Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 5 Μαρτίου

Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 5 Μαρτίου

0

Αισιοδοξία. Μπήκαμε στην Άνοιξη
Πως αλλάζει αλήθεια ο καιρός. Από τη μια ημέρα στην άλλη, ζούμε διαφορετικές εικόνες. Από τον ήπιο χειμώνα που φέτος ζήσαμε, οι τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου μας πήγαν κατευθείαν στην παγωνιά και τους μείον βαθμούς. Και από τις λιακάδες, εν μία νυκτί, βρεθήκαμε με χιόνια! Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ. Από το ναδίρ της θερμοκρασίας, φθάσαμε στο ζενίθ το Σαββατοκύριακο. Τρελάθηκε και ο καιρός;
Πρόκειται για σαφέστατα δείγματα της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης μας, παρότι οι δικές μας αλλαγές δεν είναι καταστροφικές όπως αλλού, με θανάτους και υλικές ζημιές. Τελικά όμως αισιοδοξία. Είμαστε ήδη στην όμορφη Άνοιξη. Κι αυτό τα λέει όλα!
Γ.Δ.


Ανοίγουν-κλείνουν
Με την ίδια ευκολία που ανοίγουν διάφορα καφέ, με την ίδια τα κλείνουν. Φαινόμενο των καιρών κι αυτό και ένδειξη πως ψάχνουν να βρουν μια διέξοδο οι νέοι για να γλυτώσουν από την ανεργία. Μόνο που το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί ο ΟΑΕΔ μέσω του υπουργείου Εργασίας συνήθως οι νέοι που συμμετέχουν επιλέγουν ν’ ασχοληθούν με καφέ, με φαστ-φουντ, λουλουδάδικα και δουλειές που ήδη είναι κορεσμένες.
Κι έτσι, στην απελπισία να βρουν κάποια απασχόληση οι περισσότεροι κάνουν λανθασμένες επιλογές. Με αποτέλεσμα σε 6 μήνες να επέλθει το κλείσιμο. Και είναι εν μέρει λογικό, όταν η Ξάνθη έχει γεμίσει – κυριολεκτικά- από μικρά ή μεγάλα καφέ. Δύσκολοι οι καιροί για τους νέους στον τομέα της απασχόλησης. Όταν μάλιστα δεν υλοποιούνται νέες επενδύσεις, η ανάπτυξη στο νομό μας έχει βαλτώσει και άγνωστο πότε θα ξεκινήσει.
Γ.Δ.


Συναίνεση. Ποια συναίνεση;
Είναι μέγιστο ζητούμενο η συναίνεση στην πολιτική και κοινωνική ζωή ενός τόπου. Κυρίως όμως για τη χώρα και μάλιστα ως η βασική παράμετρος ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και το άσχημο κλίμα που υπάρχει στην περιοχή. Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία αποτελούν μια προβληματική γειτονιά. Το ίδιο προβληματική είναι και η πολιτική ζωή του τόπου. Με διώξεις, κατηγορίες που δεν ευσταθούν, υπερβολές, δικαστήρια και μηνύσεις. Όλα αυτά απομακρύνουν τα πολιτικά κόμματα στο να συνεργαστούν, να βρουν μια άκρη συναίνεσης κι αυτά είναι ιδιαίτερα άσχημα και δεν βοηθούν την χώρα.
Γ.Δ.


Μαθητές με τα πηλίκια, μαθήτριες με τις ποδιές και οι καθηγητές. Από αριστερά: Κομνηνός, Πιεράκος, Παπανικολάου (γυμνασιάρχης), Ταταρίδης, Δεούλκα, Λεβεντάκος (Αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Κλέφτες αβοκάντο
Η είδηση σε εφημερίδα των Χανίων. Γράφει η καλή συνάδελφος:  Με την κατάργηση της Αγροφυλακής, ξέφραγο αμπέλι ο κάμπος των Χανίων. Μάστιγα «οι κλοπές αβοκάντο».
Ναι πολύ σωστά διαβάσατε. Πάνε οι θρασύτατοι κλέφτες στις καλλιέργειες αβοκάντο, οργανωμένα βέβαια και κλέβουν τα φρούτα. Τα οποία στη συνέχεια πωλούν χωρίς παραστατικά βέβαια, κερδίζοντας αρκετά διότι η τιμή του κιλού του φρούτου αυτού φτάνει τα 5 ευρώ. Κι έτσι, σε μια βραδιά μέσα, « τρυγάνε» τους καρπούς, τα βάζουν στα τελάρα και δρόμο, κι άντε πιάστους μετά.
-Όντως τρομερό κι απίστευτο. Υπάρχει όμως κάποια λεπτομέρεια που οι κλέφτες καλό είναι να την λάβουν υπ’ όψιν τους. Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αλλά αγαπάει πιότερο το νοικοκύρη. Και ο νοικοκύρης από την αγανάκτησή του μπορεί να τουφεκίσει κάποιον λωποδύτη…
Γ.Δ.


