Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, 23 Απριλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, 23 Απριλίου 2018

0

Αφορά και τους Τοξότες
Μια και από εδώ στην Ξάνθη δεν έχουμε νέα που να αφορούν το νομό μας στον τομέα νέων έργων, μας έρχονται νέα από τη γειτονική Καβάλα. Έτσι μαθαίνουμε ότι στο στάδιο της οριστικής ανάθεσης της μελέτης που επελέγη από την ΕΡΓΟΣΕ βρίσκεται το έργο της σύνδεσης του λιμανιού Φίλιππος Β΄ με τους Τοξότες. Έπειτα από την αξιολόγηση των 18 προσφορών για την εκπόνηση των οριστικών μελετών της σιδηροδρομικής σύνδεσης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων, φαίνεται πως η ΕΡΓΟΣΕ βρίσκεται λίγο πριν το επόμενο βήμα, δηλαδή την υπογραφή με τον μελετητή και την φάση αναμονής (περίπου 18 μηνών) για την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης.
Άρα έστω κάτι λίγο κερδίζουμε κι εμείς.
Γ.Δ.


Αφορά την Εθνική Τράπεζα
Όπως ίσως γνωρίζουν οι συμπολίτες που συναλλάσσονται με την Εθνική Τράπεζα, στην οδό Θερμοπυλών δημιουργήθηκε ένα νέου τύπου πρωτοποριακό υποκατάστημα για επιχειρηματίες αλλά και κάθε συναλλασσόμενο, μέσα από το οποίο θα εξοικειώνεται με την ψηφιακή λειτουργία. Σ’ αυτό λοιπόν το υποκατάστημα απευθυνθήκαμε δύο – 2 – φορές στους επικεφαλής για να μας δώσουν πληροφορίες και στοιχεία για την ενημέρωση των συμπολιτών. Από τη διαβεβαίωσή τους ότι θα ενημερώσουν τα κεντρικά και θα μας ειδοποιήσουν, έχουν περάσει δύο μήνες και.
Ούτε τα κρατικά μυστικά να μας λέγαν οι άνθρωποι της Εθνικής, που δείχνουν  ιδιαίτερα συγκεντρωτικοί και κρυψίνους, όταν μάλιστα δημιουργούν κάτι νέο, ηλεκτρονικό και πρωτοποριακό.
-Τι κρίμα αλήθεια για την «μεγάλη μας φίλη» που κινείται αργά-αργά…
Γ.Δ.


Δημοσκοπήσεις
Σταθερό προβάδισμα 9-10 πόντων δίνουν στη Νέα Δημοκρατία δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας Τετάρτη και Πέμπτη. Δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο το Κίνημα Αλλαγής με τέταρτο τη Χρυσή Αυγή, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ.
Όλα τα υπόλοιπα μικρά κόμματα μένουν κάτω από το 3% και μένουν εκτός βουλής. Μάλιστα η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διατηρείται στο ίδιο επίπεδο εδώ και καιρό, γεγονός που σημαίνει πως έχει παγιωθεί αυτή και δύσκολα θ’ αλλάξει σημαντικά. Βέβαια μιλούμε για δημοσκοπήσεις που αποδίδουν τις προθέσεις του εκλογικού σώματος τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Γνωστού όντως ότι το εκλογικό σώμα είναι ευμετάβλητο και αρκετές φορές έχει δώσει με τις αποφάσεις του μη αναμενόμενα αποτελέσματα.
Γ.Δ.


Ανατρέπει σχέδια πολλών η απλή αναλογική
Πολλοί μπερδεμένοι επέστρεψαν οι δήμαρχοι και οι αντι – περιφερειάρχες μας από το κοινό συνέδριο της ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου σε απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί στις εκλογές που θα γίνουν 13 Οκτωβρίου του 2019, σύμφωνα με όσα τους ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, κάποιους τους προβληματίζει πολύ και κάποιους  άλλους τους αλλάζει τα σχέδια. Για παράδειγμα πληροφορίες μου αναφέρουν ότι εκεί που το δρομολογούσε ο Κώστας Ζαγναφέρης να κατεβεί υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης, η απλή αναλογική τον αποθάρρυνε και ίσως του  ανατρέψει τα σχέδια γιατί μάλλον δεν του βγαίνουν τα κουκιά. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλές ανατροπές και θα δούμε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το ζητούμενο όμως είναι να γίνει πιο αποτελεσματική η διοίκηση των δήμων,  να αρθούν παθογένειες χρόνων στη λειτουργία των υπηρεσιών, να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων,  να οδηγηθούμε σε νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Να γυρίσει σελίδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση… Αν αυτό επιτευχθεί με την απλή αναλογική… καλώς να ορίσει!
Μ.Ξ.


