Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού στην Ξάνθη με νέα σύνθεση

Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού στην Ξάνθη με νέα σύνθεση

0

Με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη ορίστηκε η νέα Επιτροπή. Η αρμοδιότητα της φιλικής επίλυσης διαφορών «Επέστρεψε» στις Περιφερειακές Ενότητες

 Υποθέσεις ελαττωματικών προϊόντων και καταστροφών στο πλαίσιο υπηρεσιών απασχόλησαν την επιτροπή τα προηγούμενα χρόνια

Επιστρέφει η αρμοδιότητα της λειτουργίας της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού στις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες και αναλαμβάνουν τις διαφορές που προκύπτουν ανάμεσα σε καταναλωτές και προμηθευτές, προκειμένου να επιχειρείται εξωδικαστικά η επίλυση διαφορών που προκύπτουν στις αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών.

Οι επιτροπές αυτές που λειτουργούσαν από το 1992 είχαν έδρα τις Νομαρχίες της χώρας, ενώ, με το άρθρο 3 του ν. 3297/2004, υπήχθησαν στην Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή”. Με το άρθρο 94 παρ. 2 του ν. 3852/2010 για τη «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης» (Πρόγραμμα «Καλλικράτης»), η αρμοδιότητα της σύστασης των Ε.Φ.Δ., της τήρησης αρχείων των πορισμάτων τους, καθώς και της τήρησης μητρώου καταναλωτών, μεταβιβάστηκε από τις Νομαρχίες στους Δήμους. Ωστόσο, με πρόσφατη ρύθμιση οι επιτροπές αυτές «επιστρέφουν» στις Περιφερειακές Ενότητες, που καλούνται να τις λειτουργήσουν.

Πρόεδρος της ΕΦΔ Ξάνθης η Άννα Σπυρίδου

Με βάση τα παραπάνω και με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη συστάθηκε η ΕΦΔ Ξάνθης, με την παρακάτω σύνθεση:

  1. Σπυρίδου Άννα ως Πρόεδρος με αναπληρώτρια την Χατζηφωτιάδου Δέσποινα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης.
  2. α)Μαλλιαρουδάκη Μαριάνθη με αναπληρωτή τον Χατζησταμάτη Εμμανουήλ, μέλη του Επιμελητηρίου Ξάνθης, στο μεταποιητικό τμήμα.

β)Καφφετζής Κωνσταντίνος με αναπληρωτή το Σπάρταλη Εμμανουήλ, μέλη του Επιμελητηρίου Ξάνθης στο εμπορικό τμήμα.

γ)Παμπουκίδης Χρήστος με αναπληρώτρια την Σισμάνη Ελένη, μέλη του Επιμελητηρίου Ξάνθης στο τμήμα υπηρεσιών.

  1. Μπούκουρα Μαρία, Πρόεδρο του ΙΝΚΑ Ξάνθης, με αναπληρώτρια την Δερμετζοπούλου Χρυσούλα, μέλος του ΙΝΚΑ Ξάνθης

-Γραμματέας της Επιτροπής ορίζεται η Βρυώνη Παναγιώτα, υπάλληλος της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ξάνθης (τηλ. 2541350140, email:vrioni@xanthi.gr) με αναπληρωτή της τον υπάλληλο της ίδιας Δ/νσης, Βασιλειάδη Ιωάννη (τηλ. 2541350140, email:vasileiadis@xanthi.gr).

Οι υποθέσεις της Επιτροπής τα προηγούμενα χρόνια

Η λειτουργία άρα της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού είναι οικεία στην ΠΕ Ξάνθης, που κλήθηκε από το 1992 έως και το 2010 να αναλάβει τις υποθέσεις που προέκυψαν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε στο διάστημα αυτό η υπηρεσία χειρίστηκε 22 θέματα τα οποία αφορούσαν συνήθεις περιπτώσεις διαφωνίας ανάμεσα σε καταναλωτές και επιχιερήσεις, όπως παράπονο για ελαττωματικό προϊόν, ζημιά σε ρούχο στο καθαριστήριο, πρόβλημα σε τηλεόραση, υπολογιστή κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο φιλικός διακανονισμός έληγε με επιτυχία, ενώ κάποιες φορές μάλιστα, μόνο και μόνο η διαδικασία του φιλικού διακανονισμού οδηγούσε σε επίλυση της διαφοράς πριν καν φτάσουν οι συναλλασσόμενοι σε αυτό το στάδιο.

Ακόμη, η Επιτροπή χειρίστηκε περίπου 10 υποθέσεις στο πλαίσιο του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η εν λόγω διαδικασία για την υπαγωγή στο νόμο.

Αυτό που κατέδειξε η εμπειρία είναι ότι η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού είναι μία βοήθεια στα χέρια καταναλωτών και προμηθευτών, προκειμένου να μη φτάνουν στα δικαστήρια, με απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση να υπάρχει η συναίνεση και των δύο για να αναλάβει καθήκοντα η επιτροπή.

Για το διάστημα που είχε την αρμοδιότητα ο δήμος δεν καταφέραμε να μάθουμε και πολλά, μάλλον γιατί η επιτροπή λειτούργησε τυπικά ή μόνο, ή δεν έγινε ευρέως γνωστή ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητές της από πιθανούς ενδιαφερόμενους. Πάντως, όπως μάθαμε, είχε ασχοληθεί με κάποιες υποθέσεις, όπως η περίπτωση ασυμφωνίας για προϊόν που παραδόθηκε μέσω καταγγελίας, αλλά και για μη πληρωμή πωληθέντος προϊόντος από τον πελάτη.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…