Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

0

Εξελίξεις και προβληματισμός
Η γεωγραφική μας «γειτονιά» για άλλη μια φορά διέρχεται σοβαρή περίοδο κρίσης. Εξελίξεις απρόβλεπτες από τις υπερδυνάμεις που κρατούν στα χέρια τους τα τύμπανα της καταστροφής. Προβληματισμός μέχρι ποιου σημείου η λεκτική αντιπαράθεση θα φτάσει κι αν, κυρίως, μείνει μόνον λεκτική.
ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία δείχνουν διαθέσεις σκληρές, απειλούν για χρήση των βομβών τους, πολιορκούν τη Συρία που στηρίζεται σε Ρωσία και Ιράν. Ένας κόσμος πάνοπλος, που προς το παρόν μιλάει, απειλεί, δείχνει τα όπλα του που όλοι εμείς οι «άλλοι», οι «μικροί» ευχόμαστε να μην τα χρησιμοποιήσουν ποτέ.
Γ.Δ.


Ανεβαίνουν πάλι τα καύσιμα
Το σύστημα τελικά είναι αθάνατο. Άτρωτο και πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Μόλις άρχισαν οι δηλώσεις και οι απειλές, αμέσως στην όμορφη χώρα μας, ανέβηκαν οι τιμές βενζίνης και πετρελαίου! Στο τσάκα-τσάκα τα καύσιμα πήραν την ανηφόρα και μάλιστα αρκετά. Αλήθεια πώς γίνεται αυτό, το να ακριβαίνουν αμέσως αλλά όταν ξεκινήσουν οι μειώσεις αυτές ν’ αργούν; Με το κόλπο αυτό τελικά ποιοι κερδίζουν; Τα διυλιστήρια ή οι εταιρείες διανομής;
Μυστήριο που χρόνια τώρα μένει αναπάντητο. Στις αντλίες πάντως των πρατηρίων η αύξηση έχει φθάσει ήδη.
Γ.Δ.


Οι επαγγελματίες ρωτούν
Επίκαιρο το αίτημα των επαγγελματιών μας. Που το έχουν εκθέσει δεκάδες φορές μεν αλλά σε ώτα μη ακουόντων. Τι προτείνουν; Μα κάτι που συμβαίνει στις πολιτισμένες πόλεις. Πάρκινγκ υπόγεια αλλά και υπέργεια. Στο κέντρο αλλά και περιφερειακά. Και κάτι ακόμη. Ρωτούν να μάθουν πότε θ’ ανοίξει το «δημοτικό πάρκινγκ».
Ρωτούν λοιπόν οι αγρίως φορολογούμενοι επαγγελματίες και από το δήμο να μάθουν γιατί η αδιαφορία προς τα δικά τους αιτήματα. Ενώ κάθε αίτημα των Ρομά παζαρτζήδων ικανοποιείται αμέσως; Μήπως σκέφτονται κάτι άλλο; μήπως στο μυαλό τους έχουν υπόψιν ποιοι είναι οι ψηφοφόροι τους και τους προσέχουν ιδιαίτερα; Ρωτάμε.
Γ.Δ.


Οι επίσημοι κατά την υποδοχή του Ιωάννη Μεταξά στην Ξάνθη στις 17-6-1936 (αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Ο αξιότιμος κύριος Γαβρόγλου
Όλα τα συζητάει και όλα τα αναιρεί. Σήμα κατατεθέν του υπουργού Παιδείας. Άλλα λέει σήμερα, διαφορετικά υποστηρίζει αργότερα. Υπόσχεται από τη μία, αναιρεί από την άλλη. Αλλάζει νόμους, τους επαναφέρει μετά. Όλα αυτά και άλλα πολλά τον χαρακτηρίζουν σαν ανεμοδούρα που γυρίζει κατά που φυσάει ο άνεμος. Έτσι όμως σοβαρή δουλειά σ’ ένα ευαίσθητο υπουργείο όπως αυτό της Παιδείας δεν πρόκειται να γίνει και σίγουρα δεν έγινε μέχρι τώρα.
Ο εκ Κωνσταντινουπόλεως κύριος Γαβρόγλου πειραματίζεται και γκρεμίζει χωρίς να οικοδομεί. Τόσο αυτός όσο και οι προκάτοχοί του στο υπουργείο Συριζαίοι υπουργοί, διέλυσαν κυριολεκτικά το  νόμο Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων της βουλής. Όμως κατεδαφίζοντας έργο δεν παράγεις. Καταστρέφεις…
Και κάτι τελευταίο. Χωρίς υψηλού επιπέδου Παιδεία, ανάπτυξη στη χώρα μας δεν θα δούμε.
Γ.Δ.


