Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

0

Συμβουλή
“Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”
το νου σας στην εφορία, ακόμα κι αν… σας χρωστάει!
Χ.Μ.


Ψήφισμα για πλειστηριασμούς από Κολλάρο
Ψήφισμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Κολλάρος, στο πλαίσιο της «προστασίας του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος και της κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν 1η Μαΐου και για τους Δήμους», όπως αναφέρει.
Ο κ. Κολλάρος καλεί το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση να αντιδράσει συμβολικά και ουσιαστικά στους πλειστηριασμούς, ειδικά για όσους ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να απευθύνει τις αντιρρήσεις του και στην κυβέρνηση ζητώντας της, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επιστολή του «να άρει νομοθετικά την καταναγκαστική θεσμικά διαδικασία που εκβιάζει εργαζόμενους και αιρετούς να στέλνουν τον φτωχόκοσμο στη σέντρα της εφορίας και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».
Ε.Δ.


Χάνει έδαφος ο Μέτιος
Αντιπάλους δημιουργεί και ενδοπαραταξιακά, αλλά και εκτός ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, που φαίνεται να μην μπορεί να εδραιωθεί και να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Νέο παράδειγμα η κόντρα με τους δικηγόρους της Περιφέρειας για την προκήρυξη της θέσης δικηγόρους, που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ανάγκασε και των ίδιο να στείλει μακροσκελέστατη ανακοίνωση για να δώσει εξηγήσεις. Άλλο δείγμα, η έλλειψη συνοχής στην παράταξη που οδήγησε στην αδυναμία λήψης απόφασης στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο, όπου, αποχώρησε μεν η αντιπολίτευση, αλλά και μέλη της δική του παράταξης και δεν μπόρεσε, ελλείψει απαρτίας, να περάσει ψήφισμα συμπαράστασης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Κι αν αυτά είναι μικρά-μικρά, αν δούμε και τη γενική εικόνα, ο κ. Μέτιος δείχνει μία εσωστρέφεια που δε συνάδει με το αξίωμά του, η οποία είτε αποτελεί επιλογή που φαίνεται να μην τον βοηθάει ή ένδειξη ότι και ο ίδιος αντιλαμβάνεται τις συνθήκες και προτιμά να περιχαρακωθεί.
Ε.Δ.


«Ξάνθη-Πόλις ονείρων»
Ήταν πραγματικά μαγική η εικόνα που παρουσίαζε η πόλη μας το τριήμερο 26 – 28 Απριλίου που πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ «Ξάνθη-Πόλις ονείρων». Δεν ήταν μόνο που όλη η πόλη είχε γίνει μια απέραντη μουσική σκηνή και σχεδόν σε κάθε γωνιά του ευρύτερου κέντρου είχαν στηθεί υπαίθριες συναυλίες από τα 17 μουσικά σχολεία! Δεν ήταν μόνο οι μελωδίες, οι νότες και τα τραγούδια που συνέπαιρναν και ανέβαζαν την διάθεση και του πιο αδιάφορου περαστικού, ήταν και αυτά τα φρέσκα νεανικά γελαστά πρόσωπα που μετέδιδαν ζωντάνια, αισιοδοξία, χαρά!
Μ.Ξ.


Περί βιβλίων
Προχθές ήταν η Παγκόσμια Ημέρα του βιβλίου. Η Αθήνα είναι Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου (νέος θεσμός) και οι μισοί Έλληνες, ναι οι μισοί, δεν έχουν ποτέ διαβάσει ένα βιβλίο!
Δηλαδή δεν έπιασαν στα χέρια τους βιβλίο, δεν το χάιδεψαν καινούριο ακόμη, δεν το ξεφύλλισαν πριν αρχίσουν την ανάγνωσή του. Στέρησαν από τον εαυτό τους έναν εκλεκτό φίλο, έναν συνοδοιπόρο, δεν ένιωσαν μια φωτιά ανάμεσα στα χέρια τους.
Το γεγονός είναι θλιβερό, πολύ θλιβερό και δημιουργεί μια πικρή αίσθηση και γενικά ερωτήματα απαισιόδοξα για την ζοφερή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται στην απουσία. Υπάρχουν σπίτια τα οποία δεν έχουν ούτε ένα βιβλίο κι αυτό είναι τραγικό.
Γ.Δ.


