Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κάθε μέρα κι ένα …Παζάρι στο νομό μας!

Κάθε μέρα κι ένα …Παζάρι στο νομό μας!

0

«Πράσινο φως» από τον Στρατό και τον Δ. Αβδήρων για νέα λαϊκή στο Αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού. Σε χρόνο ρεκόρ ενέκρινε ο Στρατός το αίτημα της Ομοσπονδίας Ρομά

Δημόσιο «Ευχαριστώ» σε Καμπά και Βίτσα από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Η. Συμεών

Κοινό μέτωπο αντίδρασης από Εμπόρους και Επαγγελματοβιοτέχνες – Έκτακτη σύσκεψη χθες στο επιμελητήριο

 

Θύελλα αντιδράσεων πυροδοτεί η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αβδήρων να κάνει αποδεκτό το αίτημα των Ομοσπονδίας Ρομά ΑΜΘ και των συλλόγων και σωματείων μικροπωλητών λαϊκών αγορών, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την λειτουργία μιας ακόμη Λαϊκής αγοράς στην επικράτεια του δήμου αυτή την φορά στα όρια με τον δήμο Ξάνθης και συγκεκριμένα στην περιοχή του αεροδρομίου και δίπλα από το εμπορικό κέντρο Flamingo.

 

Σε χρόνο ρεκόρ ενέκρινε ο Στρατός το αίτημα της Ομοσπονδίας Ρομά

Εκτός από τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, πολλά ερωτηματικά προκαλεί και η άμεση και ταχύτατη ανταπόκριση του Στρατού, στον οποίο ανήκει η έκταση τόσο από το Δ΄ Σώμα όπου υποβλήθηκε το αίτημα όσο και από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου κοινοποιήθηκε, που σε χρόνο ρεκόρ απεδέχθησαν το αίτημα που τους κατέθεσε η Ομοσπονδία Ρομά και μάλιστα έχουν έτοιμο και το συμφωνητικό που θα υπογράψει ο δήμος Αβδήρων καθώς και το μίσθωμα! Μάλιστα η στάση αυτή …αιφνιδίασε ακόμη και δημοτικούς συμβούλους και κάποιοι αναρωτιούνται αν ο Στρατός θα είχε τόσο άμεση ανταπόκριση σε ανάλογο αίτημα του δήμου για άλλη χρήση, υπονοώντας ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση για ψηφοθηρικούς λόγους προς τους Ρομά!

tsolakidis- tsitiridis«Πράσινο φως» και τον δήμο Αβδήρων πήρε η λαϊκή στο αεροδρόμιο του Ν. Ζυγού

Μιλώντας στο «Ε» για το θέμα ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης διευκρίνισε πως ο Στρατός συμφώνησε να παραχωρήσει για 5 χρόνια την περιοχή του αεροδρομίου στο Ν. Ζυγό για χρήση λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς κάθε Τρίτη. Στη σύμβαση που εξουσιοδοτήθηκε να υπογράψει ο δήμαρχος Αβδήρων ο δήμος θα καταβάλει 250 ευρώ για κάθε μέρα λειτουργίας ενώ θα αναλάβει και όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας, καθαρισμού και υγιεινής του χώρου. Η διαδικασία που ακολουθεί είναι ο έλεγχος νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου από την Αποκεντρωμένη, η έγκριση από την Τροχαία για δημιουργία κόμβου και στην συνέχεια η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο της μελέτης που θα καθορίζει τον αριθμό των αδειών, της χωροθέτησης κ. λ.π., και τέλος θα πρέπει να εγκριθεί από την περιφέρεια. Να σημειώσουμε ότι αν τελικά ιδρυθεί η νέα Λαϊκής Αγορά θα είναι η 5η που λειτουργεί στον δήμο Αβδήρων και ως προς αυτό εκφράζονται ενστάσεις θέτοντας εν’ αμφιβόλω την αναγκαιότητά της.

