Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

0

Α ρε Φώτη τα κατάφερες!
Η υπουργική θέση είναι γλυκιά και προνομιακή. Και ποιος ξέρει μέχρι πού έφτασαν άνθρωποι για να κατακτήσουν μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, λίγο «σκίστηκαν» όσο ο Φώτης Κουβέλης, που πλέον μπορεί να πανηγυρίζει γιατί (επιτέλους) αναλαμβάνει υπουργείο, χάρη στην ευκαιρία που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας!
Για πολλούς το όνομά του στον μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης ήταν έκπληξη και για άλλους απλά για προδιαγεγραμμένη πορεία που κάποια στιγμή θα είχε αυτή την κατάληξη.
Ως προς την επιλογή του υπουργείου τώρα, η διαχείριση θα δείξει. Γιατί η «συγκατοίκηση» με τον πληθωρικό κυβερνητικό εταίρο δεν είναι εύκολο πράγμα. Ο Δημήτρης Βίτσας ομολογουμένως χειρίστηκε με εξαιρετική επιτυχία και τα καθήκοντά του, αλλά και τις σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο, ώστε να μη δει καμία κόντρα ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας.
Τώρα θα δούμε τι πουλιά θα πιάσει ο Φώτης…
Ε.Δ.


Synergeia στην Ξάνθη… ξαφνικά!
Αιφνιδιαστικά, αλλά χωρίς να μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, αποφασίστηκε η διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης της Θρακο-Μακεδονικής “SYNERGEIA” Προώθησης Τοπικών Προϊόντων Διατροφής στην Ξάνθη.
Η διοργάνωση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γιώργου Παυλίδη, προέβλεπε τη διεξαγωγή της έκθεσης των τοπικών προϊόντων κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της ΑΜΘ. Έτσι, για φέτος σειρά είχε η Δράμα, ενώ η διοργάνωση στην Ξάνθη θα γινόταν την επόμενη χρονιά. Να λοιπόν, που όλα όσα έχουν εκτυλιχθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως σε σχέση με τη κόντρα Μέτιου-Πατακάκη και την «αποπομπή» του τελευταίου οδήγησαν σε αλλαγή σχεδίου. Ως προς την ημερομηνία, δεν έχουν υπάρξει αποφάσεις, αφού προγραμματιζόταν η διεξαγωγή της “Synergeia” μαζί με τη Δραμοινογνωσία, οπότε τώρα θα μεταφερθούν τα χρήματα στους κωδικούς της Ξάνθης και θα οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής.
Ε.Δ.


Οι λόγοι της παραίτησης
Ο Σωτήρης Μποταΐτης επικαλέστηκε προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους για την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Ίσως να ‘ναι κι έτσι. Ο ίδιος δεν εξέφρασε κάποια δυσαρέσκεια απέναντι στην παράταξη ή τον ίδιο τον περιφερειάρχη, αντιθέτως δήλωσε δημόσια τη στήριξή του.
Βέβαια, δεν αποκλείεται και τα όσα μεσολάβησαν αναφορικά με την εμπλοκή της Αποκεντρωμένης μετά την καταγγελία του Μουμίν Οντέρ για την άρνηση συζήτησης των ερωτήσεων που υπέβαλε στο περιφερειακό συμβούλιο να έφεραν σε άβολη θέση ή έστω να προβλημάτισαν τον τ. πρόεδρο, ο οποίος κλήθηκε να απολογηθεί για την απόφασή του.
Ο ίδιος πάντως δεν άνοιξε «ασκούς» και αρκέστηκε στην παραίτησή του, «γλιτώνοντας» από ένα (ακόμη) μέτωπο τον περιφερειάρχη.
Ε.Δ.


Παρέα ξανθιωτών. Από δεξιά: Τάκης Μιχαλόπουλος, Μιχ. Μιχαλόπουλος, Γιάννης Στάλιος, Μαν. Ξυλάς, Βίκυ Μιχαλοπούλου, Μίλια Πορτοκάλη (Αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Εντοπίστηκε ο βουλευτής
Το εντοπίσαμε σε εφημερίδα της Καβάλας, τη Νέα Εγνατία συγκεκριμένα, ότι ο βουλευτής που είπε προς τον Αντώνη Σαμαρά « το παραχέσατε»  ήταν ο Γιώργος Παπαφιλίππου, βουλευτής Καβάλας. Ο πρώην πρωθυπουργός άμεσα σταμάτησε την ομιλία του, ενώ από την έδρα ο Νίκος Βούτσης έκανε (κι αυτός) ότι δεν άκουσε, ζητώντας ηρεμία. «Αν είστε άνδρας πείτε το δυνατά», αντέδρασε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ο Νίκος Βούτσης πάλι κοιτούσε αμέριμνος. Όταν τελικά ο κ. Σαμαράς είπε τι ακριβώς ξεστόμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι όντως ήταν απαράδεκτη η φράση.
Γ.Δ.


