Απορία
Φίλος με φιλοπαίγμονα διάθεση και αρκετά ενημερωμένος, τηλεφώνησε προχθές και έθεσε το ερώτημά του: Παγκόσμια ημέρα κατά των παγκόσμιων ημερών πότε θα ορίσουν;
-Μη μου πείτε ότι δεν «έγραψε» πάλι!
Γ.Δ.
Κλιματική Αλλαγή
Αλλάζει το κλίμα στον πλανήτη μας κι εμείς, λαός και ηγεσίες, κάνουμε σαν να μην υπάρχει πρόβλημα, αγνοούμε αυτά που έρχονται και τα οποία είναι δίπλα μας. Ιδού τα νέα. Διαβάστε τα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
-Σήμερα στο Κέιπ Τάουν, μία πόλη με πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων, οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα ημερησίως, να χρησιμοποιούν 1,5 λίτρο νερό για να πιουν, πέντε λίτρα για να πλύνουν τα ρούχα, πιάτα κλπ και μία φορά την ημέρα να τραβάνε το καζανάκι στην τουαλέτα!
Αυτά στη Νότια Αφρική. Αιτία η κλιματική αλλαγή. Περισσότερα στο αυριανό μας φύλλο.
Γ.Δ.
Μια βροχή…
Η επίκληση «μια βροχή μωρέ» κατά το παρελθόν ήταν συνηθισμένο παράπονο και αίτημα των αγροτών μας.
Φέτος όμως, αυτό δεν ισχύει. Ήδη έχει βρέξει αρκετά με αποτέλεσμα οι υδροφόροι ορίζοντες να έχουν εμπλουτιστεί. Κι επειδή ακόμη έχουμε μπροστά μας τον Απρίλιο, το νερό δε θα λείψει από τις καλλιέργειες των αγροτών μας. Όμως από την πλευρά τους απαιτείται σωστή διαχείριση. Γιατί κανείς δε γνωρίζει του χρόνου τι θα συμβεί. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφύγουν τις σπατάλες για να έχουν. Άντε και καλές σοδειές…
Γ.Δ.
Δύο περιστατικά
Η ζωή πλάκες κάνει κι αυτό δε μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Διαβάστε λοιπόν, και ανάλογα βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Τα γεγονότα που ακολουθούν είναι αληθινά, συνέβησαν στη χώρα με το όνομα Ελλάδα…
Πρώτο επεισόδιο-περιστατικό! Δύο οχήματα συγκρούστηκαν μπροστά στο φωτεινό σηματοδότη. Το προπορευόμενο όχημα ακολουθώντας τον ΚΟΚ, φρέναρε στο «πορτοκαλί», ενώ το όχημα που ακολουθούσε έπεσε με ορμή στο προπορευόμενο! Υπάρχει και συνέχεια. Ο νομοταγής βρήκε τον μπελά του γιατί σταμάτησε, καθώς ο παρανομών τον θεώρησε βλάκα και επιπόλαιο, γιατί σταμάτησε στο «πορτοκαλί».
Το δεύτερο περιστατικό αφορά τη σύγκρουση δύο δικύκλων σε κεντρικό επαρχιακό δρόμο με πρωταγωνιστές έναν ηλικιωμένο κι έναν υπερήλικο 92 (!) χρόνων. Εδώ πλέον μιλάμε για υπερφυσικές ικανότητες του 92χρονου. Το δίπλωμά του βέβαια σίγουρα δεν είχε ανανεωθεί, αλλά οδηγούσε.
Τραγελαφικά θα πείτε και τα δύο περιστατικά. Υπάρχει όμως εξήγηση πως είμαστε ακόμη αρκετά πίσω, θα πρέπει να γίνουν πολλά για να σεβόμαστε τη δική μας ζωή, αλλά κυρίως του διπλανού μας.
Θέμα παιδείας, κουλτούρας, που λείπουν.
Γ.Δ.
Δρόμοι του ποδηλάτη
«Έτσι πρέπει να λέγονται οι ποδηλατόδρομοι, άντε ο ένας μεγάλος ποδηλατόδρομος που προσδοκούμε (λέμε τώρα…) ότι σκέφτεται να υλοποιήσει ο δήμος Ξάνθης. Βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει δημόσιος διάλογος, να γίνει διαβούλευση και μετά να υπάρξει χρηματοδότηση, αφού εγκριθεί η μελέτη των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.
Μάλιστα προτείνουμε να ονομαστεί «πράσινη διαδρομή» ο δρόμος του Ποδηλάτη. Ο οποίος, προτείνουμε εμείς για να βοηθήσουμε το δήμο μας, να ξεκινάει από τον «φόρο και να καταλήγει στο Άλσος Ευμοίρου η μία πλευρά του, και η δεύτερη από το ξενοδοχείο Νέστο, να ακολουθεί τη διαδρομή προς Ανδρ. Παπανδρέου, Λ. Στρατού, Συνοικισμό Γυμναστηρίου, Β.Σοφίας. Μεγάλο το έργο θα πουν κάποιοι. Θα συμφωνήσουμε. Ας γίνει η αρχή. Και αργότερα μπορεί να γίνει Ποδηλατόδρομος και στο κέντρο της πόλης».
Γνωρίζουμε αγαπητοί αναγνώστες τη συνέχεια: Θα χαμογελάσουν εκεί στο δήμο, θα το σχολιάσουν το θέμα και βέβαια θα το απορρίψουν μετ’ επαίνων. Όπως απέρριψαν τις προτάσεις του Σωτ. Τσιακίρογλου για πραγματικές πεζοδρομήσεις στο κέντρο.