Πρόταση προς τους βουλευτές
Το θέμα της γνωστής επιδότησης του εργατικού κόστους στις επιχειρήσεις της Θράκης, το 12%, έχει βαλτώσει επικίνδυνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, περιμένουν να πάρουν χρήματα που δικαιούνται αλλά δεν τους δίδονται με διάφορες αστήρικτες προφάσεις και δικαιολογίες. Προτείνουμε λοιπόν, για να υπάρξει λύση στο θέμα, να βοηθήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Θράκης. Όλοι μαζί, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Επιμελητηρίων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και ν’αποφασίσουν τρόπο και κοινή αντίδραση για να λυθεί το θέμα. Η υπόθεση του 12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους.
Μεθοδικά και με επιμονή, να κινηθούν από κοινού βουλευτές και οι εκπρόσωποι των βιοτεχνών και να ζητήσουν, με επιχειρήματα την πληρωμή και εξόφληση των ποσών που δικαιούνται να εισπράξουν. Αγώνας από κοινού λοιπόν. Οφείλουν να την κάνουν την προσπάθεια αυτή, κυρίως οι βουλευτές σαν απόδειξη του ενδιαφέροντός τους για τις επιχειρήσεις της Θράκης, να συνεχίσουν ν’απασχολούν προσωπικό, να λειτουργούν.
Γ.Δ.


«Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε» Μ. Αναγνωστάκης
Ο ποιητής Μαν. Αναγνωστάκης σοφά το είπε στο ποίημά του. «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε». Και το έγραψε τότε κα συνεχίζει να ισχύει και για σήμερα ίσως και για αύριο. Δυστυχώς η κοινωνία μας σε όλες τις εκφάνσεις της, πολιτική, θρησκευτική, δικαστική, πολιτιστική, έχει μέσα της ανθρώπους μέτριους, με περιορισμένες δυνατότητες που ωστόσο έχουν την εντύπωση ότι αξίζουν, ότι έχουν δυνατότητες που δεν τους τις αναγνωρίζουν. Που θεωρούν οι άνθρωποι αυτοί ότι αδικούνται από τους άλλους ενώ δεν θα έπρεπε. Αλλά όταν όμως τους δοθεί η ευκαιρία ν’ αποδείξουν τις ικανότητές τους, τότε φαίνεται η κενότητά τους και η έλλειψη ικανοτήτων. Τόσο ήτανε λίγοι…
Γ.Δ.


Διχασμός -2018 Ι
«…Όταν κοπιάσατε εσείς (οι πολιτικοί στην εθνεγερσία), μας γυμνάσατε την διχόνοια, μας φέρατε τις φατρίες και τ΄ άλλα τ’ αγαθά· και κακοβάλετε  το δυστυχισμένο αθώον έθνος» (Γ. Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα).
Από τη στιγμή που συστάθηκε το ελληνικό κράτος και πριν καλά-καλά ελευθερωθούν οι περιοχές του, άρχισε η διχόνοια να μας σιγοτρώει. Μια «εθνική κατάρα» θαρρείς: ευθύς αμέσως δημιουργήθηκαν το φιλοαγγλικό κόμμα, το φιλογαλλικό, το φιλορωσικό… Αργότερα το φιλομοναρχικό σε αντίθεση αυτών που ζητούσαν Σύνταγμα. Πιο μετά, στα χρόνια του Βενιζέλου και των μεγάλων πολέμων, είχαμε τους φιλοκωνσταντινικούς και τους φιλοβενιζελικούς. Μεταπολεμικά είχαμε τον αιματηρό Εμφύλιο, έπειτα τις οικογενειοκρατίες στην πολιτική με Καραμανλικούς και Παπανδρεϊκούς, τους Σοσιαλιστές και τους Συντηρητικούς να εναλλάσσονται για χρόνια στην εξουσία.
Με την οικονομική κρίση μας προέκυψαν οι «μνημονιακοί» και οι «αντιμνημονιακοί». Οι τελευταίοι προσκολλήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ που κήρυξε το «ή Αυτοί ή Εμείς», ενώ σήμερα έχουμε τους παλιαιοκομματικούς (εκείνους) και τους νεοκομματικούς (εμάς).
Όσο για εθνική εξέγερση, ξεχάστε την: Σήμερα «η κατάθλιψη πήρε τη θέση της εξέγερσης» κι αυτό είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί.
Στ.Γ.Κ.


