Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

0

Βαπτίσια με αντιδράσεις
Και το όνομα αυτού «Κλεισθένης Ι» και νονός και δημιουργός του νέου προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Μόνο που για το νέο εγχείρημα υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και μάλλον δεν θα μακροημερεύσει η όλη προσπάθεια, όπως δηλώνει τουλάχιστον ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης. Ο οποίος δεσμεύτηκε δημόσια ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική και το δημιούργημα του Σκουρλέτη. Μάλιστα, αρνητικοί είναι για την όλη νέα πρόταση και οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί διότι υποστηρίζουν πως θα υπάρξει ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.
-Ο χρόνος θα δείξει.
Γ.Δ.


Εσύ Ονειρεύεσαι;
Μπήκε η Άνοιξη, ακολουθεί το καλοκαίρι (κοινή διαπίστωση θα πουν κάποιοι…) και τα δεδομένα για την Ξάνθη, παραμένουν τα ίδια. Καμία αλλαγή, τίποτε δεν κινείται δραστήρια, μάλλον σέρνονται τα δεδομένα.Και ρωτάμε εμείς οι καλαμαράδες και ξαναρωτάμε: είναι οι τοπικές ηγεσίες ικανοποιημένες, ενθουσιασμένες με την πορεία των πραγμάτων; Ο στόχος, οι στόχοι έχουν επιτευχθεί; Είναι ικανοποιημένες οι διάφορες ηγεσίες από την εικόνα της Ξάνθης κεντρικά και περιφερειακά; Είναι, ρωτάμε, αντάξια των προσδοκιών μας;
Αλλά για ν’απαντήσεις καταφατικά Ξανθιώτη, πρέπει να’ σαι αντάξιος αυτού που ονειρεύεσαι… Εσύ, φίλε ονειρεύεσαι; Ονειρεύεσαι το καλύτερο; Ή μήπως αρκείσαι στη μετριότητα κι αφήνεις τα γεγονότα να σε υπερβαίνουν ενώ θα’πρεπε εσύ να τα καθορίζεις…
Γ.Δ.


Υπ’ όψιν του Περιφερειάρχη
metios proti dilosi webΠαράπονα εκφράστηκαν για την Περιφέρειά μας η οποία αργεί και καθυστερεί την εξόφληση κάποιων τιμολογίων 4-5.000 ευρώ. Μάλιστα έχουν ήδη περάσει οκτώ μήνες από την ημερομηνία κοπής των τιμολογίων κι ακόμη η υπόθεση δεν ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για διάφορες εργασίες που έχουν γίνει για την εκδήλωση Via Egnatia 2017. Μάλλον για την καθυστέρηση εξόφλησης των τιμολογίων δεν θα γνωρίζει ο Περιφερειάρχης ο οποίος είναι ευαίσθητος σε τέτοια θέματα κι ας δώσει εντολή να γίνει η εξόφληση αφού το ποσό υπάρχει και είναι εγκεκριμένο. Εν αναμονή λοιπόν για να κλείσει μια τυπική διαδικασία.
Γ.Δ.


Παρέα νέων Ξανθιωτών στο πάρκο. Τελικά τα παγκάκια τότε χωρούσαν 6 άτομα… (αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Υπάρχει γερανός;
Αναγνώστης μας τηλεφώνησε για να μας ρωτήσει εάν η Τροχαία Ξάνθης διαθέτει… γερανό. Μας ξάφνιασε η ερώτησή του γιατί χρόνια πολλά έχουμε να δούμε το όχημα αυτό και μάλλον σήμερα δεν θα υπάρχει παρά η φωτογραφία του.
Απορούντες λοιπόν, ρωτήσαμε τον συμπολίτη μας πώς έτσι του ήρθε να ενδιαφερθεί για την ύπαρξη ή μη γερανού και μας απάντησε σοβαρά-σοβαρά: Κάποιοι ανάγωγοι οδηγοί που παρκάρουν όπου και όπως τους βολεύει δεν θα πρέπει να τιμωρούνται μόνο με πρόστιμο χρηματικό, αλλά και απομάκρυνση του αυτοκινήτου!
Είναι γεγονός ότι τα διπλοπαρκαρίσματα, οι σταθμεύσεις σε ράμπες, σε πεζοδρόμια, πεζοδρόμους, είναι κάτι παραπάνω από καθημερινό φαινόμενο. Μόνο που ούτε με το γερανό θα βάλουν κάποιοι μυαλό.
Γ.Δ.


Η Δημοκρατία περιορίζεται
Η είδηση που δεν σας κρύβω ότι με προβλημάτισε είναι αυτή που αναφέρει: «Συνελήφθη στον Έβρο ο Εισαγγελέας της Σμύρνης ως γκιουλενιστής». Ένας Εισαγγελέας συλλαμβάνεται στα σύνορα με την οικογένειά του με την κατηγορία πως ήταν γκιουλενιστής. Δηλαδή; Είναι παράβαση ποινική αυτό; Να ποινικοποιούνται οι ιδέες δηλαδή; Ένας Εισαγγελέας να συλλαμβάνεται γιατί η πολιτική εξουσία πιστεύει πως αποτελεί μέρος μιας θρησκευτικής οργάνωσης. Όλα αυτά πάνε την Τουρκία πολλά χρόνια πίσω δυστυχώς. Αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας, Καθηγητές, Δάσκαλοι, Δικαστές, Υπάλληλοι να διώκονται, να χάνουν τη δουλειά τους, να φυλακίζονται γιατί το καθεστώς Ερντογάν εκτιμά ότι υποστηρίζουν τον ιμάμη Γκιουλέν.
Συμπέρασμα: Στη γειτονική χώρα πολλά αλλάζουν προς το δυσμενέστερο και η δημοκρατία σιγά-σιγά και μεθοδικά περιορίζεται κι αυτό δεν είναι καλό για όλους τους γείτονες.
Γ.Δ.


Εκλογές στην Τουρκία
Τελικά η μεθόδευση απέδωσε και ολοκληρώθηκε και ιδού γιατί. Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν και οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου 2018. Ο Ερντογάν πήρε την πάσα του αρχηγού του Εθνικιστικού κόμματος Ντ.Μπαχτσελί και την αποδέχτηκε. Μόνο που ο Μπαχτσελί είχε ζητήσει οι εκλογές να γίνουν Νοέμβριο. Αλλά ο Ερντογάν βιάζεται και τις πήγε πιο νωρίς.
Οι δύο συμπλέοντες πλέον και σύμμαχοι στις εκλογές θα δοκιμαστούν στις διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα τον Απρίλιο του 2017.
Γ.Δ.


Ο παγκόσμιος σκουπιδοτενεκές
SOS των ειδικών για τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά η οποία «πνίγει» τα είδη που ζουν σ’ αυτήν. Τελευταίο μάλιστα θύμα μια φάλαινα, στο στομάχι της οποίας βρέθηκαν τριάντα κιλά σακούλες! Αυτή δε ήταν η αιτία του θανάτου της δυστυχώς.
Όμως για τους πιθανούς άπιστους, τους συνιστούμε μια βόλτα στις παραλίες μας. Εδώ στις δικές μας. Τα σκουπίδια που θα δουν και δη την ποικιλία των πλαστικών ειδών, θα φρικάρουν! Βέβαια υπάρχουν πολύ περισσότερα που δεν ξεβράζονται και «κολυμπούν» δεκάδες χρόνια στις θάλασσες. Επομένως, κι εδώ ο άνθρωπος έδρασε αρνητικά. Διότι έργα ανθρώπων είναι τα πλαστικά στη θάλασσα κι ας μην δικαιολογούμαστε εύκολα. Τα ποτάμια τα βρωμίζουμε με σκουπίδια, τα σκουπίδια πάνε στη θάλασσα και το κακό συνεχίζεται και από τα καΐκια που πετούν ό,τι άχρηστο στη θάλασσα σα να’ ναι σκουπιδοτενεκές.
Τέλος πάντων, καλοκαίρι έρχεται, ας καθαρίσουν οι παραλιακοί δήμοι τις παραλίες τους…
Γ.Δ.


Μια εικόνα καθημερινότητας για μας εδώ  στην Ξάνθη με χίλια μηνύματα όμως…
Δυο γυναίκες, η μια μουσουλμάνα με την χαρακτηριστική της ενδυμασία, η άλλη χριστιανή, μιλάνε στο κατώφλι του σπιτιού της μιας,  φιλικά, συμπονετικά  με εκείνη την εγκαρδιότητα που εκπέμπεται όταν δυο φίλοι μοιράζονται το ίδιο συναίσθημα. Κάτι λένε για ένα θέμα υγεία της μιας, κι άλλη της προτείνει κάτι. Η κουβέντα συνεχίζεται καθώς μπαίνουν στο σπίτι για να πιουν το πρωινό τους καφεδάκι! Οι δυο τους έμαθαν να ζουν όμορφα, αρμονικά δίπλα δίπλα, να συμπάσχουν η μια την άλλη, να συμμερίζονται τον πόνο και το δάκρυ αλλά και τη χαρά. Έτσι κυλάει η ζωή με τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια τώρα.
Ας πάρουν μαθήματα όσοι επιβουλεύονται να διαταράξουν αυτή τη σχέση…
Μ.Ξ.


Σαν αύριο, 51 χρόνια μετά
21 Απριλίου 1967. Εκείνο το πρωινό οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα. Ξημέρωνε Μεγάλη Παρασκευή και αποκορυφωνόταν το Θείο Πάθος.
Ύστερα από 51 χρόνια, οι ιστορικοί εκτιμούν ότι η δικτατορία των συνταγματαρχών ήταν η συνέπεια μιας προδιαγεγραμμένης πορείας που σχεδιάστηκε μετά το 1963, λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή ο αγωνιστής βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης…
Η CIA είχε μια προνομιακή σχέση με τη συνωμοτική ομάδα των συνταγματαρχών και παρακολουθούσε βήμα προς βήμα την πορεία της για την επιβολή δικτατορίας.
«Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο Στρατός ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Εντός ολίγου θα μεταδοθεί διάγγελμα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων». Αυτή ήταν η πρώτη πληροφορία που έφτανε στα αυτιά των ακροατών του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) στις 06:30 περίπου το πρωί της Παρασκευής της 21ης Απριλίου 1967, για όσα συνέβαιναν στην πρωτεύουσα αλλά και σε όλη τη χώρα. Ακολούθησαν 7 χρόνια που η χώρα μπήκε στον γύψο…
Αυτά λοιπόν είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να θυμόμαστε αρκετά συχνότερα: Ότι το αγαθό της δημοκρατίας δεν είναι δεδομένο, δεν είναι αυτονόητο. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να μαχόμαστε καθημερινά.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…