Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

0

Το μεγάλο ερώτημα
Το μεγάλο και σημαντικό ερώτημα που βασανίζει και προβληματίζει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ένα: Πότε θ’ αρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και ποια ομάδα θα πάρει το πρωτάθλημα. Παρακαλώ, όχι χαμόγελα. Η αλήθεια είναι πικρή αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα που ταλανίζουν τη χώρα μας μένουν πίσω.  Εμείς ενδιαφερόμαστε για την ομαδάρα μας και μόνον. Τα υπόλοιπα ας τα κανονίσουν οι πολιτικοί όπως θέλουν. Ποια θέματα εξωτερικής πολιτικής, ποια οικονομικά, η ομάδα μας να πάρει το πρωτάθλημα και στον κόσμο τίποτε άλλο. Για όσους χαμογελούν και ξαφνιάζονται, τους λέμε να προσγειωθούν στην νεοελληνική πραγματικότητα.
-Άντε γεια, ραντεβού στο γήπεδο…
Γ.Δ.


Νάτος, νάτος, ο αρχηγός…
Το χούι δεν κόβεται με τίποτε. Και η ενασχόληση με την Πολιτική είναι χούι γερό. Σου κάθεται και δεν μπορείς να ξεφύγεις μετά με τίποτε. Τα ίδια έπαθε για άλλη μια φορά ο αγαπητός Πρόεδρος Γιώργος Καρατζαφέρης. Κόλλησε με την πολιτική, δύσκολα να ξεκολλήσει τώρα. Γι’αυτό και ετοιμάζεται και πάλι για τις εθνικές εκλογές. Μάλιστα βρέθηκε στην Καβάλα προχθές για τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ΛΑΟΣ. Πράγμα που σημαίνει πως σαν έμπειρος που είναι πως μυρίστηκε εκλογές.
Γ.Δ.


Άρχισαν πάλι οι προβλέψεις
Ακόμη είμαστε στην αρχή της Άνοιξης με τις βροχές της και άρχισαν κάποιοι ερασιτέχνες Μετεωρολόγοι τις προβλέψεις τους για το καλοκαίρι. Υποστηρίζουν λοιπόν οι εν λόγω «ειδικοί» ότι φέτος θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Σιγά τα ωά, που λένε οι νέοι. Δεν λένε τίποτε καινούριο. Γνωστό είναι πλέον σε όλους πως με την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας, τα καιρικά φαινόμενα αποκτούν, συχνά, ακραίες εμφανίσεις. Όντας δε η Ελλάδα Μεσογειακή χώρα, καθαρά του Νότου της Ευρώπης, είναι πέρα από βέβαιο πως θα έχει ζεστό καλοκαίρι. Για να το πει κανείς αυτό, δεν χρειάζεται να’χει και ειδικές γνώσεις. Άρα, ας απολαύσουμε το καλοκαιράκι όπως μπορεί καλύτερα ο καθένας.
Με μπάνια στη θάλασσα ή επιλογή στο ορεινό χωριό διακοπές στη δροσιά των δέντρων και του γάργαρου δροσερού νερού. Επιλογές υπάρχουν, ο καθένας διαλέγει και καλοπερνά.
Γ.Δ.


Παρέα νέων Ξανθιωτών σε βαρκάδα στο Πόρτο Λάγος το 1954 (αρχείο κ. Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Μία επιστολή
Από συμπολίτη μας που ασχολείται ενεργά με την Πολιτική επί χρόνια, λάβαμε μία επίκαιρη επιστολή την οποία δημοσιεύουμε γιατί θίγει την ουσία της υπόθεσης Novartis. Γράφει: “Χρειάζεται να αντιδιαστείλουμε ριζικά και απόλυτα το σκάνδαλο Novartis από την πολιτική σκευωρία Τσίπρα – Παπαγγελόπουλου. Ας μην επαναλαμβάνουμε μηχανικά «ναι, υπάρχει σκάνδαλο, αλλά πάνε να το εκμεταλλευτούν κ.λπ., κ.λπ.». Ξέρουμε από τους Αμερικανούς τι συνέβη με τη Novartis. Όπως σε όλες τις χώρες, έτσι και στην Ελλάδα η σκανδαλώδης πλευρά της φαρμακευτικής δαπάνης αφορούσε τον ιατρικό κόσμο και τις φαρμακοβιομηχανίες, στη χώρα μας η σχετική δαπάνη πήρε υπερβολικές διαστάσεις στην περίοδο Καραμανλή που «παραδόξως» μένει έξω από τη δικογραφία, ενώ στη διόγκωση συνέβαλε η απόρριψη των γενοσήμων που επικράτησε χάρη και στις σθεναρές προσπάθειες του αντιπολιτευόμενου τότε – ΣΥΡΙΖΑ. Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας είναι ότι η κυβερνητική σκευωρία τείνει να συσκοτίσει το πραγματικό σκάνδαλο μετατρέποντάς το σε δίωξη πολιτικών προσώπων με κουκουλοφόρες μαρτυρίες.»
Και για την αντιγραφή Γ.Δ.