Χιούμορ και ευσεβείς πόθοι …
Ζεστό κλίμα επικράτησε στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής παρότι ο δημοτικός σύμβουλος που εκπροσωπούσε την Κοινωνία Δημοτών κ. Αχμέτ Καρά ψήφισε Λευκό σε κάποια θέματα πού αφορούσαν διαγωνισμούς όπως για παράδειγμα προμήθεια εξοπλισμού για το ΤΕΒΑ κ.λ.π. Μέχρι που στο θέμα που αφορούσε προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού ο κ. Παπαδόπουλος δεν άντεξε και τον ρώτησε: « Δηλαδή δεν θέλετε να προμηθευτούμε λάμπες; Θα’ θελα να’ ξερα τι θα κάνατε αν δεν αποφασίζαμε εμείς». Τότε ο κ. Καρά του απάντησε: «θα το μάθετε σύντομα το 2019 είναι κοντά»,  υπονοώντας ότι η Κοινωνία Δημοτών θα πάρει τον δήμο στις επικείμενες εκλογές. Το περίεργο είναι πως ο κ. Παπαδόπουλος αντιμετώπισε το σχόλιο με στωικότητα σαν να το αποδέχεται και με χιούμορ σαν να μην το πιστεύει και ότι είναι μόνο ευσεβείς πόθοι του κ. Καρά…
Σε κάθε περίπτωση την φάγανε την θητεία η ουρά τους έμεινε…
Μ.Ξ.


Ο Κουβέλης με τον Καμμένο στο ίδιο υπουργείο!
Η έκπληξη του ανασχηματισμού που ανακοινώθηκε χθες είναι σίγουρα ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρώην πρόεδρος στη ΔΗΜΑΡ μπαίνει στην Κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υφ. Άμυνας. Αντικαθιστά τον Δημήτρη Βίτσα που μετακινείται στο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην θέση του Μουζάλα που αποχωρεί. Ο κ. Κουβέλης θα κληθεί να συνεργαστεί στο ίδιο υπουργείο με τον Πάνο Καμμένο ο οποίος είναι αμετακίνητος και …ακλόνητος! Τώρα πώς θα δέσει αυτό το σχήμα ένας Θεός ξέρει!
Μ.Ξ.


Το κλειστό Γυμναστήριο Αβδήρων
Με το θέμα του κλειστού γυμναστηρίου Αβδήρων έχουμε γράψει σχετικά τόσο εμείς, όσο και άλλες εφημερίδες. Το θέμα όμως, και να θέλεις να το αγνοήσεις δεν μπορείς, διότι είναι μπροστά σου. Το βλέπεις, σε προκαλεί, σε αγανακτεί και λύση δε βλέπεις στον ορίζοντα.
Και δεν είναι που δεν υπάρχει λύση στην όλη υπόθεση, είναι ότι το κτήριο έχει λεηλατηθεί, δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως ισχυρίζονταν η πρώην δήμαρχος κ. Τσακίρη. Κι έτσι, μη όντας ολοκληρωμένο, δεν παραλήφθηκε ακόμη.
Έργο της περιόδου πριν τους Ολυμπιακούς του 2004, που έμεινε χωρίς ολοκλήρωση, όπως και πολλά άλλα εν Ελλάδι τότε.
Σημασία όμως, δεν έχει για εμάς τι έγινε στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά τι γίνεται με αυτό το ημιτελές έργο. Το οποίο οδήγησε στα δικαστήρια τον δήμο με απαιτήσεις 2 εκ. ευρώ από τον εργολάβο!
Τρελά πράγματα δηλαδή.
Δε φτάνει που το κλειστό ρημάζει, που δεν ολοκληρώθηκε (που αν είχε γίνει θα ήταν σε λειτουργία), καταστράφηκε και το γήπεδο ποδοσφαίρου.
Μόνο αρνητικά υπάρχουν από το «έργο» αυτό εκείνης της περιόδου, δυστυχώς…
Γ.Δ.


Μιζέρια
Όταν έχεις εκατομμύρια περιουσία, όταν εισπράττεις δύο υπουργικές αποζημιώσεις ως συζυγικό ζευγάρι, ε, το να παίρνεις και το ενοίκιο του σπιτιού που μένεις, τότε αυτό λέγεται μιζέρια, τσιγκουνιά.
Μ’ αυτές τις λέξεις άκουσα να εκφράζονται συμπολίτες για το ζεύγος των υπουργών που έκαναν χρήση του σχετικού νόμου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2015 και υπερψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Η χειρονομία τους ήταν νόμιμη αλλά καθόλου ηθική.
Όχι για τα 1.000 ευρώ μηνιαίως που τους έδινε το κράτος για το νοίκι τους, όσο για τα έσοδά τους ως υπουργοί και την έλλειψη ευαισθησίας τους για όσα ζουν γύρω τους οι νεοέλληνες, όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
-Τι κρίμα αλήθεια να εκτίθενται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι άνθρωποι και δη υπουργοί.
Γ.Δ.


Πολιτισμός και δημιουργικότητα
Όσο κι αν μας συνήθισε η ΦΕΞ στα ξεχωριστά και ευρηματικά πολιτιστικά πράγματα, κάθε φορά και με κάτι άλλο μας ξαφνιάζει τόσο απροσδόκητα ευχάριστα.
Έτσι έγινε και το Σάββατο το βράδυ με την ποιητική σύνθεση “Επιμενίδειος Οίστρος” της Ευαγγελίας Τυμπλαλέξη.
Τα παιδιά από τη θεατρική ομάδα και την ομάδα εικαστικών της ΦΕΞ έβαλαν το χρόνο, το ταλέντο μα πάνω απ όλα το μεράκι τους, ώστε να επαληθεύσουν αυτό που είπαν: “η ποίηση πυροδοτεί τις υπόλοιπες τέχνες, ώστε όλες να συμπλέκονται σ ένα συνονθύλευμα ερεθισμάτων για τον επισκέπτη”.
Την ιδιαιτερότητα του σκηνικού συμπλήρωνε-μαζί με το συγκροτημένο και περιεκτικό λόγο της συγγραφέως-η αμεσότητα της επικοινωνίας με όσους γέμισαν το χρόνο τους εκείνο το βράδυ.
Χρύσα Μπαΐρα


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …