Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Μπάχαλο» με τους διαγωνισμούς του δήμου Ξάνθης

«Μπάχαλο» με τους διαγωνισμούς του δήμου Ξάνθης

0

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια εκτυπωτών. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε διαγωνισμό για την προμήθεια γαλακτοκομικών αλλάζοντας την διάταξη του νόμου

 

Υψηλοί τόνοι για τους υπόγειους κάδους στην Οικονομική Επιτροπή – «Μύλος» και με τον διαγωνισμό για τα υλικά πυροπροστασίας του Δασικού χωριού

 

Με ένταση ξεκίνησε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 1 το μεσημέρι με 24 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Οι τόνοι ανέβηκαν στην ερώτηση εκτός ημερησίας που κατέθεσε ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μανώλης Φανουράκης και αφορούσε τον διαγωνισμό για τους υπόγειους κάδους.

 

Υψηλοί τόνοι για τους υπόγειους κάδους

Ειδικότερα ο κ. Φανουράκης ζητούσε αφού διαβαστεί η καταγγελία του για φωτογραφικό διαγωνισμό που δόθηκε στον Τύπο όπως και το Υπόμνημα εταιρείας που τεκμηρίωνε την καταγγελία να κληθούν αυτοί που συνέταξαν την μελέτη και έθεσαν αυτές τις προδιαγραφές να απαντήσουν στις ερωτήσεις που θα τους θέσει. Ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Παπαδόπουλος έδειξε απρόθυμος να συνεχίσει την ανάγνωση της καταγγελίας αλλά και του υπομνήματος και βιάστηκε να κλείσει το θέμα απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης του κ. Φανουράκη. Συγκεκριμένα ανέφερε πως έχουν καταρτιστεί οι όροι του διαγωνισμού, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο 4412 μπορεί να υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος ηλεκτρονικά ερωτήσεις και να λάβει γραπτές απαντήσεις και σε κάθε περίπτωση να υποβάλει ένσταση. Ο κ. Φανουράκης επέμενε να ενημερωθεί απ’ αυτούς που συνέταξαν αυτή την μελέτη, να του δοθούν απαντήσεις με ποιο σκεπτικό τέθηκαν αυτές οι προδιαγραφές που μόνο μια εταιρεία τις έχει και ανέφερε το παράδειγμα του Δήμου Λευκάδας που σε ανάλογη περίπτωση ενήργησε με τρόπο διαφορετικό, φέρνοντας 3 – 4 μελέτες στην Οικονομική η οποία και επέλεξε τις προδιαγραφές και τους όρους της προκήρυξης. Επίσης ανέφερε την περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης στον οποίο όπως είπε: «αυτή η εταιρεία που «φωτογραφίζετε» ανέλαβε και τους υπόγειους κάδους του δήμου Θεσσαλονίκης αλλά κάνοντας δωρεά ένα υπόγειο κάδο κόστους 23.000 ευρώ»! Το θέμα έκλεισε, ωστόσο ο κ. Φανουράκης είχε την υποστήριξη του επικεφαλής του «Συμμετέχω κ. Σιαμπάν Μπαντάκ.

Lazer ή Led; Μ’ ένα κλικ 9.999 φωτοτυπίες!

Η κόντρα συνεχίστηκε στο επόμενο θέμα και συγκεκριμένα στο 1ο θέμα που αφορούσε τον διαγωνισμό προμήθειας μηχανογραφικού εξοπλισμού. Όπως διευκρινίστηκε ο διαγωνισμός ακυρώθηκε επειδή η Επιτροπή Διαγωνισμού έκανε δεκτή την ένσταση του άλλου συμμετέχοντα σε δύο σημεία και σ’ αυτή τη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση επί αυτής της απόφασης. Ο υπηρεσιακός κ. Χατζητουλούσης παρέχοντας εξηγήσεις ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης διευκρίνισε πως η τεχνολογία Lazer είναι ισοδύναμη με την τεχνολογία Led στους εκτυπωτές και πως τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά έγιναν οι διαγωνισμοί της Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Υπουργείου Παιδείας και στο Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Είπε επίσης πως η δυνατότητα εκτύπωση με ένα κλικ να έχει η υπηρεσία 9.999 φωτοτυπίες είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της τεχνολογίας. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο ιδιώτης που αποκλείστηκε καταγγέλλοντας ότι αυτές τις προδιαγραφές τις έχει μόνο μια εταιρεία και ότι η προδιαγραφή με τα 9.999 αντίτυπα είναι συνδυαστική με τον όρο των 1.800Χ600. Ο κ. Φανουράκης ρώτησε αν υπάρχει υπηρεσία στον δήμο που θα βγάλει 9.999 αντίτυπα.

Για διαγωνισμό του δήμου Ξάνθης άλλαξε… διάταξη νόμου το Ελεγκτικό Συνέδριο!

