Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Μεγάλη κατολίσθηση στο Διάσπαρτο

Μεγάλη κατολίσθηση στο Διάσπαρτο

0

Την πιο κρίσιμη στιγμή για τους κτηνοτρόφους του απομονωμένου οικισμού διακόπηκε η σύνδεσή του από τον κεντρικό δρόμο

 Μεγάλη επιχείρηση διάνοιξης από το Δ’ ΣΣ. Θα πραγματοποιήσει μεγαλύτερη παρέμβαση για την ασφαλέστερη διέλευση αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες

 

Τρομακτική η έκταση της κατολίσθησης. Απέκλεισε εντελώς τον κακοτράχαλο δρόμο προς το Διάσπαρτο

Τρομακτικού μεγέθους ήταν η κατολίσθηση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον απομονωμένο οικισμό Διάσπαρτο του δήμου Μύκης, ο οποίος «έκοψε» στη μέση τον κακοτράχαλο δρόμο, όταν μέρος της πλαγιάς υποχώρησε καλύπτοντας με μεγάλη ποσότητα από πέτρες και χώμα το δρόμο. Την αγωνία των κατοίκων μας μετέφερε ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Θερμών Ναζήρ Χασάν, αφού αυτή η εποχή της εμπορίας των αμνοεριφίων είναι μία από τις κρισιμότερες οικονομικά για τους ελάχιστους πια, κατοίκους του οικισμού, κτηνοτρόφους στην πλειονότητά τους. «Μεταφόρτωναν τα αρνιά από τα αγροτικά στα φορτηγά, καθώς δεν ήταν δυνατή διέλευση από το δρόμο. Είναι κρίμα γιατί αυτή την εποχή περιμένουν οι κάτοικοι που είναι περίπου δέκα οικογένειες πια στον οικισμό», σημειώνει ο κ. Ναζήρ, καλώντας το δήμο να επέμβει με κάποιο έργο, ώστε να διασφαλιστεί η διέλευση και να μη είναι επικίνδυνη η κυκλοφορία στον εν λόγω δρόμο. Κριτική άσκησε και η αντιπολίτευση, προκειμένου να μη μένει στην απομόνωση ο απομακρυσμένος οικισμός.

Πράγματι, το χωριό Διάσπαρτο με τις λίγες οικογένειες που έχουν απομείνει και που αυξάνονται λίγο κατά την περίοδο των θερινών μηνών και των σαββατοκύριακων, έχει αποκλειστεί πολλές φορές, κυρίως λόγω του χιονιού, ωστόσο η κατολίσθηση εντός της άνοιξης είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Πρόκειται για ένα δρόμο 7-8 χλμ, και η υποχώρηση του εδάφους σημειώθηκε περίπου στο 3ο χλμ, όπου είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο σημείο, όπως σημειώνουν κάτοικοι και αρχές.

Ο δήμαρχος συνιστά την κυκλοφορία των κατοίκων από το δεύτερο δρόμο, από Μελίβοια

Η εικόνα του δρόμου στις 30 Μαρτίου μετά την παρέμβαση του στρατού, που επανέφερε τη δυνατότητα διέλευσης

Ο δήμος Μύκης μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό επιχείρησε να παρέμβει με τα δικά του οχήματα, ωστόσο δεν ήταν ικανά να απωθήσουν το χώμα και τις πέτρες, ώστε να ανοίξει ξανά ο δρόμος. Ζητήθηκε γι’ αυτό η επέμβαση του Δ’ ΣΣ το οποίο ενεργοποιήθηκε άμεσα με δικά του μηχανήματα και άνοιξε το δρόμο.

«Η κατολίσθηση προκλήθηκε από τις καιρικές συνθήκες και κυρίως τις έντονες βροχοπτώσεις, που σε αυτό το ευαίσθητο σημείο έκαναν το έδαφος να υποχωρήσει. Δεν ήταν δυνατό να ανοίξουμε το δρόμο με δικά μας μηχανήματα και γι’ αυτό ζητήσαμε να επέμβει το Δ’ ΣΣ που ανταποκρίθηκε άμεσα», σημειώνει ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, συμπληρώνοντας: «επισκευάσαμε το δασικό δρόμο από τα Μελίβοια, που είναι περίπου ίσης απόστασης, προκειμένου να μη μείνει αποκλεισμένος ο οικισμός. Τώρα πλέον η διέλευση έχει αποκατασταθεί, αλλά θέλει προσοχή. Θα συνιστούσα στους κατοίκους να διέρχονται από τον άλλο δρόμο για κάποιες ημέρες». Σχετικά με την μονιμότερη επίλυση του προβλήματος για τους κατοίκους ο δήμαρχος επεσήμανε: «ο δρόμος αυτός χρειάζεται συνεχώς συντήρηση. Δυνατότητα για μεγάλο έργο δεν υπάρχει, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και όσους επισκέπτονται το χωριό τους τα σαββατοκύριακα, καθώς, λόγω του μήκους της οδού θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρο», ενώ τόνισε ότι το ζήτημα των κατολισθήσεων είναι μεγάλο και σοβαρό για όλο τον ορεινό όγκο.

Το Δ’ ΣΣ θα φέρει μπουλντόζα για τη διάνοιξη του δρόμου, μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες

Πάντως, όπως πληροφορηθήκαμε το Δ’ ΣΣ προτίθεται να ενισχύσει την επέμβασή του στο σημείο, προκειμένου να επιχειρήσει με μεγαλύτερο μηχάνημα (μπουλντόζα) την διαπλάτυνση της οδού, ώστε να διευκολύνει τη διέλευση, να μειώσει την επικινδυνότητα της κυκλοφορίας, αλλά και τις πιθανότητες νέου αποκλεισμού της οδού.

Αυτό δεν μπόρεσε να γίνει άμεσα εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, που ήδη υπέβαλαν σε εργασίες το Δ’ ΣΣ με αυξημένη επικινδυνότητα, αλλά υπάρχει η δέσμευση από την πλευρά της Διοίκησης του Δ’ ΣΣ προς το δήμαρχο να ξεκινήσουν αμέσως μετά το Πάσχα και μόλις το επιτρέψει ο καιρός οι εργασίες του στρατού για καλύτερο και ασφαλέστερο δρόμο προς το Διάσπαρτο.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

309 νέα βιβλία αποκτά η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης

Αποτελεί το λογικό απότοκο της δράσης «Ανάπτυξης Συλλογών» σε συνεργασία με το Future Libr…