστικά κι όχι να’χουμε σε σύντομο χρόνο γκρίνιες και αιτήματα για νέο προσωπικό.
Ελπίζουμε δε να μην ξαναδούμε μέρος του προσωπικού αυτού με ελαφρά πηδηματάκια να μεταφέρεται σε άλλες υπηρεσίες. Αρκετά κράτησε το κόλπο αυτό. Καιρός να σταματήσει.
Γ.Δ.


Παρέα νέων Ξανθιωτών με εορταστικό ντύσιμο στο δημοτικό πάρκο της πισίνας
(αρχείο Τάκη Καρανικολάου)

«Έξω οι βάσεις του θανάτου»
Το σύνθημα και βέβαια το θυμόμαστε όλοι: «Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου». Πάνω σ’ αυτό το αίτημα της μεταπολίτευσης χτίστηκαν πολιτικές καριέρες. Μόνο που όχι οι βάσεις δεν έφυγαν αλλά μένουν και μεγαλώνουν και θα μεγαλώσουν κι άλλο. Οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας, κυρίως της Σούδας, δεν πρόκειται να κλείσουν ποτέ. Κι αν κάποτε γίνει κι αυτό, η επιλογή θα είναι δική τους κι όχι της όποιας κυβέρνησης.
Βάσεις κλείνουν όταν παύσουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της υπερδύναμης κι όταν αλλάζουν τα δεδομένα, όπως της «δικής» μας Φωνής της Αμερικής. Ολοκληρώθηκε ο ρόλος της και η αποστολή της γι’αυτό την έκλεισαν. Όχι γιατί το απαίτησε η κυβέρνηση…
Γ.Δ.


Κάθε μέρα και παζάρι
Σε ένα απέραντο παζάρι έχει μεταβληθεί ο νομός μας. Παζάρι μάλιστα της Ανατολής. Κάθε μέρα και παζάρι, κάθε μέρα μια μαχαιριά στο στεγασμένο εμπόριο που ήδη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Κάθε δήμαρχος θεωρεί «έργο» του να δημιουργεί παζάρια στα όριά του και από την άλλη, οι παζαρτζήδες συνέχεια προτείνουν νέα, για ν’αυξήσουν τα έσοδά τους και στο αίτημά τους αυτό βρίσκουν δημάρχους πρόθυμους να τους το ικανοποιήσουν χωρίς να σκέφτονται τ’αρνητικά αποτελέσματα και κυρίως την υποδομή που χρειάζονται πλέον τα παζάρια για να λειτουργήσουν. Διότι ακόμη και το παζάρι της Ξάνθης στερείται υποδομών αν το ψάξει κανείς.
Γι’αυτό ας μην βιάζονται κάποιοι για νέο παζάρι. Υπάρχουν αντιδράσεις και θα εκδηλωθούν. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και θα απασχολήσει την κοινωνία επί μακρόν. Έχει δρόμο η υπόθεση κι οφείλουν να είναι προσεκτικοί όσοι βάζουν την υπογραφή τους.
Γ.Δ.


Βαρύτητα στα ψηφοδέλτια
Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων αποτελούν σε μεγάλο βαθμό το βαρόμετρο της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Εννοούμε βέβαια τον ορισμό των κατά τόπους ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.
Ένα ψηφοδέλτιο που θ’αποτελείται από εγνωσμένου κύρους άτομα με κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση, σίγουρα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έναντι ενός ψηφοδελτίου που θα συγκροτηθεί μέσω γνωριμιών ή υπόγειων διεργασιών. Κι επειδή το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη θα είναι δεδομένο, τα παραπάνω ισχύουν για τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής. Εάν όντως θέλουν μια αλλαγή στα πρόσωπα θα πρέπει να δώσουν το δικαίωμα στους πολίτες να επιλέξουν τους καλύτερους από τους Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Αυτούς εννοούμε
Ίσως κάποιοι ρωτήσουν ή προβληματιστούν και ποιους εννοούμε. Προφανώς δεν θα κάνουμε ονοματολογία εδώ. Εκείνο που επισημαίνεται είναι τα άτομα που θα επιλεγούν για το ψηφοδέλτιο να διαθέτουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Να έχουν δώσει «εξετάσεις» στον επαγγελματικό τους χώρο και να έχουν πετύχει. Να έχουν εγνωσμένη διάθεση προσφοράς στα κοινά επ’ ωφελεία του τόπου και βέβαια να διαθέτουν ένα υψηλό επίπεδο γνώσεων που να τους δίνει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς εμφάνισης στη βουλή και συμμετοχή στις εκεί συζητήσεις και να μην αποτελούν άφωνη παρουσία που απλώς θα ψηφίζει.
Εάν τα ψηφοδέλτια συμπληρωθούν από τέτοιους υποψήφιους τότε ναι, το επίπεδο γενικώς ανεβαίνει, η επιλογή γίνεται μεταξύ άξιων και ικανών.
Γ.Δ.


Tραγική ειρωνεία
Έχασε τη ζωή του τελικά ο άτυχος κάτοικος Ερασμίου μετά τον βαρύ  τραυματισμό του πέρυσι το Νοέμβριο. Τραγική σύμπτωση. Πέθανε προχθές και η κηδεία του έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν εάν θα τιμωρηθεί κάποιος κι αν υπήρξε διαλεύκανση της υπόθεσης.
Γ.Δ.


Κοινότητα Αχμαντίγια
Μια ασυνήθιστη επίσκεψη είχαμε χθες στα γραφεία της εφημερίδας μας. Συγκεκριμένα μας επισκέφτηκε ο κ. Αταούλ Νασίρ , Ιμάμης και Πρόεδρος Αχμαντίγια Μουσουλμανικής Kοινότητας Ελλάδας
Η Αχμαντίγια είναι μια μουσουλμανική αίρεση μέλη της οποίας υπάρχουν σε 210 χώρες. Η αίρεση αυτή έχει σαν κεντρικό σύνθημα την «Αγάπη για όλους Μίσος για κανένα» και  αυτές τις μέρες μέλη επισκέπτονται διάφορες πόλεις στην χώρα μας σ’ ένα ταξίδι που ονομάζουν «Ταξίδι για την Ειρήνη». Ξεκίνησαν από την Αθήνα και επισκέφτηκαν την  Λαμία, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και την πόλη μας ενώ θα επισκεφτούν και τις Σέρρες και Λάρισα. Μάλιστα όπως μας είπε ο κ. Nasser προετοιμάζουν συμπόσιο Ειρήνης στην Αθήνα τον Μάιο. Οκ. Νασίρ είχε συνάντηση με τον Μουφτή κ. Σινίκογλου αλλά μας διευκρίνισε ότι δεν συμπίπτουν οι θρησκευτικές απόψεις τους.
Σεβόμαστε τα θρησκευτικά πιστεύω του καθενός στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης αλλά παράλληλα τηρούμε επιφυλάξεις επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουμε γι αυτή την αίρεση.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…