Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018

0

Μίνι ανασχηματισμός
Τελικά όλοι λίγο-πολύ που κάναν εκτιμήσεις για τον ανασχηματισμό έπεσαν έξω. «Ώδινεν όρος, έτεκεν μυν» κατά το γνωστό ρητό ο μίνι ανασχηματισμός. Ο οποίος διατήρησε κατά 80% το παλιό δυναμικό της κυβέρνησης. Απλά έγιναν κάποιες μικρές αλλαγές λόγω των δύο παραιτήσεων του γνωστού πλέον ζεύγους και της υγείας του κ. Μουζάλα. Η λίστα διατηρήθηκε ουσιαστικά ως ήταν με τη μη αναμενόμενη υπουργοποίηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη στο Οικονομίας.
Γ.Δ.


Πάνε πίσω οι εκλογές;
Η εξέλιξη του μίνι ανασχηματισμού που γρήγορα θα ξεχαστεί διότι ανασχηματισμό δεν το λες αυτό, μάλλον οδηγούν προς τα πίσω τις βουλευτικές εκλογές κατά μία άποψη. Λέμε μάλλον, διότι κανείς ποτέ δεν μπορεί να προδικάσει πότε θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης. Στηρίζουμε την εκτίμησή μας για μικρή μετάθεση της εκλογικής αναμέτρησης στο γεγονός ότι η κυβέρνηση διατηρεί την ομοιογένειά της, δεν θα υπάρξουν αναταραχές, το όποιο έργο της θα συνεχιστεί υπό τους υπάρχοντες υπουργούς.
Άρα μάλλον δεν θα πάνε πολύ πίσω οι εκλογές. Ο πρωθυπουργός αξιοποίησε τη δυνατότητα του κανονισμού – όπως στο ποδόσφαιρο- και έκανε τις τρεις αλλαγές του…
Γ.Δ.


Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Άναψε το πράσινο φως και πλέον βγαίνουν στο σφυρί, το ηλεκτρονικό βέβαια, ακίνητα. Κι αρχίζει το πανηγύρι. Στην σχετική πλατφόρμα ανεβαίνουν ακίνητα όλων των κατηγοριών όπως σπίτια, οικόπεδα, γραφεία, αγροτεμάχια, ξενοδοχεία, εργοστάσια και άλλα.
Το σύστημα δουλεύει στο φουλ και πλέον τίποτε δεν το σταματάει.
Όμως όλη αυτή η ιστορία των πολλών πλειστηριασμών έχει και μια παρενέργεια. Θα αποσταθεροποιήσει κι άλλο την κτηματαγορά, η οποία ουσιαστικά είχε καταρρεύσει στα χρόνια της κρίσης.
Γ.Δ.


Μαθητές και μαθήτριες της 7ης Γυμνασίου, με τις χαρακτηριστικές ποδιές στο κτίριο στην οδό Χατζησταύρου (σήμερα Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο) (Αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Τι γίνεται με την Εργοανάπτυξη;
Φουντώνουν τα προβλήματα στην Εργοανάπτυξη ΑΕ της Καβάλας, αφού εκτός από την υπόθεση υπεξαίρεσης που διερευνάται και το πρόστιμο ανασφάλιστης εργασίας του διευθυντή, σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν, όπως διαβάζουμε στο «Χρονόμετρο» της Καβάλας, δύο εργαζόμενοι της επιχείρησης για απλήρωτα δεδουλευμένα.
Είναι αλήθεια ότι τίθεται σε κίνδυνο η επένδυση στα λουτρά των Ελευθερών, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας; Πώς θα υποστηριχθεί διοικητικά η λειτουργία της χωρίς τους εργαζόμενους;
Ο πρόεδρος θα πρέπει να δώσει κάποιες διευκρινίσεις τόσο για την πρόοδο της επένδυσης (που έχει αναλάβει επενδυτής), όσο και για τα σχέδια λειτουργίας (και ανάπτυξης ενδεχομένως) της ίδιας της Εργοανάπτυξης.
Θυμίζουμε ότι σχεδιασμοί υπήρχαν και για τη διαχείριση της Οικίας Χατζιδάκι από την Εργοανάπτυξη, (μιας και κάποια νομική προσωπικότητα πρέπει επιτέλους να αναλάβει την αξιοποίησή της), αλλά με αυτή τη δεδομένη συγκυρία, είναι απίθανό να προχωρήσει κάτι τέτοιο, αν δεν είχε ήδη εγκαταλειφθεί σαν ιδέα…
Ε.Δ.


Ένα τουίτ
« Είμαι ανοιχτόμυαλος. Δεν πιστεύω στη μονογαμία. Πιστεύω  στις ελεύθερες σχέσεις των ανθρώπων. –Τι είναι αυτός ο θόρυβος; – Τίποτα. Η αδερφή μου. Την έχω κλειδωμένη μέχρι να γίνει τριάντα και να την παντρέψω».
Ιδού ο άνθρωπος. Ο «ανοιχτόμυαλος»  δήθεν. Που ουσιαστικά στην πράξη είναι συντηρητικός, πατριαρχικός και αρσενικός. Με το δικό του μυαλό θεωρεί ότι είναι προοδευτικός, ενώ είναι ό,τι χειρότερο.
Παρέθεσα το παραπάνω τουίτ για να σας δείξω ένα μέρος της κοινωνίας μας. Υπάρχουν γύρω μας όλοι αυτοί, που στα λόγια είναι προοδευτικοί και στην πράξη απόλυτα συντηρητικοί, αντιδραστικοί.
Γ.Δ.


