Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Πάθη» χωρίς Ανάσταση στην αγορά της Ξάνθης

«Πάθη» χωρίς Ανάσταση στην αγορά της Ξάνθης

0

Τα «Εγκώμια» των καταστηματαρχών της αγοράς μας : «Ένα ακόμη …δύσκολο Πάσχα»

 

Υποτονική η κίνηση στους φούρνους της γειτονιάς – Τσουρέκι στο σπίτι – «Μαραμένη» η κίνηση και στα ανθοπωλεία

 

 

Το δικό της …Γολγοθά περνάει η αγορά της Ξάνθης με την κίνηση απ’ την αρχή της Μ. Εβδομάδας όπως μας λένε καταστηματάρχες να είναι τόσο υποτονική που δεν θυμίζει σε καμιά περίπτωση προετοιμασία για το Πάσχα.

Τα «Εγκώμια» των καταστηματαρχών της αγοράς μας

Τα δικά τους «Εγκώμια» μας είπαν καταστηματάρχες της αγοράς μας που διατηρούν καταστήματα ένδυσης και υπόδησης: «Πολύ υποτονικά όλα. Είμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας… Ειδικά το ανοιξιάτικο ρούχο έχει σταματήσει από χρόνια. Συνήθως αγοράζουν χειμωνιάτικα και κατευθείαν καλοκαιρινά», αναφέρει μια κυρία που έχει μπουτίκ με γυναικεία ρούχα. «Ο κόσμος δεν έχει λεφτά… τα τρώνε οι φόροι, ο ΕΝΦΙΑ οι λογαριασμοί. Ότι περισσεύει κοιτάνε να ψωνίσουν τρόφιμα και το πολύ – πολύ κανένα φτηνό δώρο για τα παιδιά τους. Δεν μένει για τίποτε άλλο εκεί που έχουν φτάσει οι μισθοί και οι συντάξεις. Για να μην μιλήσουμε γι αυτούς που ζουν το δράμα της ανεργίας… Και το χειρότερο είναι ότι δεν βλέπουμε φως πουθενά» λέει καταστηματάρχης υπόδησης. Μόνη εξαίρεση η κυρία του καταστήματος με παιδικά ρούχα: «Το παιδί έχει πάντα προτεραιότητα. Τα δώρα στα παιδιά δεν κόβονται. Είτε από τους νονούς είτε από τους γονείς».

Ένα ακόμη …δύσκολο Πάσχα

Συνοψίζει δε ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου: «Είναι ένα ακόμη δύσκολο Πάσχα και φέτος. Κόσμος πάει κι έρχεται αλλά δεν ψωνίζει… Η εικόνα είναι απογοητευτική. Έχουμε κάποια ελπίδα μήπως δουλέψουμε τις τελευταίες μέρες κυρίως τα είδη δώρων για παιδιά. Η συνηθισμένη κίνηση από τους νουνούς και τα βαπτιστικιά αλλά και πάλι πολύ περιορισμένα. Δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη στον κόσμο. Οι περισσότεροι είναι με τις ρυθμίσεις… Ρυθμίσεις στις τράπεζες, στην ΔΕΗ, στον ΟΤΕ. Η αγορά βουλιάζει κάθε χρόνο… Δεν υπάρχει χρήμα δεν υπάρχει διάθεση, υπάρχει μια γενικευμένη ανασφάλεια και φόβος στο κόσμο».

Υποτονική η κίνηση στους φούρνους της γειτονιάς – Τσουρέκι στο σπίτι

Η ίδια εικόνα και τους φούρνους της γειτονιάς. Όπως αναφέρει η πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης κα Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη η κίνηση είναι πολύ υποτονική και σε σχέση με πέρσι σχεδόν μειωμένη κατά 50%: «Οι νοικοκυρές αγοράζουν αλεύρι και μαγιά από μας και φτιάχνουν στο σπίτι τα τσουρέκια τους. Παρότι όλοι οι συνάδελφοι έχουν μειώσει τις τιμές σε μια μέση τιμή στα 8 ευρώ το κιλό στο τσουρέκι ωστόσο δεν υπάρχει κίνηση. Έχει περιοριστεί πολύ ο κόσμος στις αγορές του από τον φούρνο. Ούτε γλυκά, ούτε τσουρέκια ούτε ακόμη και το πρωινό κολατσιό των παιδιών. Είναι φανερή η έλλειψη ρευστότητας. Φαγώθηκαν όλα τα έτοιμα και τώρα φαίνεται η πραγματική εικόνα στην οικονομία. Κι εμείς το βλέπουμε καθημερινά».

«Μαραμένη» η κίνηση και στα ανθοπωλεία

Τα ανθοπωλεία αυτές στις μέρες είθισται να έχουν κίνηση λόγω των στεφανιών που ετοιμάζουν για τους Επιτάφιους αλλά και τα λουλούδια για τα νεκροταφεία. Κεντρικό ανθοπωλείο ετοίμασε πλήθος από στεφάνια των 5 και των 10 ευρώ για τους Επιτάφιους: «Μόνο τώρα υπάρχει λίγη κίνηση. Ο κόσμος αγοράζει στεφάνια για τους Επιτάφιους και λουλούδια για τα νεκροταφεία. Κατά τα άλλα …και μη χειρότερα», μας λένε.

Εντατικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια

Στο πόδι βρίσκονται αυτές τις μέρες τα Τμήματα Εμπορίου, Υγειονομικό και Κτηνιατρικής που διενεργούν εντατικούς ελέγχους στην αγορά για την προστασία του καταναλωτικού κοινού και την πάταξη των φαινομένων κερδοσκοπίας.

Έτσι όπως μας πληροφόρησαν από το Τμήμα Εμπορίου της Π. Ε. Ξάνθης με μικτό κλιμάκιο σε καθημερινή βάση ελέγχονται χώροι εστίασης, χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος και γενικότερα χώροι τροφίμων και ποτών, εμπορικά καταστήματα εποχικών ειδών, πρατήρια υγρών καυσίμων κ.ά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…