Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

0

Μηνύματα στην άσφαλτο

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε για τα μηνύματα  στους τοίχους, στις γέφυρες, στα κινητά τηλέφωνα. Προχθές συναντήσαμε ερωτικά μηνύματα στην άσφαλτο! Με μεγάλα καθαρά γράμματα και κυρίως ορθογραφημένα. Περιεχόμενο βέβαια ερωτικό που μάλλον έγραψε ερωτευμένη κοπέλα.
Διαβάστε τα!


Τι λαός είμαστε…
Μεγαλώσαμε εμείς μ’αυτό και το μεταφέρουμε και στα παιδιά μας. Ότι είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου, ο πιο ένδοξος, ο πιο όμορφος και βέβαια ο πιο δημοκρατικός. Το τι είμαστε τελικά θα σας θυμίσω πως εμείς, ο Λαός, κυνηγήσαμε έως τον τάφο το Θεμιστοκλή, τον Μιλτιάδη, το Σωκράτη, τον Παπαφλέσσα, τον Καποδίστρια, τον Τρικούπη, τον Βενιζέλο, τον Δραγούμη, τον Βελουχιώτη, τον Μπελογιάννη, τον Λαμπράκη, την Ελένη Παπαδάκη και πόσους άλλους θύματα του λαϊκισμού και του φανατισμού.
Τι κρίμα, τι θλίψη, τι πόνος για την Ελλάδα που κυνηγάει τα παιδιά της, δεξιά κι αριστερά…
Γ.Δ.


Ρεαλισμός
Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, απεναντίας, είμαστε ρεαλιστές. Και σας ενημερώσαμε εγκαίρως και εγκύρως ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα παραμείνουν τουλάχιστον τρεις μήνες στην Τουρκία. Όσο ορίζει ο σχετικός νόμος κράτησης. Στη συνέχεια θα γίνει η δίκη και εκεί πλέον η απόφασή της θ’αποτελέσει προϊόν των εξελίξεων εκείνης της περιόδου. Από επιστροφή μέχρι φυλάκιση πέντε χρόνων.
Κλείνοντας, ευχόμαστε να διαψευστούμε και οι στρατιωτικοί να γυρίσουν σπίτια τους σύντομα.
Γ.Δ.


Η ώρα του φαγητού στο συνεργείο του Τάκη Καρανικολάου. Δίπλα του οι βοηθοί του Παναγιώτης και Τζαφέρ στην οδό Κλεμανσώ 47 (αρχείο Τάκη Καρανικολάου)

Περί Τύπου λίγα λόγια
Είναι αποδεκτό απ’ όλους όσους ζουν μια κανονική ζωή με ενημέρωση, με ενδιαφέρον για τα κοινά και εν γένει για το τι συμβαίνει γύρω τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Τι αποδέχονται όλοι αυτοί οι πολίτες; Ότι  ο έντυπος τρόπος ενημέρωσης, ο Τύπος, πως διέρχεται μια σοβαρή περίοδο κρίσης.
Εφημερίδες και περιοδικά, δοκιμάζονται σοβαρά και η οικονομική τους επιβίωση είναι ένας συνεχής αγώνας με δύσκολη διαδρομή. Ήδη πολλές εφημερίδες έχουν σταματήσει την έκδοσή τους, το ίδιο και αρκετά περιοδικά. Οι αιτίες της οικονομικής κρίσης του έντυπου Μέσου, είναι αρκετές και δεν είναι ο χώρος κατάλληλος για ανάλυση. Σημασία έχει ότι τόσο πανελλαδικά όσο και περιφερειακά, η δοκιμασία για τα Μέσα Ενημέρωσης σε όλο το φάσμα αυτών πως είναι προβληματική. Δυστυχώς δε προς την κατεύθυνση επίλυσης κάποιων θεμάτων του Τύπου, η κυβέρνηση αρκείται σε υποσχέσεις μόνον.
Γ.Δ.


Περί ΟΤΕ
Το ελληνικό δημόσιο ως γνωστόν κατείχε το τελευταίο 10% του ΟΤΕ. Από αυτό το ποσοστό λοιπόν προχθές αποφασίστηκε να πωληθεί το 5% στην Ντόιτσε Τέλεκομ, δηλαδή στην γερμανική εταιρεία που κατείχε το υπόλοιπο ποσοστό του 40%. Σύνολο τώρα 45% που σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο θα περιορίσει το ποσοστό του στον ΟΤΕ στο 5%.
Συμπέρασμα: Ο παλιός ΟΤΕ όπως τον ξέραμε τελείωσε οριστικά. Υπάρχει η COSMOTE, δηλαδή οι Γερμανοί για όσους ζουν ακόμη με στερεότυπα. Μια διευκρίνιση όμως απαραίτητη για την πραγματικότητα.  Τα παλιά που γνωρίζαμε με τις καθυστερήσεις με τον ΟΤΕ, έχουν τελειώσει. Οι αλλαγές υπέρ του καταναλωτή είναι εμφανείς.
Γ.Δ.


