Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Προχωρούν οι προετοιμασίες για το πρώτο διεθνές συμπόσιο για το Δημόκριτο

Προχωρούν οι προετοιμασίες για το πρώτο διεθνές συμπόσιο για το Δημόκριτο

0
dimokritos 1

Διοργανώνεται στα Άβδηρα από το δήμο, σε συνεργασία με την έδρα της unesco στο ΤΕΙ ΑΜΘ και έχει θέμα: «από τον Δημόκριτο στο CERN»

 Οκτώ συνολικά οι ομιλητές από CERN, Μετσόβιο, ΔΠΘ και ΤΕΙ ΑΜΘ. Σκοπός η διοργάνωση να γίνει θεσμός για την προβολή της γενέτειρας του σπουδαίου αρχαίου φιλοσόφου

Στις 17-18 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διεθνές συμπόσιο στα Άβδηρα, τη γενέτειρα του μεγάλου φιλοσόφου της αρχαίας Ελλάδας Δημόκριτου, προκειμένου να προβληθεί ο τόπος και μαζί του ο αρχαιολογικός και πολιτιστικός πλούτος της περιοχής, αλλά και να προωθηθεί η ακτινοβολία του ίδιου του Δημόκριτου και του έργου του.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο δήμαρχος των Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης ενημέρωσε ότι η θεματική του συνεδρίου θα είναι «από τον Δημόκριτο στο CERN» και γι’ αυτό θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν και επιστήμονες από το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής, που βρίσκεται στην Ελβετία.

Το συμπόσιο θα λάβει χώρα στο αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων και θα μιλήσουν καθηγητές και επιστήμονες από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Πολυτεχνική του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και το ΤΕΙ ΑΜΘ. Μάλιστα, το τελευταίο μέσω της έδρας της unesco που φιλοξενεί είναι συνδιοργανωτής της εκδήλωσης και ανέλαβε και την επικοινωνία με το CERN. Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει τους εξής ομιλητές:

Δ. Εμμανουηλίδη, εκπρόσωπο της UNESCO, Δ. Μπαντέκα, Dr Maurizio Bono,  καθηγητή του CERN, Π. Μπότσαρη, καθηγητή του Δ.Π.Θ, Ευ. Γαζή, Ν. Βόρντο, Marco Battaglia, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι καθηγητές Μ. Πεντατζή, Κ. Τζανέτου, Φυσικός και Καινουργιάκη Μαρία, ηλεκτρονικός κομπιούτερ.

Παράλληλα, θα συμμετέχει και η ΕΡΤ με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου που θα παρουσιάζει το βραβευμένο επιστημονικό  ντοκυμαντέρ, «τα Μυστικά του Σύμπαντος».

Ακόμη, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει προβολή εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ και βιωματικό εργαστήριο με αριστούχους μαθητές από τα λύκεια της περιοχής.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πέραν των ομιλιών και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο για όλους τους συμμετέχοντες.

«Το συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη σύνδεση της γενέτειρας του Δημόκριτου τα Άβδηρα, με τον CERN», ανέφερε ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι στόχος του δήμου είναι η διοργάνωση αυτή να αποτελέσει θεσμό και να πραγματοποιείται κάθε ένα ή δύο χρόνια, με ομιλητές επιστήμονες από όλο τον κόσμο. «Αργήσαμε», παραδέχθηκε ο κ. Τσιτιρίδης, σημειώνοντας ότι από παλαιότερα υπήρχε η ιδέα προκειμένου να προβληθεί ο αρχαίος τόπος των Αβδήρων, αλλά και να συνδεθεί ο σπουδαίος αρχαίος φιλόσοφος με την πατρίδα του.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…