Σε δυσμένεια ο Μέτιος
Ήδη μετά το συνέδριο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ουσιαστικά μπαίνουμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και ήδη άρχισαν τα όργανα στην ΝΔ. Αίσθηση προκαλεί άρθρο του δημοσιογράφου Ανδρέα Κωνσταντάτου στο site: The caller. gr που δίνει πληροφορίες για τις υποψηφιότητες από τον χώρο της ΝΔ για τους δήμους και τις περιφέρειες Στο άρθρο αναφέρεται ως  «κλειδωμένη»  η υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη για το δήμο της Αθήνας και αντίστοιχα κάνει λόγο για …απόσυρση  της υποψηφιότητας του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη. Το άρθρο έχει και τοπικό ενδιαφέρον καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά για τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο: «Ερωτηματικό παραμένει αν θα είναι ξανά υποψήφιος για τη ΝΔ ο Χρήστος Μέτιος στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».  Τι συνέβη και ο μέχρι τώρα «κολλητός» του Κ. Μητσοτάκη που είχε το χρίσμα στο τσεπάκι , Χ. Μέτιος και δεν είναι ο αδιαμφισβήτητος «εκλεκτός»; Και σε περίπτωση που δεν είναι ο κ. Μέτιος, ποιος θα είναι;
Αυτό που τώρα μάλλον άρχισε να καταλαβαίνει ο κ. Μέτιος είναι ότι αντί να κρατήσει ενωμένη την παράταξη, τα έκανε γυαλιά καρφιά. Και ίσως το πιο μεγάλο λάθος του να ήταν η στάση του απέναντι στο Μιχάλη Αμοιρίδη, που κερδίζει πόντους και σ’ αυτό έχει παίξει μεγάλο ρόλο ότι ταυτίστηκε πολύ με το έργο του Γ. Παυλίδη που θεωρείται επιτυχημένος και έχει πάρει την «προίκα» του Παυλίδη, έχοντας αντιληφθεί τη φιλοσοφία και την αποτελεσματικότητα στη δουλειά του.
Μ.Ξ.


Περί εκλογών στην Τ.Α.
Από αναγνώστες της στήλης, μας ζητήθηκε να κάνουμε περισσότερη αναφορά στο επίκαιρο θέμα της απλής αναλογικής που επιθυμεί να ισχύσει η κυβέρνηση στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ικανοποιώντας το αίτημα αυτό, έχουμε και λέμε.
To 2014 οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεξήχθηκαν τον Μάιο και οι νέες δημοτικές αρχές ανέλαβαν την εξουσία την 1η Σεπτεμβρίου. Αυτό είχε δώσει τα περιθώρια στις νέες διοικήσεις να ενημερωθούν για τα θέματα του κάθε φορέα. Επίσης οι διοικήσεις που αναδείχθηκαν από εκείνες τις εκλογές είχαν μπροστά τους για πρώτη φορά θητεία 5 χρόνων. Ο αρμόδιος υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε τον οριστικό χρόνο των δημοτικών εκλογών. Συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου, την δεύτερη Κυριακή του μήνα θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, ως εκ τούτου οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές θα έχουν συμπληρώσει πλήρως την πενταετία.


Περί εκλογών Τ.Α. ΙΙ
Με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα ο στόχος είναι οι παρακάτω αλλαγές:
-Αποσυσχέτιση ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η μετάθεσή τους για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου.
-Καθιέρωση απλής αναλογικής.
-Στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα δίνεται η δυνατότητα στον περιφερειάρχη και στο δήμαρχο να ορίζει αντιπεριφεριάρχες και αντιδήμαρχους.
-Ενιαίο ψηφοδέλτιο για κοινότητες έως 500 κατοίκους.
-Καθιέρωση θεσμού δημοψηφισμάτων.
-Δυνατότητα λευκής ψήφου.
-Ίδρυση κοινωφελών επιχειρήσεων από ΟΤΑ.
-Καθιέρωση Ελεγκτή Νομιμότητας.


Εκλογές Τ.Α. ΙΙΙ
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές όπως είναι προφανές, αλλάζει όλα τα δεδομένα. Πρώτα απ’ όλα είναι σαφές ότι ευνοεί τις μικρές παρατάξεις, αφού θα πάρουν ακριβώς τους συμβούλους που αναλογούν στις ψήφους που έλαβαν, «χαμηλώνει» τον πρώτο που χάνει το πριμ και εν γένει σπάει το δημαρχοκεντρικό σύστημα και προωθεί τις συναινέσεις. Φυσικά αυτό είναι κάτι που δεν αρέσει ιδιαίτερα στους δημάρχους που σε πολλά θέματα έχουν το «αποφασίζω και διατάζω»!!!


Περί εκλογών IV
Εξάρτημα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, είναι και το θέμα των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αν για κάποιο έκτακτο λόγο δεν γίνουν το φθινόπωρο του 2018 θα πάνε για τον Ιούνιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές. Είναι σαφές λοιπόν ότι μπορεί οι υποψήφιοι δήμαρχοι από τώρα να ζεσταίνουν τις προεκλογικές τους μηχανές, ωστόσο σημαντικός παράγοντας που θα έχει επίδραση στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι και οι βουλευτικές που θα έχουν προηγηθεί.
Συνέπεια αυτού είναι και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα πρέπει να έχουν ποντάρει στα σωστά πρόσωπα που θα καταφέρουν να εκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές για να έχουν μια χείρα βοηθείας. Σημαντικός παράγοντας φυσικά και το ποιος ή ποια κόμματα θα είναι στην εξουσία την επομένη των εκλογών.
Αυτά προς το παρόν, ως μια πρώτη γεύση, με την ψήφιση του νέου νόμου θα έχουμε ουσιαστικά και το λάκτισμα των εκλογών.


Περί εκλογών V
Ωστόσο, σημαντικές αλλαγές έχουμε και σε επίπεδο περιφέρειας, όπου εδώ πέρα από την εισαγωγή της απλής αναλογικής έχουμε και ένα ακόμη νέο δεδομένο, του διορισμού πια όλων των αντιπεριφερειαρχών – δηλαδή και των χωρικών – από τον εκάστοτε Περιφερειάρχη.
Στην περίπτωση της Περιφέρειας ΑΜΘ τα πράγματα αποκτούν μια ιδιαιτερότητα καθώς αν ο Χρήστος Μέτιος αποφασίσει να κατέλθει και πάλι στις εκλογές, όπως είναι και το πιθανότερο αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να καταφέρει να συνεννοηθεί, αν είναι βέβαια πρώτος, όχι μόνο με τις αντίπαλες παρατάξεις, αλλά και με τα στελέχη της δικής του παράταξης, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει σοβαρό και βαθύ ρήγμα με πάρα πολλούς!!!
Τέλος στην δική μας περιφέρεια υπάρχει και το μεγάλο θέμα με την μειονότητα. Τώρα πλέον ανοίγει ο δρόμος για να κατεβούν με δικό τους ψηφοδέλτιο στις εκλογές και αυτό σημαίνει ότι η συνεννόηση του εκάστοτε περιφερειάρχη με τις άλλες παρατάξεις δεν θα περνάει μέσα μόνο από τις διαφορετικές απόψεις, αλλά και από εξωθεσμικά κέντρα όπως είναι το τουρκικό προξενείο.
Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις από τους προέδρους της ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ζήτησαν τουλάχιστον ένα δίμηνο για την διαβούλευση επάνω στο νομοσχέδιο.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…