Διχασμός -2018 ΙΙ
Η Παλαιοπολιτική του «διαίρει και βασίλευε» δεν έλειψε ποτέ από τη χώρα, ακριβώς επειδή ο ελληνικός λαός όντας αφελής, πιστεύει περισσότερο τους «λαϊκιστές» πολιτικάντηδες και λιγότερο τις συνετές φωνές. Εξάλλου υπάρχουν πάντα οι πολιτικοί που άλλα λένε στο λαό όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση και άλλα πράττουν ως κυβέρνηση. Γι’αυτό και έχει απαξιωθεί τόσο η πολιτική εν γένει. Ας πούμε, ακόμη και στα κρίσιμα εθνικά θέματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμπεριφέρονται ως «τσιφλικάδες» θεωρώντας την (εκάστοτε)  διαχείριση της πολιτικής «ιδιοκτησία τους», αντί να υιοθετήσουν όλα μαζί τα κόμματα μια κοινή εθνική γραμμή. Τέτοιος άθλιος διχασμός!
Το μήνυμα όμως που στέλνει η σημερινή πολιτική στο λαό είναι λάθος. Μια χώρα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες προκλήσεις (εσωτερικές και εξωτερικές) δεν μπορεί να διοικείται το 2018 με πρότυπο τον παλαιοκομματισμό που μας οδήγησε σε εθνικές τραγωδίες και στη χρεοκοπία.
Στ.Γ.Κ.


Επί δύο χρόνια δεν κατάφεραν να φτιάξουν 2 τουαλέτες…
Όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος, όσο και να θέλει να προσπαθεί να κρίνει αντικειμενικά και δίκαια, είναι κάποια πράγματα που δεν μπορείς να τα παραβλέψεις. Είναι αυτό που λένε …δεν σ’ αφήνουν ν’ αγιάσεις. Και εξηγώ: Πριν 2 χρόνια παραχωρήθηκε από την Διεύθυνσης Δασών Καβάλας στον Δήμο Τοπείρου το Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέστου. Περιλαμβάνει ξύλινες εγκαταστάσεις, Αναψυκτήριο, Πωλητήριο Τοπικών, Παραγόμενων Προϊόντων, Εκθεσιακό Χώρο με εκθέματα, Χώρο Προβολών και ενημέρωσης, παιδική χαρά, τεχνητή Λίμνη με Παρατηρητήριο. Τότε ο δήμαρχος Τοπείρου περιχαρής δήλωνε ότι θα θέσει άμεση προτεραιότητα την λειτουργία του και τη διασύνδεσή του με τον πάρκο Χρυσούπολης που λειτουργεί στην άλλη πλευρά και τα Τέμπη του Νέστου. Τώρα μαθαίνουμε από τον ίδιο ότι επί δύο χρόνια δεν κατάφεραν να φτιάξουν 2 τουαλέτες ώστε να πάρουν άδεια λειτουργίας και ένα δρόμο ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να έρχονται με λεωφορεία. Αν είναι δυνατόν! Ολόκληρος δήμος και δεν μπόρεσε να εξοικονομήσει ένα κονδύλι για 2 τουαλέτες και ένα δρόμο!
Τι περιμένουν; Να ρημάξει; Επιτέλους ας το δώσουν σε ιδιώτη να το αξιοποιήσει!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…