Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

0

 Κι η ΕΤΑΔ δεν απάντησε για τα Λουτρά Ποταμιάς
Ένας χρόνος περίπου πέρασε από τότε που ο δήμος Αβδήρων κατέθεσε αίτημα προς την ΕΤΑΔ ΑΕ για παραχώρηση των Λουτρών Ποταμιάς για 30 έτη ώστε να έχει την χρήση και να μπορεί να τα βγάλει σε διεθνή διαγωνισμό παρέχοντας την ευκαιρία να γίνει μια επένδυση ιαματικού τουρισμού επ’ ωφελεία όλου του δήμου. Το αίτημα κατατέθηκε από τον δήμαρχο Γιώργο Τσιτιρίδη όμως παρότι κοντεύει χρόνος ακόμη απάντηση δεν έλαβε. Παρότι προσπάθησαν να το προωθήσουν και οι τοπικοί μας βουλευτές που είναι ενήμεροι και η κα Ντόρα Μπακογιάννη που υπέβαλλε σχετική ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό και στην Βουλή. Αλλά το …αυτί των αρμοδίων στον ΕΤΑΔ δεν ιδρώνει…
Μ.Ξ.


Η υπερψήφιση του παιδικού σταθμού στη Λ. Πύργου
Το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη δημιουργία παιδικού σταθμού στη Λ. Πύργου δε σημαίνει ότι θα γίνει κιόλας. Ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση των έργων αποτελεί πάντα πρωτοβουλία και προνόμιο της δημοτικής αρχής, η οποία και αναλαμβάνει και τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, αλλά και την εύρεση των απαραίτητων πόρων.
Ωστόσο, η απόφαση του πέρασε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο καταδεικνύει αφενός ότι η αντιπολίτευση διεκδίκησε και κέρδισε να υπάρχει μία απόφαση για την ίδρυση του παιδικού σταθμού και αφετέρου ότι η δημοτική αρχή ήταν ανέτοιμη να προτάξει και να πείσει για τη δική της αντιπρόταση. Όχι ότι ο δήμαρχος δε θέλει να γίνει παιδικός σταθμός. Αλλά η διστακτικότητα, η ολιγωρία και το κενό που άφησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον έκαναν να χάσει τη μάχη και μαζί και τις εντυπώσεις.
Ε.Δ.


Η αντιπολίτευση πρέπει να διεκδικήσει συναίνεση
Και η αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να νιώθει ικανοποίηση ότι κατάφερε να περάσει την πρότασή της, ωστόσο, όπως πολλές φορές έχουμε πει, πρέπει να διεκδικήσει και αυτή τη συναίνεση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία πρόταση που πήρε την «υπογραφή» της, θα πρέπει να πείσει τη δημοτική αρχή ότι πρόκειται για ουσιαστικό έργο για τους πολίτες που πρέπει να υποστηριχθεί και να υλοποιηθεί. Διαφορετικά, παιδικό σταθμό δε θα δούμε ποτέ…
Ε.Δ.


Δύο γνωστοί Ξανθιώτες στην οδό Ροδόπης (παλιά) νυν 4ης Οκτωβρίου 1919. Τάκης Καρανικολάου, Θαν. Σγουράκης (δεξιά) (αρχείο Τάκη Καρανικολάου)

Εσύ είσαι γεννημένος Έλληνας;
Το 54% των Ελλήνων πιστεύει, σύμφωνα με έρευνα, Έλληνας δεν γίνεσαι, γεννιέσαι. Σκέφτηκα λοιπόν να συντάξω ένα ερωτηματολόγιο για να διαπιστώσω ποιοι από εμάς έχουν γεννηθεί Έλληνες.

  1. Μισείς τους Τούρκους, τους Αλβανούς, τους Σκοπιανούς και τους Εβραίους;
  2. Μισείς τους ομοφυλόφιλους;
  3. Μισείς τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε;
  4. Αγαπάς τον Πούτιν;
  5. Αντιδράς στο να γίνει το Τζαμί στην Αθήνα;
  6. Μπουκάρεις στα γήπεδα, σπας καταστήματα, καις Πανεπιστήμια, καταστρέφεις πινακίδες της τροχαίας, διπλοπαρκάρεις;
  7. Πιστεύεις ότι μας ψεκάζουν;
  8. Πιστεύεις ότι μας χρεοκόπησαν οι ξένοι για να μας πάρουν τα πετρέλαια και τα νησιά μας;
  9. Είσαι υπέρ του δεν πληρώνω; Κλέβεις την εφορία;
  10. Έχτισες ποτέ σπίτι με αυθαιρεσίες;

Εάν δεν απαντήσεις ΝΑΙ τουλάχιστον σε οκτώ από αυτές τις ερωτήσεις τότε δεν γεννήθηκες Έλληνας. Λυπάμαι…
Γ.Λ.


Ξεκίνησε ο ΣΑΣΟΕΕ
Η υπόθεση του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) ξεκίνησε. Μπήκε δηλαδή το τρένο στις ράγες πλέον. Το 1ο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σηματοδοτεί ακριβώς αυτήν την εξέλιξη. Το νέο που δημιουργήθηκε στον αγροτικό χώρο, φιλοδοξεί να εκφράσει το διαφορετικό και κυρίως το ενωτικό πέρα από τις στενές κομματικές αντιλήψεις.
Με το συνέδριο, εκτός όλων των άλλων, επισημοποιήθηκε η παρέμβαση που θα έχει η Οργάνωση αυτή και τον λόγο που θα εκφέρει σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Χρόνια τώρα ακούγονταν απόψεις από διάφορα χείλη για τον αγροτικό τομέα και ότι απαιτείται να προσαρμοστεί και ανανεωθεί.
Ο ΣΑΣΟΕΕ ακριβώς αυτά θα επιδιώξει και θα υλοποιήσει μέσω των Οργανώσεων που συμμετέχουν. Με έργα, όχι με λόγια που ξεχνιούνται γρήγορα. Η προσπάθεια ξεκίνησε, ο κύβος ερρίφθη, ο τιμονιέρης Αλέκος Κοντός άξιος και με εμπειρία, μαζί με τους υπόλοιπους  που συμμετέχουν, θα οδηγήσουν το όχημα σε διαδρομές νέες, διαφορετικές, αυτές που απαιτεί η εποχή μας. Από μας, καλή επιτυχία.
Γ.Δ.


1ου  Διεθνές Συμπόσιο στα Άβδηρα: «Από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ στο CERN»
Σ’ ένα πολύ σημαντικό εγχείρημα επιδίδεται η δημοτική αρχή Αβδήρων. Πρόκειται για την διοργάνωση του 1ου  Διεθνούς Συμποσίου στον οικισμό των Αβδήρων με θέμα: «Από τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ στο CERN – Από το ΟΝ στο μη ΟΝ και από την ΥΛΗ στην ΑΝΤΙΥΛΗ». Στο Συμπόσιο θα μιλήσουν 2 Ελβετοί επιστήμονες από το CERN, καθηγητές από το Μετσόβιο Αθηνών και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης καθώς και το ΤΕΙ Καβάλας. Θα το παρακολουθήσουν φοιτητές  ΑΕΙ και ΤΕΙ και μαθητές ενώ οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στις 17 & 18 Μαΐου 2018 σε αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων. Οι φιλοξενούμενοι επίσης θα ξεναγηθούν από τις αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης στο Μουσείο στον Αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων αλλά και σ’ όλα τα αξιοθέατα του οικισμού. Το Συμπόσιο το διοργανώνει ο δήμος Αβδήρων με την Π.Ε. Ξάνθης,  σε συνεργασία με τον ΤΕΙ Καβάλας που βρίσκεται και η έδρα της UNESCO.
Στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αβδήρων ο δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης είναι ο εισηγητής του θέματος και το συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει πίστωση για την κάλυψη δαπανών της διοργάνωσης,. Ο δήμαρχος μάλιστα έχει την πρόθεση να το καταστήσει θεσμό.
Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει από καιρό στο δήμο Αβδήρων και πρέπει να καθιερωθεί. Αποτέλεσε εξαγγελία και άλλων δημοτικών αρχών και είναι κάτι που θα το στηρίξουν και οι κάτοικοι.
Αποτελεί μια απόδοση τιμής στον Δημόκριτο και στην γενέτειρά του. Τα Άβδηρα!
Μ.Ξ.


Ψυχραιμία απαιτείται
Κάπου την έχουν χάσει τη μπάλα στο δήμο Ξάνθης. Μέχρι πρόσφατα χρειάζονταν και επιτακτικά μάλιστα την απόκτηση εκ μέρους του δήμου, του Παιδικού Σταθμού επί της Σάρδεων.  Μάλιστα δύο φορές συζητήθηκε το θέμα στο συμβούλιο για να πεισθεί η πλειοψηφία για να γίνει η αγορά. Τελικά η υπόθεση εκκρεμεί.
Παράλληλα, υπεβλήθη πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο από την αντιπολίτευση, για τη δημιουργία προκάτ Παιδικού Σταθμού σε οικόπεδο στην περιοχή Λευκού Πύργου. Και ω του θαύματος. Ο δήμαρχος δεν δέχεται την πρόταση, την αρνείται και επιθυμεί να συσταθεί επιτροπή για να εξετάσει σε ποια σημεία της πόλης μπορούν να γίνουν παιδικοί σταθμοί. Δηλαδή, καθυστέρηση και άρνηση. Και αυτομάτως τίθεται το ερώτημα. Ο Παιδικός Σταθμός στη Σάρδεων ήταν απαραίτητος και δεν ήταν στη Λευκού Πύργου; Λίγα μέτρα πιο κει;
Άλλη είναι η αιτία. Ότι την πρόταση για τη Λευκού Πύργου την έκανε η αντιπολίτευση.  Κι αφού την έκανε η αντιπολίτευση, την υπονομεύουμε, την απορρίπτουμε.  Με τέτοια νοοτροπία όμως ο δήμος δεν θα πάει μπροστά.
Γ.Δ.


Είναι η μόνη λύση
Είναι όντως λανθασμένη η άποψη του δημάρχου να μην αποδέχεται μια πρόταση της αντιπολίτευσης που βοηθά στο να λυθεί ένα πρόβλημα.  Αντί έμπρακτης συναίνεσης,  διαπιστώνουμε άρνηση σε λογικές προτάσεις. Όταν όμως μια καθόλα λογική πρόταση υπονομεύεται, τότε πως ζητά ο δήμαρχος να κάνει προτάσεις η αντιπολίτευση; Στα λόγια μόνον;
Ιδού η μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση να δείξει ο Χαρ. Δημαρχόπουλος ότι ξεπερνάει αδυναμίες του πρόσφατου παρελθόντος. Και με ικανοποίηση να ασπαστεί την πρόταση της αντιπολίτευσης και όλοι μαζί να κινηθούν και δουλέψουν για την υλοποίηση του Παιδικού Σταθμού. Το έργο έχει σημασία να γίνει. Που όταν γίνει θα λένε ότι έγινε επί θητείας Δημαρχόπουλου με την απόλυτη στήριξη και ομοφωνία της αντιπολίτευσης.
Δυστυχώς ο δήμαρχος Ξάνθης έχασε μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία. Φάνηκε ότι όσοι τον συμβουλεύουν διακατέχονται από φανατισμό και διαπροσωπική διάθεση αντιπαράθεσης. Κι αυτά ζημιώνουν το δήμαρχο στα μάτια των Ξανθιωτών. Που θέλουν κοινή πορεία και προσπάθεια κι όχι αρνήσεις και εγωισμούς.
Του Δημαρχόπουλου του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει ματ. Την έχασε. Ας παραδεχτεί ότι ήταν ανθρώπινο λάθος κι ας ξεκινήσει μαζί με την αντιπολίτευση στην κατασκευή του Παιδικού Σταθμού. Αυτό είναι η μόνη λύση.
Γ.Δ.


Για την Ξάνθη
Και κλείνουμε το κεφάλαιο αυτό με δυο λόγια ακόμη. Επειδή είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Όχι μόνον για το δήμο, όχι μόνον τώρα, αλλά παντού και για όλα! Τούτος ο τόπος λοιπόν δεν έχει την πολυτέλεια να βιώνει εγωισμούς χωρίς λογική, απορρίψεις που δεν βοηθούν και οικοδομούν έργο και σχέσεις.
Δεν έχουν το δικαίωμα οι κατέχοντες την εξουσία πρόσκαιρα, να λειτουργούν με φανατισμό και αποκλεισμούς. Απεναντίας, στον τόπο αυτόν, έχουν την ευθύνη, αυτοί πρώτα να εδραιώνουν τη συναίνεση, τη συνεργασία, την κοινή πορεία. Δεν τους εξέλεξε ο Ξανθιώτης για να ασκούν προσωπική πολιτική, ν’ αποκλείουν την προσφερόμενη συνεργασία, την ώριμη και υλοποιήσιμη αποδοχή μιας ιδέας. Αυτά δεν μπορούν, δεν έχουν δικαίωμα να τα ασκούν στον τόπο αυτόν. Είναι λάθος μέγιστο το αυτοί  κι εμείς. Κι ότι λένε αυτοί, εμείς να το απορρίπτουμε. Όχι! Όχι για το καλό της Ξάνθης, την προκοπή του τόπου που όλοι επιθυμούμε να πάει μπροστά.
Απαιτεί η κοινή γνώμη αλλαγή νοοτροπίας. Και πρώτα από τον πρώτο πολίτη της πόλης. Που οφείλει να δει να πράγματα διαφορετικά και να κάνει πρώτος αυτός το πρώτο βήμα. Για την Ξάνθη, για τον τόπο που αγαπούμε όλοι, αυτόν τον τόπο που θ’ αφήσουμε στα παιδιά μας.
-Για την Ξάνθη ρε γαμώτο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …