Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι ισχύει για τις συναλλαγές σήμερα και τη Δευτέρα

Τι ισχύει για τις συναλλαγές σήμερα και τη Δευτέρα

0
trapeza-psila

Λόγω της τραπεζικής αργίας του Πάσχα των Καθολικών

Περιορισμένες θα είναι οι συναλλαγές που μπορούν να κάνουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τράπεζες σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου και τη Δευτέρα, 2 Απριλίου.

Οι συγκεκριμένες ημέρες έχουν ορισθεί ως ειδικές τραπεζικές αργίες, λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Οι τράπεζες θα παραμείνουν ανοικτές αλλά η εξυπηρέτηση θα είναι περιορισμένη.

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET2) θα είναι κλειστό την 30η Μαρτίου και την 2α Απριλίου 2018, τη Μεγάλη Παρασκευή και τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα των Καθολικών/Διαμαρτυρομένων αντίστοιχα. Οι ημέρες αυτές δεν συμπίπτουν με αργίες εντός της Ελληνικής Επικράτειας και συνεπώς, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν.3336/2005, είναι ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών και θα ισχύσουν οι διατάξεις του εν λόγω άρθρου.

Κατά τις εν λόγω ημερομηνίες τα καταστήματα των Τραπεζών θα παραμείνουν ανοιχτά, καθόσον οι ημέρες αυτές είναι εργάσιμες για το προσωπικό. Ωστόσο, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, δεδομένου ότι η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία της επόμενης εργάσιμης ημέρας, δηλαδή 3 Απριλίου 2018.

Δηλαδή οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές και οι πληρωμές και οι καταθέσεις μπορούν να γίνονται, ωστόσο θα εμφανίζονται με ημερομηνία 3 Απριλίου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 3 Απριλίου 2018, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Κατόπιν σχετικής οδηγίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την 30η Μαρτίου και την 2α Απριλίου 2018, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας μας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 3η Απριλίου 2018.

Συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες για την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας, να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση.

Η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανακοίνωσε ότι λόγω της ειδικής αργίας των διατραπεζικών συναλλαγών, την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018 και τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018, οι πληρωμές εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά τις ημερομηνίες αυτές, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμες.

Οι εντολές άμεσης χρέωσης τραπεζικών λογαριασμών (πάγιες εντολές) θα  πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Απριλίου 2018.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…