Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ. Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

0

Αστικοποιείται ο πληθυσμός
Το φαινόμενο της αστικοποίησης του πληθυσμού μιας χώρας, είναι γεγονός και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα έρευνες εκτιμούν πως μέχρι το 2050, επτά στους δέκα κατοίκους του πλανήτη θα ζουν στα αστικά κέντρα. Αστικά κέντρα τα οποία θα μαστίζονται από προβλήματα αστικής υποβάθμισης, περιθωριοποίησης, κοινωνικού αποκλεισμού και διαχωρισμού. Δεν θα είναι ευχάριστη η ζωή τότε για τους περισσότερους κατοίκους. Η πόλη θα έχει τις διαφορές της, τις προσφορές της, τις ομορφιές της, αλλά θ’αποτελούν στοιχεία που θα προσφέρονται για τους λίγους.
Η αστικοποίηση θα συγκεντρώσει ανθρώπους μεν, απλά θα τους προσφέρει χαμηλή ποιότητα ζωής. Για την ακρίβεια ζωή χωρίς ποιότητα, με προβλήματα, με εγκληματικότητα και ανασφάλεια.
Πουθενά στον πλανήτη σήμερα ακόμη η αστικοποίηση σε μεγάλες πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων δεν είναι εύκολη, δεν είναι ανθρώπινη.
Γ.Δ.


Χωρίς τίτλο
Ας γράψουμε λίγα λόγια για τη στήλη που καθημερινά βρίσκεται χρόνια τώρα κοντά σας. Για τη στήλη που σας κρατά παρέα και συντροφιά με τα σχόλιά της. Σχόλια για όσα συμβαίνουν και δεν συμβαίνουν, για τα Πρόσωπα και τα Γεγονότα στην πόλη και στους άλλους μικρότερους δήμους. Η στήλη των σχολίων προσθέτει τη φωνή της και την όποια παρεμβατική δύναμη και επιρροή μπορεί να έχει μια στήλη με άποψη, με προτάσεις, με προβληματισμούς. Θα μπορούσαμε να ασχολούμαστε με πικάντικα διαπροσωπικά θέματα των κατά καιρών πρωταγωνιστών, με αναφορές σε γαργαλιστικές ιστορίες τους, με σχόλια για την ιδιωτική τους ζωή. Δεν το κάνουμε κι ούτε θα το κάνουμε και τώρα. Ακολουθούμε τον «άλλο δρόμο» με κριτική έργων ή παραλείψεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του κάθε κρινόμενου, όπου κι αν ανήκει. Και βέβαια δεν ξεχνάμε να επαινέσουμε τις θετικές δράσεις και έργα.
Γ.Δ.


Ερώτημα προς το δήμο
Το ερώτημα από συμπολίτη φίλα προσκείμενο προς το δήμαρχο Χαρ. Δημαρχόπουλο. Ρωτάει ο άνθρωπος κι έχει την αγωνία του, πότε επιτέλους ο δήμαρχος θ’ ανοίξει τον «κουμπαρά» για ν’ αρχίσει την υλοποίηση έργων αφού ως γνωστόν χρήματα υπάρχουν. Μεταφέρω το ερώτημα προς το δήμαρχο Ξάνθης του αγωνιούντος συμπολίτη, ελπίζοντας να μην τον αφήσει ο δήμαρχος σε άλλη αναμονή. Ο άνθρωπος έργα περιμένει να δει, κι αυτά ζητάει, δεν ζητάει διορισμούς και τέτοια πονηρά. Θέλει να δει την πόλη του να ξεκινήσει με ορμή στον τομέα των έργων.
-Ζητάει πολλά κύριε Δήμαρχε;
Γ.Δ.


Μια όμορφη καλοκαιρινή παρέα 6 κοριτσιών και 2 αντρών. Δεξιά η Δημοτική Αγορά, ενώ τα κτίρια αριστερά αργότερα γκρεμίστηκαν (αρχείο Β. Μιχαλοπούλου)

Επιλογή Στολίδη
Ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής συμμετέχει στο νέο όργανο ο Σωτήρης Στολίδης. Η συμμετοχή του αυτή ως προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί επιλογή της Φώφης Γεννηματά.
Η πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου αναμένεται την Κυριακή του Θωμά.
Γ.Δ.


Ερημώνουν τα χωριά
Μια επίσκεψη στα ορεινά χωριά της περιοχής Σταυρούπολης θα μας μεταφέρει σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι. Οι νέοι έχουν από χρόνια πολλά πριν φύγει. Για τις πόλεις βέβαια. Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και  για τα ξένα, κυρίως τη Γερμανία. Φύγαν κατά χιλιάδες και τα πάντα πίσω ερήμωσαν.  Λίγοι, ελάχιστοι επέστρεψαν, κι αυτοί μεγάλοι, για να ζήσουν ήρεμα και να ταφούν στα χώματα του χωριού.
Ερήμωση λοιπόν χωρίς επιστροφή όπως όλα δείχνουν. Έγιναν κάποιες ενέργειες για να ζωντανέψει η περιοχή αλλά ήταν λίγες, χωρίς βοήθεια από την Πολιτεία. Παιδικές φωνές ελάχιστες και σε γλώσσα διαφορετική. Μέλλον ανύπαρκτο με θλίψη υπαρκτή…
Γ.Δ.