Μιλάμε για έργα που σε άλλες πόλεις τα έχουν υλοποιήσει εδώ και χρόνια, ενώ εμείς τα συζητάμε για το.. μέλλον.
Γ.Δ.
Ποιες οι προτεραιότητες;
Καλοπροαίρετη η ερώτησή μας προς τους τέσσερις δημάρχους μας.
-Ποιες είναι οι προτεραιότητές τους για το δήμο τους; Ποια είναι τα τρία μεγάλα και σημαντικά έργα που στοχεύουν στην υλοποίησή τους; Να τα πουν δημόσια, να τα γνωρίζουν οι δημότες-πολίτες για να παρακολουθούν την πορεία τους.
Καλή η μικροδιαχείριση της επώδυνης καθημερινότητας, όμως η πολυδιάσπαση των ζητημάτων αποπροσανατολίζει από το μεγάλο, το υψηλό.
Και πρέπει η κοινωνία των πολιτών να τα γνωρίζει τα τρία μεγάλα για να στοιχηθεί μαζί με τους τοπικούς εκπροσώπους στο αίτημα της διεκδίκησης και της υλοποίησης.
Περιμένουμε λοιπόν, δημόσια δήλωση των δημάρχων μας γι’ αυτό το θέμα. Ένα, δύο, τρία. Αυτή η δέσμευση, αυτά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας.
Ας λειτουργήσουμε λοιπόν ως κοινωνία ανοιχτά, ας ακούσουμε τους υπεύθυνους για τις δεσμεύσεις τους για να στοιχηθούμε πίσω τους.
-Ιδού η πρόκληση. Περιμένουμε.
Γ.Δ.
Σαράντα και χρόνια
Δεν μπορείς να τα πεις λίγα τα σαράντα και κάτι χρόνια ενασχόλησης με τη συγγραφή και κυρίως την Ποίηση. Τούτο λοιπόν αφορά τον αγαπητό μας συμπολίτη Θανάση Μουσόπουλο. Τον δικό μας Θανάση. Τον ευγενικό, τον ευπατρίδη, τον δημιουργικό και πάντα πρόθυμο να προσφέρει στον τόπο του, την αγαπημένη του Ξάνθη, πάντα ανιδιοτελώς.
Στα λίγα αυτά λόγια θα μείνουμε για να τονίσουμε πως θα πρέπει να συνεχίζουμε να τιμούμε τους πνευματικούς μας δημιουργούς. Ενίοτε και εν ζωή. Διότι είναι λίγοι και χρειαζόμαστε ως τόπος κι άλλους, συνεχιστές που θα προσπαθούν με το έργο τους να τους φθάσουν και ξεπεράσουν.
Τιμές λοιπόν στον πνευματικό φάρο του τόπου Θανάση Μουσόπουλο αξίζουν, κι ευχές για καλή υγεία και δύναμη να συνεχίσει το δημιουργικό του έργο.
Γ.Δ.
Το «Ε» στο πλευρό των ψαράδων των Αβδήρων
Μεγάλη απήχηση είχε το ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο του Σαββάτου 24/3/2018 με τίτλο: «Τούρκικος στόλος 49 γρι γρι «όργωσε» τα νερά των Αβδήρων». Στο ρεπορτάζ μιλά ο πρόεδρος των Αλιέων των Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού που συνέβη πριν 5 μέρες, όταν ο ίδιος και συνάδελφοί του ψάρευαν στα 5 μίλια και ούτε ένα ούτε 2 αλλά 49 γρι γρι που τα μέτρησαν οι ψαράδες μας, έκαναν παρέλαση απέναντί τους και υποτίθεται στα 6 μίλια που είναι τα διεθνή ύδατα ενώ τα δίκτυα τους πέρασαν πάνω από τα δικά τους που ήταν στα 5 μίλια! Εύλογη είναι η ανησυχία τους μήπως προκληθεί κάποιο «θερμό επεισόδιο» γιατί όλοι οι τούρκοι συνάδελφοι τους δεν είναι φιλικοί αλλά είτε τους αγνοούν είτε είναι προκλητικοί, όπως μας είπε ο κ. Τσολάκης. Και να επισημάνουμε ότι τα γρι γρι κυριολεκτικά σαρώνουν τα ψάρια ειδικά τα αφρόψαρα στερώντας από τους δικούς μας ψαράδες μεροκάματα. Το φαινόμενο παρουσιάζεται φέτος με τόση ένταση και αυτό μας παραπέμπει να το εντάξουμε στο πλαίσιο της κλιμακούμενης έντασης που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κάτι πρέπει να γίνει και η πολιτεία να μην αφήσει απροστάτευτους τους αλιείς μας.
Μήπως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που αποτελεί δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη;
Μ.Ξ.
Δεν το κρύβουν άλλωστε…
Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί από την αντίδραση των νηπιαγωγών στα χωριά Άλμα, Πάχνη, Κύρνο που από την περασμένη εβδομάδα με συνεχείς στάσεις εργασίας δεν αφήνουν να ξεκινήσει η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος του Ι.Ε.Π. «Εκπαίδευση των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» σε 6 συνολικά νηπιαγωγεία σε Ξάνθη και Ροδόπη όπου φοιτούν παιδιά της μειονότητας, έχει δημιουργήσει μια σύγχυση στην τοπική κοινωνία. Κι αυτό γιατί τόσο η πλευρά του υπουργείου όσο και η πλευρά των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών που αντιδρούν δεν μπορούν να κρύψουν τις πολιτικές σκοπιμότητες που υπαγορεύουν τη στάση τους ώστε να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι τελικά το πρόγραμμα αυτό δρομολογείται με αμιγώς επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια.
Μ.Ξ.