Νάτο – πούντο;
Δύο και πλέον χρόνια από την εξωφρενική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για το προσφυγικό στο Αιγαίο, που από τη μία .έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε στρατόπεδα κολαστήρια, και από την άλλη, και τα τελευταία ελληνοτουρκικά επεισόδια σε κάνουν να απορείς. Με το NATO να έχει δυναμική παρουσία στο Αιγαίο, και την Frontex να αποτελεί καθεστώς στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ποια η διασφάλιση της χώρας απέναντι στις διαθέσεις του Ερντογάν, που δίχως αιδώ χρησιμοποιεί όλη του τη γειτονιά σε μια τεράστια και δολοφονική σκακιέρα;
Όπως παρακολουθούμε όλοι τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο η παρουσία των ξένων δυνάμεων δεν διασφαλίζει την πολυθρύλητη «φύλαξη των συνόρων της χώρας», αλλά εταίροι από τη μία και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν τολμούν να ψελλίσουν ούτε λέξη ουσιαστικής κριτικής απέναντι στις ορέξεις του Σουλτάνου. Και φυσικά, ούτε λόγος για περαιτέρω κυρώσεις, εκεί που πονάει, στα οικονομικά.
Λένε πως εάν δεν ξέρεις την ιστορία σου είσαι καταδικασμένος. Δεν ξέρω για εμάς, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πάντως μοιάζουν να την γνωρίζουν καλά για τα θερμά νερά μας…
Γ.Δ.


Ήρθε η ώρα της πληρωμής για τον κυρ Φώτη
Ο Φώτης ο Κουβέλης αποδεικνύει ότι σε αυτό τον κόσμο κανείς δεν πάει χαμένος. Ότι ο επιμένων νικά. Ότι η Πίστη μετακινεί βουνά. Ότι ένα αυθεντικό ταλέντο της Αριστεράς δεν χάνεται. Ο Φ. Κουβέλης είναι ένας νέος Άγιος της Αριστεράς. Όχι μόνο έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά για να ωφεληθούν οι σύντροφοί του, αλλά υπέμενε επί σειρά ατελείωτων και βασανιστικών μηνών στο περιθώριο. Σε όλο αυτό το διάστημα που έβλεπε διάφορους απίθανους να γίνονται υπουργοί λόγω των δικών του επιλογών, αυτός έμεινε ακλόνητος στις ιδέες του. Δίχως να παραπονεθεί, δίχως να θυμώσει, δίχως να χάσει την πίστη του. Τώρα, όμως, όλα αυτά τελείωσαν. Η εξαντλητική πορεία στην έρημο έφτασε στο τέλος της. Ο αγώνας του δικαιώθηκε, οι προσευχές του εισακούστηκαν. Αυτός ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία για την κυβέρνησή του, ο πολιτικός που αναλαμβάνει για να θυμίζει στους πολίτες τι ακριβώς συνέβη το 2014.
Μ.Θ.


Στα κρύα του λουτρού…
Τα «μούσκεψαν» δήμαρχος και πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου στις απαντήσεις τους στην καταγγελία του Ι. Καμαρίδη για παραποίηση πρακτικού. Επί της ουσίας δεν απάντησαν. Απλά είπαν ότι η πρώτη απόφαση δεν είχε καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη διαδικασιών επέκτασης αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΞ στην Σταυρούπολη αλλά το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε τότε όριζε ως τελική ημερομηνία 31/12/2014. Στην δε ορθή επανάληψη που αναρτήθηκε στην Διαύγεια 6 μήνες μετά αναφερόταν ως καταληκτική ημερομηνία 30/5/2016 και μάλιστα με βάση ένα νόμο που ψηφίστηκε 6 μέρες μετά! Και πολύ σωστά ρώτησε ο κ. Καμαρίδης αν ήταν όλα σωστά στην απόφαση γιατί έγινε ορθή επανάληψη με νέα ημερομηνία και πώς μάντεψαν έναν νόμο που ψηφίστηκε μετά από 6 μέρες;
Απλούστατο: Δεν μπόρεσαν να προλάβουν τις ημερομηνίες και είπαν: «για να’ μαστε εντάξει να δώσουμε μια νέα παράταση από μόνοι μας… ποιος θα το προσέξει;»
Κουτοπονηριές που σηκώνουν όμως διερεύνηση από  τη δικαιοσύνη!
Μ.Ξ.


Πολλά …φάουλ
Εμφανής και η αδυναμία του πρόεδρου της ΔΕΥΑΞ να απαντήσει σε θέματα που αφορούσαν την  εταιρεία όπως, γιατί δεν εντάχθηκε κανένα έργο τηλεελέγχου στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ. «Εντάξαμε στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας», είπε ο κ. Σδρέβανος κι ευλόγως αναρωτιέται ο καθείς: «Δηλαδή θα σας πείραζε να εντάξετε και σ’ αυτό το πρόγραμμα για αντικατάσταση δικτύων που όλο παραπονιέστε ότι είναι παλιά και έχουν μεγάλες διαρροές και συνεχείς βλάβες»;
Ή το ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν μόνιμο επιστημονικό προσωπικό από την πρόσκληση που «τρέχει» για τις 8.166 προσλήψεις, επειδή δεν είχαν τροποποιήσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας!
Ή τέλος, ότι δεν γνώριζε ούτε ο κ. Σδρέβανος ούτε ο κ. Ηλιάδης ότι η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου έχει μελέτη 2 εκ. ευρώ για έργο ύδρευσης στους ορεινούς οικισμούς της Σταυρούπολης στα συρτάρια της και απλά χρειάζεται επικαιροποίηση για να ενταχθεί σε πρόγραμμα και αυτό τους το θύμισε ο Μανώλης Τσέπελης!
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…