Δημόσιο «Ευχαριστώ» σε Καμπά και Βίτσα από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ρομά Η. Συμεών

Στον αντίποδα για «ανάγκη βιωσιμότητας» των μικροπωλητών λαϊκών αγορών και των παραγωγών, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδία Ρομά ΑΜΘ κ. Συμεών Ηλίας, απαριθμώντας τα προβλήματά τους και τονίζοντας πως όλη η ομάδα αυτή «αιμορραγεί»: «Είναι 300 οικογένειες που προσπαθούν ν επιβιώσουν από τις 52 Λαϊκές που έχει η Ξάνθη, που ουσιαστικά είναι 40 μέρες δουλειά αφού 10 – 12 δεν γίνονται λόγω κακοκαιρίας. Ο κλάδος μας χρειάζεται αυτή την λαϊκή που είναι κοντά στην Ξάνθη. Στις μικρές Λαϊκές όπως των Αβδήρων, της Γενισέας πολλοί δεν πηγαίνουν γιατί δεν βγάζουν τα έξοδα μεταφοράς τους. Πολλοί συνάδελφοί μας παραδίδουν άδειες αφού δεν καλύπτουν τα έξοδά τους από τότε που μπορούν να δραστηριοποιούνται μόνο στα όρια του νομού και όχι όπως παλαιότερα σε όμορους νομούς». Αναφορικά δε με τις αντιδράσεις των εκπροσώπων του στεγασμένου εμπορίου ο κ. Συμεών επισημαίνει: «Αναγνωρίζουμε τα προβλήματά τους και συμπάσχουμε είμαστε σύμμαχοι όχι αντίπαλοι. Καταλαβαίνουμε τον αγώνα τους αλλά κι εμείς κόβουμε τιμολόγια, αποδείξεις πληρώνουμε στους δήμους είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η λαϊκή θα κάνει καλό στην πόλη της Ξάνθης θα φέρει κόσμο, από γειτονικούς νομούς θα δουλέψουν κι άλλοι κλάδοι». Τέλος ο κ. Συμεών ευχαρίστησε δημόσια το Στρατηγό του Δ.Σ.Σ. κ. Καμπά και από το υπουργείο Άμυνας τον κ. Βίτσα (ήταν αν. υπουργός όταν κατατέθηκε το αίτημα) για την «κατανόησή τους και την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά τους».

Κοινό μέτωπο αντίδρασης από Εμπόρους και Επαγγελματοβιοτέχνες – Έκτακτη σύσκεψη χθες στο επιμελητήριο

Αρνητική είναι ή θέση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Ξάνθης για την λειτουργία μιας νέα λαϊκής. Η πρόεδρος κα Μαίρη Τσιακίρογλου έκανε λόγο για «πλήγμα» στην ήδη κατεστραμμένη κατάσταση της αγοράς της πόλης.: «Οι λαϊκές με την μορφή που λειτουργούν είναι μίνι πολυαγορές. Πλήττονται πολλές εμπορικές ομάδες, ένδυσης, υπόδησης, παιχνιδιών, λευκών ειδών . Η Ξάνθη έχει μια μεγάλη λαϊκή κάθε Σάββατο που είναι θεσμός και προστιθέμενη αξία για την πόλη. Αυτό τουλάχιστον που θα περιμέναμε ήταν να γίνει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αν υπάρχει αναγκαιότητα να λειτουργήσει μια νέα λαϊκή αγορά κι όχι να αποφασίζουν έτσι χωρίς καν να ρωτηθούν οι κλάδοι που θίγονται».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης. Ο πρόεδρος Ευθύμης Μίλκογλου κάνει λόγο για μια ακόμη «θηλιά» για το στεγασμένο εμπόριο: «Με ποια λογική ιδρύεται ένα νέο παζάρι πάνω σε κεντρικό δρόμο έξω από την πόλη μας όταν λειτουργεί το παζάρι της Ξάνθης. Κάθε μέρα έχει και ένα Παζάρι σε οικισμούς. Ο εμπορικός κόσμος δεν ρωτήθηκε ενώ είναι άμεσα θιγόμενος . Είμαστε αρνητικοί και θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του κλάδου μας».

«Η αντίδραση θα είναι σφοδρή», προαναγγέλλει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης υπενθυμίζοντας τον αγώνα κατά την ΑΘΩΝΙΚΗΣ που είχε επιτυχή κατάληξη για όσους αντιδρούσαν: «Δεν θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την αγορά της Ξάνθης», τονίζει και επιφυλάσσεται για περισσότερα μετά την έκτακτη σύσκεψη της ΟΕΒΕΕ, του Εμπορικού Συλλόγου και του ΕΒΕ (χθες στις 7 το απόγευμα» που είχε αντικείμενο τον συντονισμό της αντίδρασης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζητείται ελπίς» για τη Δημοτική Αγορά Ξάνθης

Οι επαγγελματίες αποτυπώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης που αποθαρρύνει τους νέους επαγγελματ…