Και στον κάμπο
Το τραγικό της ερήμωσης των χωριών μας δεν είναι φαινόμενο της ορεινής περιοχής μόνον. Το ίδιο, αναλογικά συμβαίνει και στον κάμπο. Απλώς εκεί οι αλλαγές γίνονται πιο αργά. Υπάρχουν  χωριά που «σβήνουν» σιγά-σιγά.  Χρόνο με το χρόνο αφαιρούνται παιδικές φωνές. Η πόλη τους έχει μαζέψει. Η πόλη που τα προσφέρει όλα. Κι όσο ερημώνουν τα χωριά, τόσο φεύγουν οι νέοι. Κλείνουν καταστήματα, φεύγουν υπηρεσίες, κλείνουν δημοτικά σχολεία, Νηπιαγωγεία, ελάχιστοι οι γάμοι και οι βαπτίσεις, αφθονούν οι κηδείες.
Το ρολόι της ζωής κάνει αντίθετη πορεία. Δεν έχει νόημα ν’αναφερθούν ονόματα χωριών που χάνουν σιγά-σιγά τους νέους τους, που υποθηκεύουν το μέλλον της ύπαρξης κι αυτών των ίδιων των χωριών μέσα από μια σειρά λαθών σήμερα μη αναστρέψιμων.
Δεν είναι έκφραση απαισιοδοξίας τα παραπάνω. Είναι η θεώρηση της πραγματικότητας. Πικρής μεν, αληθινής δε.
Γ.Δ.


Έγιναν λάθη
Προφανώς θα ρωτήσουν οι αγαπητοί συμπολίτες που διαβάζουν τις γραμμές αυτές εάν μπορεί να διορθωθεί η κατηφόρα αυτή της ερήμωσης της υπαίθρου. Ευθέως απαντάμε πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξει η ροή των πραγμάτων σήμερα.
Κι αυτό διότι έγιναν λάθη πριν χρόνια όταν υπήρχαν άνθρωποι στα χωριά. Αγνοήθηκαν ιδέες και προτάσεις, πολεμήθηκαν απόψεις που έβαζαν τις βάσεις για μια νέα πορεία. Μια από αυτές οι «Ανοιχτές Πόλεις» που είχε προτείνει και σχεδιάσει ο Αντώνης Τρίτσης.
Τα κατεστημένα μικροσυμφέροντα, ο μικροκομματισμός  και λαϊκισμός πολέμησαν την ιδέα αυτή και ιδού τώρα το αποτέλεσμα της διάλυσης.
Το σχέδιο του Τρίτση προέβλεπε τη δημιουργία με κέντρο την πόλη της Ξάνθης άλλων τεσσάρων αστικών κέντρων, λίγο μικρότερων και περιμετρικά της Ξάνθης, που θα παρείχαν όλες τις υπηρεσίες (οικονομικές, κοινωνικές, υγείας, εκπαίδευσης κλπ). Έτσι, θα υπήρχε η Μητροπολιτική πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο και τέσσερις μικρότερες, δορυφορικές, αγροτοαστικές πόλεις.
Τελικά το σχέδιο πολεμήθηκε κι εγκαταλείφθηκε. Όπως πολεμήθηκε και ο ίδιος ο Τρίτσης. Αυτό είναι από τα πολλά λάθη που σήμερα πληρώνουμε το τίμημα.
Γ.Δ.


Ξεκινάει το α’ κομμάτι του κάθετου άξονα της Ξάνθης
Άρχισε κινητικότητα από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ στην ορεινή Ξάνθη. Συγκεκριμένα όπως μας ενημερώνουν μετακινούνται μεγάλα οχήματα της εταιρείας που πήρε την α’ φάση του έργου του κάθετου άξονα Ξάνθης και συγκεκριμένα το πιο δύσκολο κομμάτι που αφορά 8 χιλιόμετρα και συνδέει το Δημάριο με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Να θυμίσουμε ότι η έκπτωση που έδωσε είναι κάτι παραπάνω από 50% άρα μένουν άλλα 20 εκ. (συνολικά είχε προϋπολογιστεί στα 40 εκ. ευρώ και είχε 3 πηγές χρηματοδότησης). Ας μην εφησυχάζουν λοιπόν από εδώ  οι δικοί μας πολιτικοί παράγοντες και ας πιέσουν τα χρήματα αυτά να διατεθούν για να ξεκινήσει και η β’ φάση του έργου που αφορά τον δρόμο Μελίβοια – Δημάριο και Εχίνος  – Μελίβοια και να μη πάνε για άλλα έργα… Γιατί κάτι για ραδιόφωνα έλεγε ο πρόεδρος της Εγνατίας με τα υπόλοιπα των εκπτώσεων.
Αντιληπτόν κ. Ζαγναφέρη;
Μ.Ξ.


Είμαστε κι εμείς εδώ κ. Αντωνιάδη…
Μπορεί ο κ. Κώστας Αντωνιάδης να είναι αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ. αλλά όπως φαίνεται λειτουργεί μόνο ως αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Καβάλας. Την Μ. Τρίτη παρουσίασε, λένε sites της Καβάλας, τον απολογισμό δράσεων και τα μελλοντικά σχέδια για την τουριστική προβολή της περιφέρειας σε συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα όπου κάλεσε μόνο τα ΜΜΕ της Καβάλας. Επίσης σ’ όλα αυτά δεν ανέφερε πουθενά την Ξάνθη, την Ροδόπη και τον Έβρο λες και ο τουρισμός είναι μόνο υπόθεση της Καβάλας και της Θάσου. Και βέβαια δεν αμφισβητεί κανείς ότι τουριστικά περισσότερο ανεπτυγμένες περιοχές είναι η Θάσος  και η Καβάλα αλλά το ζήτημα είναι να προσπαθήσει να κλείσει την ψαλίδα και να επωφεληθούν και άλλες περιοχές από τον τουρισμό. Και κάτι ακόμα: Καλές οι εκθέσεις, καλά και τα φυλλάδια αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και έξυπνες πρακτικές για την τουριστική προβολή. Χρειάζονται καινοτόμες ιδέες και όχι μια συνεχή ανακύκλωση παρωχημένων στερεότυπων.
Μ.Ξ. 


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…