Πολλές αλήθειες
Με ελαφρά τη συνείδηση οι δημοτικοί σύμβουλοι όλοι, δέχτηκαν την πρόταση των Ρομά μικροπωλητών να λειτουργήσει Λαϊκή Αγορά στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου. Προφανώς τους παρέσυρε η θετική άποψη του ιδιοκτήτη-Στρατού. Όμως, οι αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, οι περισσότεροι των οποίων διαμένουν στην πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να σκεφθούν κάποιες λεπτομέρειες όπως: το παζάρι δεν εξυπηρετεί τους δημότες Αβδήρων, ούτε θα πλήξει άμεσα τους επαγγελματίες των χωριών τους. Κυρίως θα πλήξει τους επαγγελματίες της Ξάνθης που ήδη δέχονται αμείλικτη επίθεση από τα μεγαθήρια. Ακόμη, δύο μεγάλα παζάρια σε απόσταση 3 χιλιομέτρων μεταξύ τους έχει καμία λογική; Σκέφτηκαν άραγε οι δημοτικοί και λοιποί άρχοντες ποια η προσφορά  άλλου ενός παζαριού στην τοπική οικονομία; Θα οδηγήσει στο κλείσιμο καταστημάτων Ξάνθης για να τα κονομήσουν παζαρτζήδες, κάθε μέρα και παζάρι και από πάνω κοροϊδία ότι δεν βγάζουν χρήματα.
Ας τ’αφήσουν αυτά. Οι παζαρτζήδες κερδίζουν διότι η μορφή των παραδοσιακών γνωστών παζαριών άλλαξε στην Ξάνθη και άλλαξε με την ανοχή του δήμου Ξάνθης. Εδώ και χρόνια το παζάρι Ξάνθης πουλά όλα τα είδη. Όλα!  Ρούχα, παπούτσια, είδη για το σπίτι, μικροσυσκευές και πολλά άλλα, συν φρούτα και λαχανικά. Όσο δε για τους παραγωγούς, είναι ελάχιστοι.
Δε λέμε, είναι δύσκολες οι συνθήκες δουλειάς στο ύπαιθρο. Όμως υπάρχουν πάντα υπέρ και κατά. Ας περιοριστούν λοιπόν στο παζάρι της Ξάνθης του Σαββάτου και των υπολοίπων οκτώ σημείων. Στο νομό δεν ζουν μόνο παζαρτζήδες, ζουν και επαγγελματίες που πληρώνουν ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δημοτικά Τέλη, υπαλλήλους.
Το λάθος που έγινε πρέπει να διορθωθεί άμεσα.
Γ.Δ.


Κλείσιμο λακκούβων
Εδώ και λίγες ημέρες συνεργείο του δήμου ασχολείται συστηματικά με το να κλείνει τις διάφορες λακκούβες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης. Ως προσωρινή λύση δεκτή. Όμως αυτά τα μπαλώματα θα εμφανιστούν και πάλι μετά το χειμώνα και θα χρειαστούν την ίδια ιστορία. Εντάξει, δε λέμε να γίνει μια συνολική ασφαλτόστρωση των δρόμων, αλλά να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα, βάση προτεραιότητας και να γίνουν ασφαλτοστρώσεις. Έτσι, σε λίγα χρόνια όλοι οι δρόμοι που έχουν σήμερα μπαλώματα, σκαψίματα και άλλα προβλήματα θα σταματήσουν να τα έχουν. Εξάλλου τώρα δεν υπάρχει οικοδομική ανάπτυξη για να σκάβονται οι δρόμοι για τις νέες συνδέσεις.
Ας κάνουν λοιπόν στο δήμο ένα τέτοιο πλάνο-πρόγραμμα εργασιών κι ας το ξεκινήσουν και κυρίως, το τηρήσουν.
Γ.Δ.


Μια διευκρίνιση
Οφειλόμενη διευκρίνιση και αποκατάσταση της αλήθειας για το θέμα του Αεροδρομίου που παραχώρησε το Δ΄ Σώμα προς το Δήμο Αβδήρων και ο δήμος θέλει να χρησιμοποιηθεί ως Λαϊκή Αγορά μετά από αίτημα των παζαρτζήδων.
Λοιπόν. Το οικόπεδο που είναι 200 στρέμματα, εξακολουθεί να είναι ιδιοκτησία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο παραχώρησε τη χρήση στο Στρατό για να γίνει αεροδρόμιο. Άρα, ο Στρατός κακώς υπενοικιάζει το χώρο εκτός κι αν έχει υπογράψει τέτοια συμφωνία.
Δεύτερον. Ο διάδρομος για μικρά αεροσκάφη υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις με έξοδα της Νομαρχίας, της Εγνατίας Α.Ε. και άλλων.
Τρίτο και ίσως το πλέον σημαντικό. Στο χώρο, ανατολικά της έκτασης των 200 στρεμμάτων, είχε αρχίσει η εγκατάσταση σκηνιτών Δροσεριτών με απώτερο σκοπό την μόνιμη εγκατάστασή τους. Τους απομάκρυναν όμως οι άνθρωποι της αερολέσχης και σταμάτησαν.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι ο Στρατός θέλησε να λειτουργήσει σε ένα χώρο ως ιδιοκτήτης ενώ έχει μόνον τη χρήση.
Γ.Δ.


Οι σημερινοί ήρωες…
Θλίψη, βουβό πόνο και πένθος σ’ όλη την χώρα έχει σκορπίσει ο χαμός του 34χρονου σμηναγού, του παλικαριού που έχασε τη ζωή του σε ώρα καθήκοντος και κατά την επιστροφή του από μια αναχαίτιση τουρκικών αεροπλάνων που είχαν εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο. Ο Γιώργος Μπαλταδώρος πατέρας δύο παιδιών, έπαιζε καθημερινά τη ζωή του κορώνα – γράμματα όπως αρκετοί άλλοι πιλότοι μας, παιδιά μας που έχουν επιφορτιστεί μ’ αυτό το καθήκον! Ήρωες στη ζωή και στον θάνατο …για μια ιδέα. Το χρέος προς την Πατρίδα!
Τον Γιώργο Μπαλταδώρο όπως και τα άλλα παλικάρια μας που καθημερινά ρισκάρουν τη ζωή τους,  τους αξίζουν οι υπέρτατες τιμές!
Όλοι εμείς ας υποκλιθούμε στο μεγαλείο της ανδρείας και του ηρωισμού τους !
Μ.Ξ.


«Ξάνθη – Πόλις Ονείρων»
Μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή έχει η πόλη μας μέσα στον Απρίλη και αναφέρομαι στο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων» που θα διοργανωθεί και φέτος από τις 26 – 28 Απριλίου. Θα αντηχήσουν στα σοκάκια της Π. Πόλης οι αξεπέραστες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, θα ζωντανέψει όλη η πόλη από την παρουσία των παιδιών των Μουσικών Σχολείων από την χώρα μας αλλά και από γειτονικές χώρες  που θα παρουσιάσουν την δουλειά τους στα κεντρικά στέκια της πόλης μας όπως κάθε χρόνο στα 5 τελευταία που μετρά ο θεσμός . Μια ιδέα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης που την αγκάλιασε ο δήμος και όλη η πόλη και αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός που προσδίδει υπεραξία στην πόλη μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Άδικο, απαράδεκτο, τιμωρητικό Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις των Ξανθιωτών σε μεγάλο ποσοσ…