Περί Ρομά
«Οι νόμοι του κράτους είναι και για τους Ρομά», γράφαμε προχθές στο άρθρο της εφημερίδας στη σελίδα δύο (2).
Με λόγια απλά, ότι οι Ρομά έχουν υποχρεώσεις, κι όχι μόνο δικαιώματα. Διότι η ζωή τους σήμερα είναι εδραιωμένη ΜΟΝΟ σε δικαιώματα και καμία σχεδόν υποχρέωση. Εάν επισκεφθεί κάποιος τα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Ξάνθης θα διαπιστώσει πλέον πως η αναλογία των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί είναι έξι Ρομά και τέσσερις υπόλοιποι!
Πολίτες που δεν συνεισφέρουν στα έσοδα του κράτους, απολαμβάνουν όλα όσα προσφέρει αυτό. Και βέβαια εντελώς δωρεάν.
Γ.Δ.


Ορίστηκε φύλακας
Μετά το φωτογραφικό ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας για το συγκρότημα ΑΡΙΩΝ που από Στολίδι έγινε Σκουπίδι, ο δήμος τοποθέτησε φύλακα. Δώρο άδωρο όμως πλέον. Διότι η καταστροφή και λεηλασία έχει ήδη συντελεστεί. Κι έτσι, ο φύλακας από προχθές, φυλάει τα κατεστραμμένα. Ειρωνεία κι αυτή. Στο τέλος ο φύλακας θα πάθει ο άνθρωπος κατάθλιψη. Τέλος πάντων, έστω και τώρα θα υπάρχει κάποιος εκεί.
Και κάτι ακόμη για την ίδια περιοχή. Όπου εκεί γύρω, στον εξωτερικό χώρο, κατασκηνώνουν οικογένειες Ρομά επί μέρες. Και βέβαια εκτός των άλλων, οι γυναίκες τους βάζουν μπουγάδες (!) και απλώνουν τα ρούχα και τις κουβέρτες για στέγνωμα. Νερό δε παίρνουν από γνωστό σημείο που το γνωρίζει ο δήμος αλλά δεν τη σφραγίζει τη βρύση για να εξυπηρετούνται οι ευπαθείς ομάδες πολιτών που διέρχονται από την πόλη μας.
-Τελικά είμαστε Ανατολή με τα όλα μας…
Γ.Δ.


Δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας
Επί 4 ώρες στο δημοτικό συμβούλιο συζητούσαν το πρώτο θέμα που αφορούσε το αίτημα 15 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή προκάτ παιδικού σταθμού σε χώρο 2,5 στρεμμάτων στην  περιοχή του Λ. Πύργου δυναμικότητας 100 παιδιών.  Αφού αναλύθηκαν όλες οι πτυχές σχετικά με την αρτιότητα δόμησης του οικοπέδου και αφού ο επικεφαλής της Κοινωνίας Δημοτών Μ. Φανουράκης παρουσίασε έγγραφο του Δασαρχείου που χαρακτηρίζει το οικόπεδο «καθαρό» και άρα ότι δεν θα έχει πρόβλημα με την έκδοση άδειας, η δημοτική αρχή με την στάση της έδειξε πως δεν είναι ανοιχτή σε προτάσεις από την αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος αντιμετώπισε το θέμα πολιτικά και στη βάση του ναι μεν αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα κατασκευής παιδικών σταθμών αλλά όχι εκεί που μας υποδεικνύει η αντιπολίτευση. Αυτή την έννοια είχε και η κατάθεση αντιπρότασης από μέρους του να κάνουν μια μελέτη οι υπηρεσίες και να εισηγηθούν σε ποιες περιοχές του δήμου χρειάζονται παιδικοί σταθμοί! Να’ χαμε να λέγαμε δηλαδή…
Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή δεν έχει ανεπτυγμένη την κουλτούρα συνεργασίας και δεν θέλει εποικοδομητική αντιπολίτευση.
Μ.Ξ.


Δεν ωφελεί το δήμο η μικροπολιτική
Ο δήμαρχος λοιπόν είδε μικροπολιτικά το θέμα και μικροπολιτικά το αντιμετώπισε ωστόσο δεν του βγήκε! Η δική του πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία μειοψήφησε με 14 ψήφους ενώ η πρόταση της αντιπολίτευση έλαβε 17 ψήφους! Για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι η παράταξη του δημάρχου δεν είναι συμπαγής κι αυτό του δημιουργεί προβλήματα. Για μια ακόμη φορά γίνεται φανερό ότι ο δήμαρχος ακόμη κι αν του φέρνουν έτοιμες προτάσεις τεκμηριωμένες , ψαγμένες» και κοστολογημένες δεν μπορεί να δει την ουσία αλλά βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος!
Μ.Ξ.


  • Πατόζες, αλώνισμα, τεχνίτες

    Με αφορμή μια σπάνια φωτογραφία του Δημ. Καρανικολάου Πώς γινόταν πριν 50 χρόνια στην αρχή…
  • Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

    Έχει ζήτηση Δεν θα είναι καθόλου υπερβολή να υποστηρίξουμε πως κυριολεκτικά όποιος πρόλαβε…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…