Περί ζώων
Έγραψε κάπου ο Μίλαν Κούντερα «Η πραγματική ηθική είναι οι σχέσεις με αυτούς που είναι στο έλεός μας: τα ζώα». Έτσι ακριβώς είναι αγαπητοί φίλοι. Συμμερίζομαι την άποψη αυτή διότι ο βασανισμός και η δολοφονία ζώων είναι μια σύγχρονη μορφή φασισμού.
Η στήλη έχει διαπιστώσει κατά καιρούς πως το φαινόμενο αυτό παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Μάλιστα όσο στην κοινωνία αυξάνεται η ζωοφιλία κυρίως από νέους, τόσο πυκνώνουν και τα κρούσματα βίας σε βάρος ζώων. Δυστυχώς το φαινόμενο βασανισμού ζώων, κυρίως σκυλιών και γατιών, εμφανίζεται στις κοινωνίες χωρίς πολλές φορές να είναι εύκολη η παροχή βοήθειας.
Έχουμε ζήσει «πακετάρισμα» νεογέννητων γατιών και πέταμα στα σκουπίδια. Εγκατάλειψη μικρών σκύλων σε κάποια περιοχή έξω από τον αστικό ιστό. Υποθέσεις που δεν έχουν τελειωμό αλλά και που δείχνουν πως η κοινωνία πολλά βήματα πρέπει να κάνει ακόμη προς τα μπρός.
-Άραγε, σε πόσα χρόνια το ανθρώπινο ζώο θα φερθεί με αγάπη στα ζώα δίπλα του;
Γ.Δ.


Καβαλιώτικα
Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειάς μας ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Εκ Καβάλας ορμώμενος. Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ο Κώστας Αντωνιάδης εκ Καβάλας επίσης και τρίτος ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Μαρκόπουλος. Έτσι η Καβάλα στο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας διαθέτει τρεις αντιπεριφερειάρχες.
Άρα, η Καβάλα από τις επιλογές Μέτιου είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη και ευνοημένη.
Γ.Δ.


Μας ήρθε χθες η Άνοιξη…
Αν νομίζετε ότι η Άνοιξη μας ήρθε 1η Μαρτίου πλανιέστε. Η Άνοιξη άρχισε επίσημα από χθες 20 Μαρτίου και ώρα 18:15. Αυτή την ώρα ξεκίνησε η  εαρινή ισημερία του 2018 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας.  Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Έτσι από χθες Τρίτη, ο Ήλιος λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της μέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο. Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.
Καλώς μας ήρθε η  Άνοιξη λοιπόν!
Μ.Ξ.


Αρχαιότητες-πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη
Μια πολύ σημαντική έκθεση και για μας τους Θρακιώτες με αρχαιότητες από την Ανατολική Θράκη πρόκειται να εγκαινιάσει στην Αλεξανδρούπολη το ερχόμενο Σάββατο 24 Μαρτίου, στις 19.00, η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου. Πρόκειται για την έκθεση με 37 Αρχαιότητες-πρόσφυγες που διασώθηκαν από την Προποντίδα στη Ραιδεστό και παρουσιάστηκε επί 16 μήνες (Ιανουάριος 2016-Μάιος 2017) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 100.000 επισκέπτες. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτή την ιδιαίτερη προσφυγιά και τελικά διάσωση των αρχαιοτήτων από τη Ραιδεστό, το ιστορικό λιμάνι της Ανατολικής Θράκης στα παράλια της Προποντίδας (περί τα 100 χιλιόμετρα δυτικά της Κωνσταντινούπολης) μετά την …εκκένωση της Ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριο του 1922, καταγράφει η έκθεση, το “υλικό” της οποίας αντλήθηκε αρχικά από τις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης όπου φυλασσόταν επί …94 χρόνια! Από το 1922, που οι μαρμάρινοι πρόσφυγες έφτασαν με το πλοίο, ξεριζωμένοι από τη Ραιδεστό, στη Θεσσαλονίκη…
Θαυμάστε!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …