Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

0

Είναι ένα πρόβλημα
Η στάθμευση αυτοκινήτων στην Παλιά Πόλη είναι ένα πρόβλημα. Συνηθισμένη εικόνα να παρκάρουν στα στενά, σε ελεύθερους χώρους, μπροστά σε εισόδους κατοικιών και πάει λέγοντας. Πρόβλημα υπαρκτό και άλυτο. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την όλη εικόνα, ο δήμος βγάζει φετφάδες που δεν υλοποιεί και το πρόβλημα συνεχίζεται.
Γ.Δ.


Μάρτης, γδάρτης
Μας προειδοποίησε η ΕΜΥ για την αλλαγή του καιρού προς το χειρότερο. Μάρτης, γδάρτης και παλουκοκάφτης λέει ο λαός μας για την περίπτωση. Μόνο που ό,τι κι αν κάνει ο Μάρτης είναι προσωρινό. Μπροστά είναι η Άνοιξη και το Καλοκαίρι και δεν μας φοβίζει τίποτε. Εξάλλου έχουμε ξαναζήσει παρόμοιες καιρικές ιδιοτροπίες. Μπορεί παλούκια να μην υπάρχουν πλέον για κάψιμο στις σόμπες, πετρέλαιο υπάρχει στους καυστήρες. Υπάρχουν όμως και τα κλιματιστικά που θα λύσουν την προσωρινή εμφάνιση της κακοκαιρίας.
Γ.Δ.


Κίνημα Αλλαγής
Η σημαντικότερη διαπίστωση του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής δεν αφορά ούτε το σύμβολο του νέου φορέα ούτε τον κατανοητό συμβιβασμό για την μεταβατικη συγκρότηση των οργάνων με αναλογική εκπροσώπηση των φορέων που το συνιστούν, μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες ωσμώσεις. Aυτό που μου προκάλεσε ευχάριστη και ελπιδοφόρα εντύπωση είναι ο νέος άνεμος δροσιάς που έπνευσε και οι νέες διαφορετικές φωνές που ακούστηκαν και που εκφράστηκαν μέσα από τα κείμενα που ψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία. Η διακήρυξη, το καταστατικό, το σχέδιο για την Ελλάδα, οι σχέσεις μας με την Ευρώπη και τον κόσμο, οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Οι καθαρές κουβέντες για το μέτωπο ενάντια στον λαϊκισμό την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό Κανένα άλλο κόμμα δεν έχει παρουσιάσει ένα τόσο ολοκληρωμένο προοδευτικό πλαίσιο προτάσεων για το κόμμα και την χώρα.
Γ.Δ.


Πανθρακικοί Αγώνες Στίβου στην Ξάνθη το 1960. Συμμετείχαν αθλητές από Ασπίδα και Ορφέα (αρχείο κ. Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Κατασχέσεις
Χιλιάδες φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη μέγγενη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως τις κατασχέσεις επειδή άφησαν απλήρωτες φορολογικές οφειλές τον Ιανουάριο. Αποκαλυπτικά είναι στα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 102 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία στο τέλος Ιανουαρίου ενώ τον πρώτο μήνα του 2018 οι οφειλές που έμειναν απλήρωτες ανήλθαν σε 766 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 693 εκατ. ευρώ είναι οι φόροι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη ζήσει 1.076.857 φορολογούμενοι ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων) βρίσκονται ακόμη 1.757.439 οφειλέτες. Ο αριθμός των φορολογούμενων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στους 4.107.315 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μήνα αύξηση κατά 38.458 φορολογούμενους. Ας καταλάβει η κυβέρνηση, ότι αν δεν βοηθήσει δεν θα λάβει…. αφού δεν υπάρχει σάλιο. Και θα κλάψει πολύς κοσμάκης.
Γ.Π.


Κάτι πρέπει να γίνει με τους Ρομά
Το θέμα με τους Ρομά ή Αθίγγανους που ζουν στο νομό μας κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Και η στιγμή αυτή έφτασε για να μην πούμε ότι η
πολιτεία ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά. Και καθυστέρησε σε επίπεδο που οι ευθύνες της είναι όλες δικές της.
Με την υπόθεση Ρομά θα πρέπει να δουν οι αρχές του τόπου το πρόβλημα κατάματα. Χωρίς υποκρισία και υπεκφυγές αλλά και χωρίς ιδεοληψίες που σε τελική ανάλυση φρενάρουν τη λήψη μέτρων.
Οι Ρομά σήμερα, οι περισσότεροι εν Ελλάδι αλλά και στη Θράκη, είναι αναλφάβητοι και ζουν στην παραβατικότητα. Συνήθως δεν εργάζονται, ζητιανεύουν από μικρή ηλικία, μαθαίνουν στις παράνομες πράξεις και δεν πηγαίνουν σχολείο. Δεν θα ασχοληθώ εδώ με την ποικιλία των παραβάσεων διότι το 90% του συνόλου παραβατικών πράξεων γίνονται από τους Ρομά. Οι οποίοι αγνοούν ή αδιαφορούν για την τάξη, τους νόμους, τις υποχρεώσεις τους.
Γ.Δ.


Εκτός κι αν…
Την ευθύνη λοιπόν για να ξεκινήσει και να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα αλφαβητισμού, υγειονομικής περίθαλψης και συμμετοχής των παιδιών στα μαθήματα των σχολείων, την έχει αποκλειστικά η Πολιτεία. Αν θέλει πραγματικά, εάν όντως ενδιαφέρεται γι’αυτούς τους 300.000 ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο των πόλεων και είναι δυστυχείς, οφείλει να παρέμβει. Με όλα τα μέσα που διαθέτει διότι τα διαθέτει και είναι η μόνη που μπορεί. Αρκεί να το θέλει πραγματικά. Διότι εδώ, υπάρχει ένα πολύ σημαντικό θέμα και ερώτημα.
Θέλει όντως η Πολιτεία να πάψουν οι Ρομά να αποτελούν τους απόκληρους της κοινωνίας μας; Διότι μάλλον δεν το θέλει και ιδιαίτερα. Κι αυτό διότι η ευπαθής αυτή ομάδα είναι μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων. Ψηφοφόροι που εξαγοράζονται, που απειλούνται, που εκφοβίζονται. Που όμως ψηφίζουν, παρότι δεν γνωρίζουν ανάγνωση κυρίως και γραφή.
Η υπόθεση Ρομά λοιπόν έχει κι αυτή την ιδιαίτερα σοβαρή παράμετρο που ενδιαφέρει τους υποψήφιους δημάρχους, βουλευτές ή Περιφερειάρχες. Άρα, θέλουμε λύση ή μας βολεύει η σημερινή κατάσταση;
Γ.Δ.


Απάτης καμώματα
Το τι σκαρφίζονται οι διάφοροι μικροαπατεώνες για να ξεγελάσουν τον κοσμάκη δεν έχει τελειωμό. Το μυαλό τους «τρέχει», φέρνει στροφές για την κομπίνα. Πρόσφατο κρούσμα και βέβαια όχι τελευταίο σε επινοητικότητα, ο ψεύτικος έρανος για την επισκευή καμπαναριού!
Όταν βρίσκονται στο βουνό μιλάνε για καμπαναριό που απέχει αρκετά. Κι όταν βρίσκονται στον κάμπο αναφέρουν κάποιο της πόλης. Συνήθως απευθύνονται σε ηλικιωμένους, άνδρες και γυναίκες που έχουν ανεπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα. Προσοχή λοιπόν, κομπιναδόροι εν όψει!
Γ.Δ.


Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Μπορεί κάθε μέρα να είναι Παγκόσμια Μέρα για οτιδήποτε απίθανο αλλά είναι μερικές επέτειοι που έχουν ουσία και περιεχόμενο. Όπως η 22 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού. Αυτό το αγαθό που το θεωρούμε δεδομένο και το ξοδεύουμε αφειδώς στον δυτικό κόσμο και κάποιοι άλλοι στον τρίτο κόσμο πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό είτε από την έλλειψή του είτε από τον ελλιπή καθαρισμό του ώστε να καταστεί πόσιμο.
Το νερό, ένα αγαθό που θεωρείται αυτονόητο για μας, πρέπει να κατανοήσουμε πως δεν είναι ανεξάντλητο. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού έρχεται να μας το υπενθυμίσει. Παρά την ανάπτυξη, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 900 εκατομμύρια ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.
Επιβάλλεται λοιπόν η ορθολογισμένη κατανάλωσή του!
Μ.Ξ.


Πρυτανικές εκλογές μέσα στον Μάιο
Σβήνουν οι ελπίδες του π. πρύτανη Α. Καραμπίνη για νέα επάνοδό του πριν την λήξη της θητείας του ως πρύτανη του Δ.Π.Θ. Ο πρυτανεύων κ. Σ. Τουλουπίδης ανακοίνωσε ότι οι πρυτανικές εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στον Μάιο με πιθανές ημερομηνίες την 17η ή την 22α Μαΐου και ότι ήδη οι διοικητικές υπηρεσίες έχουν λάβει εντολή για την διαδικασία της προκήρυξης. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και πως ο νόμος προβλέπει εκλογές έως και 3 μήνες νωρίτερα της λήξης της θητείας που είναι στις 31 Αυγούστου. Είπε ακόμη ότι θα αγωνιστεί για ένα ενιαίο και ενωτικό σχήμα. Όπως είναι γνωστό ο π. πρύτανης τελεί σε παύση και το πιο πιθανό είναι να μην εκδοθεί νέα δικαστική απόφαση μέχρι τον Μάιο.
Οπότε, μάλλον σήμανε τέλος εποχής για τον π. πρύτανη.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…