Άγνωστη λέξη η συναίνεση
Μέρες που είναι επιστρέφουμε σε μια λέξη που θα πρέπει ν’ απασχολήσει τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης. Κι αυτή η λέξη δεν είναι άλλη από τη Συναίνεση. Φτάνει πλέον με τα εγωιστικά παιχνίδια εκατέρωθεν. Δεν ζητούμε κι ούτε πρόκειται ν’ακυρώσουμε το ρόλο και την αποστολή της αντιπολίτευσης. Το ίδιο και η πλειοψηφία. Είναι όμως τραγικό και απαράδεκτο να υφίσταται αυτή η αντιπαράθεση. Η οποία τελικά ζημιώνει τους δημότες που βλέπουν την πόλη να υποβαθμίζεται, να μην γίνονται έργα, να μένει πίσω.
Ευθύνες σοβαρές έχει η πλειοψηφία και ο επικεφαλής δήμαρχος. Ας αλλάξει νοοτροπία από δω και πέρα και με πνεύμα συναίνεσης να προχωρήσουν αποδεχόμενοι τις προτάσεις της μειοψηφίας όταν αυτές αποδεδειγμένα είναι σωστές. Διαφορετικά ο δήμος θα πληρώσει τα σπασμένα της αντιπαράθεσης που ζημιώνει σε τελική ανάλυση την Ξάνθη. Κι αυτό δεν έχει δικαίωμα να το κάνει κανείς.
Γ.Δ.
Αλλαγή προσώπων
Βελούδινη αλλαγή επικεφαλής στη Συνδικαλιστική Οργάνωση της ΠΑΣΚΕ στην Ξάνθη. Νέος Γραμματέας ορίστηκε ο Κώστας Γαβριηλίδης στη θέση του Άγγελου Μπεμπεκίδη. Λογικό θα πουν οι γνωρίζοντες, διότι ο Μπεμπεκίδης επί σειρά ετών προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ΠΑΣΚΕ. Συνεχίζει όμως να είναι μάχιμος συνδικαλιστής όντας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης επίσης αρκετά χρόνια και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολους χρόνους.
Η αλλαγή προσώπων αποτελεί μια πάγια τακτική σε παρόμοια όργανα. Αποτελεί ανανέωση που τη χρειάζεται και το ίδιο το όργανο. Εξάλλου ο Μπεμπεκίδης πρόσφερε αρκετά, δούλεψε, έτρεξε και έδωσε τις μάχες του. Σήμερα θα συνεχίσει από άλλη θέση, με περισσότερο χρόνο και σε συνεργασία με τον αντικαταστάτη του στην ΠΑΣΚΕ Κώστα Γαβριηλίδη, εργαζόμενο στη ΣΕΚΑΠ.
Γ.Δ.
Μεγάλη Εβδομάδα
Νέος μήνας με ευχές για Υγεία και Προκοπή για όλους. Για τους Χριστιανούς, σημαίνει είσοδος στη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα. Των Παθών του Χριστού, το δράμα που εκτυλίσσεται με κορύφωση τη Σταύρωση και βέβαια τον ύμνο στη Ζωή, την Ανάσταση του Θεανθρώπου Χριστού. Οι Χριστιανοί θα κατακλύσουν τις Εκκλησίες για να βιώσουν όλο αυτό το τελετουργικό της Μεγάλης Εβδομάδας. Πως ξεκινά, πως κορυφώνεται και πως έρχεται η Λύτρωση. Καλούνται ως εκ τούτου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί να συμμετάσχουν σ’ αυτό το Μυστήριο της Ζωής που νικά το Θάνατο.
-Καλή Εβδομάδα, Καλή Ανάσταση
Γ.Δ.
Ευφορία στη ΣΕΚΑΠ
Οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ, μετά την ανασφάλεια που βίωσαν τους τελευταίους μήνες, με τα γνωστά προβλήματα της εταιρείας με την εφορία και την απειλή του ξαφνικού λουκέτου, αλλά και την παγωμάρα που ακολούθησε από την ανακοίνωση της πώλησης στον Ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco, επιτέλους βλέπουν φως στο τούνελ.
Οι πρώτες ενδείξεις από την νέα ιδιοκτησία της ΣΕΚΑΠ είναι πολύ θετικές, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν σχέδια της JP όχι απλά να διατηρήσει τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και να επενδύσει σ’ αυτήν ενισχύοντας το δίκτυό της εντός της Ε.Ε.
Το κλίμα έχει αλλάξει και ανάμεσα στους εργαζόμενους επικρατεί μία σχετική ευφορία και -μέρες που είναι –ατενίζουν πιο αισιόδοξα το μέλλον.
Μακάρι λέμε όλοι οι ξανθιώτες γιατί ο τόπος δεν αντέχει άλλα κουφάρια εργοστασίων κι άλλες χαμένες θέσεις εργασίας…
Δύσκολη εφαρμογή
Δεν ήμασταν αισιόδοξοι από την αρχή της ανακοίνωσης από τον υπουργό Υγείας για την ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε πόλεις της χώρας. Μήνες μετά την αρχική δήλωση, ομολογούν ότι υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από πλευράς ιατρών να στελεχώσουν τις μονάδες. Αυτό ακριβώς υποστηρίζαμε κι εμείς. Ότι είναι δύσκολο να βρεθούν τόσοι πολλοί γιατροί. Κι έτσι η προσπάθεια καρκινοβατεί και μετά δυσκολίας υλοποιείται η δημιουργία μίας ΤΟΜΥ ανά νομό όταν έχουν προγραμματιστεί 2,3 και 4 ακόμη ανάλογα με τον πληθυσμό. Αποδείχτηκε δυστυχώς ότι η ιδέα για την εφαρμογή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πως ήταν λάθος σχεδιασμένη.