Το θέμα αφορά τον διαγωνισμό για την προμήθεια τροφίμων και γαλακτοκομικών για το έτος 2017. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος κ. Βαρελτζίδης ήταν δύο ενδιαφερόμενες εταιρείες και η επιτροπή διαγωνισμού απέκλεισε αυτή που είχε μεν την μεγαλύτερη έκπτωση αλλά σε …δεκαδικά καθώς ο νόμος ορίζει σε ακέραια μονάδα. Η εταιρεία που αποκλείστηκε έκανε ένσταση και το Ελεγκτικό Συνέδριο την δικαίωσε καταργώντας την σχετική διάταξη! Έτσι τώρα ο διαγωνισμός κατακυρώνεται σ’ αυτή. Ο κ. Φανουράκης ρώτησε αν η εταιρεία που έχασε τον διαγωνισμό μπορεί να κάνει ένσταση και ο κ. Βαρελτζίδης είπε πως μπορεί να προσφύγει στην Ολομέλεια του Εκλεκτικού συνεδρίου. Τότε ο κ. Φανουράκης αναφώνησε: «ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει στο δήμο. Τόσες ακυρώσεις… τόσες ενστάσεις… είναι πρωτοφανή όλα αυτά». Ο κ. Βαρελτζίδης εξήγησε πως η παρούσα Επιτροπή του Ελεγκτικού συνεδρίου άλλαξε αυτή την διάταξη ενώ άλλη επιτροπή για διαγωνισμό για τα καύσιμα απέρριψε την ένσταση αποδεχόμενη την ισχύ του νόμου!

«Μύλος» και με τον διαγωνισμό για τα υλικά πυροπροστασίας του Δασικού χωριού

«Μπέρδεμα» προέκυψε και με τον διαγωνισμό για την προμήθεια υλικών πυροπροστασίας για την πυρασφάλεια του Δασικού χωριού αφού η εταιρεία που αποκλείστηκε προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη και δικαιώθηκε. Έτσι η παρούσα οικονομική κλήθηκε να εγκρίνει να κάνει τροποποιήσεις στην προηγούμενη απόφαση και να συνεχίσει τον διαγωνισμό. Ο κ. Φανουράκης ρώτησε γιατί ο δήμος σ’ αυτή την περίπτωση δεν εξαντλεί όλα τα ένδικα. Απάντηση η νομικός του δήμου κ. Χατζηιλιάδου η οποία είπε πως συμφωνεί με το σκεπτικό της Αποκεντρωμένης και γι αυτό εισηγείται την τροποποίηση ενώ η κα Σπανού συμπλήρωσε πως αν συνεχίσουμε με ένδικα μέσα θα χάσουμε την σαιζόν. Ο κ. Φανουράκης επεσήμανε πως αυτό είναι δείγμα ότι στο δήμο δεν υπάρχει σχεδιασμός και πρόβλεψη. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι εξέπνευσε και η προθεσμία για προσφυγή οπότε … «τζάμπα λόγια»: «Γι αυτό μας λέτε να μην προσφύγουμε… Τι συζητάμε τότε; Ειλικρινά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά» είπε ο Μ. Φανουράκης. Όλα αυτά τα θέματα πέρασαν κατά πλειοψηφία αφού τόσο ιη Κοινωνία Δημοτών όσο και κ. Μπαντάκ ψήφιζαν Λευκό.

Προβληματισμός για τον μαρασμό της Δημοτικής Αγοράς

Πάνω από 9 καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς είναι άδεια, ήτοι πάνω από το 1/3 του συνολικού αριθμού. Η πληροφορία δόθηκε από την υπηρεσία με αφορμή το θέμα που αφορούσε διαγωνισμό για ένα κατάστημα. Η επιτροπή μείωσε ομόφωνα το τίμημα σε 150 ευρώ από 200 που ήταν αρχικά προκειμένου να προσελκύσει ενδιαφερομένους. Τέθηκε ο προβληματισμός για τα ξενοίκιαστα καταστήματα και ο κ. Φανουράκης πρότεινε να γίνει μια ευρεία συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο για την Δημοτική αγορά και να κατατεθούν προτάσεις για να σταματήσει ο μαρασμός της.

Μεταφέρεται στον ιστό της πόλης το Κέντρο Κοινότητας

Όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ τα Κέντρα Κοινότητας πρέπει να είναι σε κτήρια εντός του ιστού των πόλεων ώστε να εξυπηρετούν όλο τον πληθυσμό. Με βάση αυτό το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Ξάνθης, που έως τώρα στεγάζεται σε εκμισθωμένο κτήριο στην είσοδο του Δροσερού που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα για την δομή του Κέντρου Φτωχών οικογενειών, προκηρύσσει μειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση χώρου 150 τ.μ. πλησίον της Διεύθυνσης Πρόνοιας (όπως ορίζεται από την ΚΥΑ).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…