Οι σύλλογοι Δασκάλων Μ/κών Σχολείων Ν. Ξάνθης – Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. Ροδόπης-Ν. Έβρου, ανακοίνωσαν πως δεν θα συμμετέχουν στο συνέδριο της Δ.Ο.Ε. που θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή 14 – 15 Μαρτίου
Πρόεδρος της ΔΟΕ, Α. Κικινής: «Όποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει τον λόγο και να τοποθετηθεί…»
Αποχώρησαν Τσιτσελίκης, Σακονίδης από εισηγητές στο συνέδριο των Δασκάλων
Με αντιδράσεις, ενστάσεις και ανακλήσεις από εισηγητές ξεκινά συνέδριο που διοργανώνει το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) σε συνεργασία με τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Θράκης, με θέμα: «Η εκπαίδευση της μειονότητας και το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων στο περιβάλλον συνύπαρξης πλειονότητας και μειονότητας στη Θράκη». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018, ώρα 14.00– 20:00 και την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, ώρα 09:00 – 16:00 στο Ξενοδοχείο Chris & Eve (3ο χλμ. Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης).
Δεν θα συμμετέχουν στο συνέδριο της Δ.Ο.Ε. οι μειονοτικοί δάσκαλοι της Θράκης
Οι αντιδράσεις και οι ενστάσεις προέρχονται από το Σύλλογο Δασκάλων Μ/κών Σχολείων Ν. Ξάνθης – Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. και το Σύλλογο Δασκάλων Αποφοίτων Ε.Π.Α.Θ. Ν. Ροδόπης-Ν. Έβρου οι οποίοι σε κοινή συνεδρίαση τους, αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο Συνέδριο Μειονοτικής Εκπαίδευσης επικαλούμενοι τους κάτωθι λόγους: Α) Επειδή για το περιεχόμενο των θεμάτων που θα συζητηθούν στην εν λόγω συνεδρίαση δεν λάβαμε τη δέουσα ενημέρωση, ως έπρεπε, εκ μέρους των αρμοδίων μελών της Δ.Ο.Ε.,
Β) Επειδή πρόκειται να συζητηθεί ένα ιδιαιτέρως σοβαρό θέμα, όπως είναι η Μειονοτική Εκπαίδευση, στο οποίο εμείς ως μέλη των Συλλόγων της Ε.Π.Α.Θ. είμαστε άμεσα εμπλεκόμενοι, παρ’ όλα αυτά δεν προσκληθήκαμε επισήμως ποτέ έως σήμερα στις προσυνεδριακές διεργασίες και ως εκ τούτου ποτέ δεν λήφθηκε υπόψη η γνώμη μας για το συγκεκριμένο θέμα. Πολύ περισσότερο, σήμερα, πέντε ημερολογιακές ημέρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο κληθήκαμε να παραβρεθούμε στην έναρξη του Συνεδρίου, διά μιας απλής και πρόχειρης πρόσκλησης, απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως το ρόλο μας, καθώς όπως γίνεται εύλογα αντιληπτό δεν τέθηκε ως ζήτημα η οποιαδήποτε τοποθέτηση μας για τα ζητήματα της Μειονοτικής Παιδείας ακόμα και την ημέρα του Συνεδρίου.
Γ) Επειδή, από όλα τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι επρόκειτο να συζητηθεί ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη μειονότητα και θα ληφθούν αποφάσεις για τη μειονότητα…… χωρίς τη μειονότητα(!!!). Για τους παραπάνω λόγους, με λύπη μας, δηλώνουμε ότι δε θα είχε κανένα νόημα να παραβρεθούμε στην έναρξη του Συνεδρίου ως προσκεκλημένοι και μόνο και η συμμετοχή μας δε θα συνέβαλε στην επίλυση των ζητημάτων της μειονοτικής παιδείας».
Πρόεδρος της ΔΟΕ, Α. Κικινής: «Όποιος επιθυμεί μπορεί να πάρει τον λόγο και να τοποθετηθεί…»
Κληθείς από το «Ε» να απαντήσει ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. κ. Κικινής Αθανάσιος σημείωσε πως: «Οι συγκεκριμένοι σύλλογοι δεν είναι μέλη της Δ.Ο.Ε. ωστόσο έχουν προσκληθεί. Το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στους ομιλητές δεν τους στερεί το δικαίωμα να πάρουν τον λόγο κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Όλοι μπορούν να τοποθετηθούν. Το συνέδριο μας είναι ανοιχτό».
Αποχώρησαν Τσιτσελίκης, Σακονίδης από εισηγητές στο συνέδριο των Δασκάλων
Σ’ ότι αφορά τους εισηγητές του συνεδρίου, αρχικά ήταν οι: Άγγελος Συρίγος, Διεθνολόγος, καθηγητής του Παντείου, ο κ. Κώστας Τσιτσελίκης, Καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, ο κ. Βασίλης Γραμματίκας, Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών του Δ. Π.Θ. , ο κ. Χαράλαμπος Σακονίδης αναπληρωτής καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δ.Π.Θ. και Μαρία Δημάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δ.Π.Θ. Όμως λίγο πριν την πραγματοποίηση οι κύριοι Τσιτσελίκης και Σακονίδης αποσύρθηκαν αφήνοντας πολλά ερωτηματικά ως προς τις πολιτικές σκοπιμότητες του συνεδρίου ενώ εντύπωση προκαλεί επίσης ότι οι ομιλητές είναι κυρίως νομικοί και διεθνολόγοι και όχι εκπαιδευτικοί.
Μαριάννα Ξανθοπούλου