Σωστό το να αποφορτιστούν τα Νοσοκομεία, λάθος όμως στην πρακτική της σύλληψης η μέθοδος. Γι’ αυτό, υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι η ιστορία ΤΟΜΥ σταδιακά θα εγκαταλειφθεί.
Γ.Δ.
Δυσκολίες για τον Πυροσβεστικό Σταθμό
Κάποιοι ενθουσιάστηκαν κι άρχισαν τους επαίνους και τα συγχαρητήρια. Τους ενημερώσαμε πως βιάζονται. Η ιστορία δημιουργίας Πυροσβεστικού Σταθμού στη Μύκη δεν είναι μια απλή υπόθεση έκφρασης ικανοποίησης. Κάποια πράγματα στο δημόσιο είναι απλά, κάποια όχι. Κάποια γίνονται αμέσως, κάποια απαιτούν χρόνο αρκετό και κάποια δεν γίνονται.
Φυσικά και συμμεριζόμαστε την ανάγκη προστασίας της περιουσίας των κατοίκων της ορεινής περιοχής από τις πυρκαγιές. Όμως όπως φάνηκε υπάρχουν πολλά εμπόδια να ξεπεραστούν. Γι’αυτό από την αρχή το καλάθι έπρεπε να είναι μικρό και κυρίως να μην δημιουργηθούν αβάσιμες ελπίδες.
Γ.Δ.
Πρόταση προς το Δήμο
Έχουμε οδούς στην πόλη μας με ονόματα από την αρχαιότητα, πόλεων, περιοχών, βασιλέων όλων των χρόνων, Κυπρίων αγωνιστών και γενικά τιμήσαμε τους πάντες εκτός κάποιων. Κι αυτοί δεν είναι παρά οι Ξανθιώτες δημιουργοί, κυρίως δε ποιητές. Πρέπει επομένως να γίνει μια πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για τον Ξανθιώτη ποιητή Θανάση Μουσόπουλο. Γιατί χρωστάει πολλά η Ξάνθη στο Μουσόπουλο. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θ’αναληφθεί από το δήμο Ξάνθης ως οφειλόμενη τιμή στον Ξανθιώτη ποιητή και συγγραφέα και θα προχωρήσει χωρίς να υπονομευτεί από γραφειοκρατικές προφάσεις ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Γ.Δ.
77 χρόνια από την μάχη στο Οχυρό του Εχίνου
Σε λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου συμπληρώνονται 77 χρόνια από την μάχη των οχυρών του Εχίνου και την εισβολή των Γερμανών στην Ξάνθη δύο μέρες αργότερα στις 8 Απρίλιου του 1941.Μια μάχη και μια μεγάλη θυσία ελλήνων στρατιωτών χριστιανών και μουσουλμάνων που κράτησαν το οχυρό του Εχίνου επί 3 ολόκληρες μέρες καθυστερώντας έτσι τις μηχανοκίνητες φάλαγγες των Γερμανών να περάσουν. Ένας φόρος τιμής σε κάποιους ξεχασμένους ήρωες που η ιστορία δεν τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Έχουμε χρέος να θυμόμαστε και να τιμάμε όλους αυτούς που με γενναιότητα και ηρωισμό αντιστάθηκαν και αντιπαρατέθηκαν στον Άξονα και καθυστέρησαν την επέλαση του ναζισμού προς το νότο, αποσπώντας το θαυμασμό συμμάχων και αντιπάλων.
Παραθέτουμε απόσπασμα από την αφήγηση του Αγγέλου Τερζάκη στο βιβλίο του «Ελληνική Εποποιία» που αφορά την τρίτη ημέρα της μάχης: «Το Εχίνος αγωνίζεται ως το αποσήμερο, η φρουρά του το Υπερασπίζει βήμα το βήμα. Σαν από καράβι που βουλιάζει ακούγονται οι επικλήσεις του προχωρημένου συγκροτήματος Μ στο τηλέφωνο: «Εσίγησε το πολυβόλο Β24… περικυκλωθήκαμε… βαλλόμεθα από παντού…» Τέλος όταν διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει πια ελπίδα σωτηρίας, η φρουρά του Εχίνου αποχωρεί απ” το οχυρό».
Μ.Ξ.
Αναβίωσε το έθιμο «Λαζαρίνες» στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας
Το πρωί Κυριακή των Βαΐων, ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης αναβίωσε για 3 η συνεχή χρονιά το έθιμο «Λαζαρίνες». Οι Λαζαρίνες παραβρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας ενώ αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, παρουσίασαν τραγούδια και χορούς. Σύμφωνα με την παράδοση τα κάλαντα του Λαζάρου ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία και τα τραγουδούσαν κοπέλες διαφόρων ηλικιών ακόμα και κορίτσια τις παντρειάς που ονομάζονταν «Λαζαρίνες».
Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια έξω από τα χωριά για να μαζέψουν λουλούδια που με αυτά θα στόλιζαν το καλαθάκι τους την άλλη μέρα ντυμένες με τοπικές ενδυμασίες φορώντας ειδική στολή. Γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.
Σε πολύ λίγες περιοχές της χώρας τραγουδιούνται σήμερα τα Λαζαριάτικα κάλαντα
Μ.Ξ.