Χωρίζεται και η κοινωνία
Αυτή η έλλειψη συναίνεσης στην πολιτική και τους πολιτικούς, δυστυχώς, μεταβιβάζεται και προς τα κάτω, το λαό. Ο οποίος μοιραία διχάζεται κι αυτός, ενώ θα έπρεπε ν’ αποτελεί ένα στέρεο μέτωπο στήριξης της κυβέρνησης και των πολιτικών αποφάσεων.
Οι καιροί είναι δύσκολοι. Από οικονομικής, κοινωνικής αλλά και γεωπολιτικής εξέλιξης που τελευταία μάλιστα υπάρχει και όξυνση με απρόβλεπτες εξελίξεις. Κι αντί το εσωτερικό μέτωπο να είναι αρραγές, αντιθέτως, είναι διασπασμένο. Είναι μια λυπηρή εξέλιξη που το λέμε, για άλλη μια φορά η διχόνοια μπήκε και χωρίζει τον κόσμο.
Δυστυχώς θα πρέπει να γίνει κάτι να σταματήσει αυτός ο κατήφορος.
Γ.Δ.


Μπήκαν στη ζωή μας
Πλέον τα γνωστά μηχανάκια POS, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όπου βρεθεί κανείς στην αγορά, τα συναντά να τα χρησιμοποιούν οι πελάτες. Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν POS ή προς το ελληνικότερο ΠΟΣ.
Τέλος πάντων όπως και να το λέει κανείς, σημασία έχει ότι πλέον υπάρχει σχεδόν παντού και οι νεοέλληνες χρησιμοποιούν την κάρτα τους για αγορές μικρές ή μεγάλες.
Το άσχημο όμως είναι η διαπίστωση πως κάποιες δημόσιες υπηρεσίες που εισπράττουν χρήματα  ή γενικώς έχουν οικονομικές συναλλαγές να μην διαθέτουν τα μηχανάκια αυτά. Πέρα απ’ όποια δικαιολογία (των κεντρικών διοικήσεών τους) η έλλειψη αυτή θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
Γ.Δ.


Η ομιλία Χατζηδάκη
Η εκδήλωση με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στην πόλη μας στις 12 Μαρτίου σίγουρα αποτελεί το πολιτικό γεγονός των ημερών. Μάλιστα η Δημοτική Τοπική Οργάνωση (ΔΗΜΤΟ) φιλοδοξεί να καταγραφεί ως μία από τις επιτυχέστερες τόσο εξαιτίας του ομιλητή όσο και του θέματος που θα μιλήσει. Ένα θέμα που αναφέρεται στην ετοιμότητα της Ν.Δ. που με σχέδιο θα οδηγήσει την Ελλάδα εκεί που πραγματικά της αξίζει.
Σημειώνουμε πως ο Κωστής Χατζηδάκης είναι αυτός ο οποίος επεξεργάστηκε το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. και το οποίο θα εφαρμοσθεί όταν γίνει κυβέρνηση.
Γ.Δ.


Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτική κάνναβης στη χώρα μας και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η συμπολίτευση, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Αντίθετα καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή. Η συζήτηση που προηγήθηκε έδωσε την ευκαιρία να πέσουν οι μάσκες και να φανεί το πιο συντηρητικό πρόσωπο της ΝΔ. Το ΟΧΙ της ΝΔ στηρίχθηκε στην επιχειρηματολογία ότι πίσω από το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη υπάρχει κρυφός στόχος της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα «σε μια απέραντη χασισοκαλλιέργεια».
Εύστοχη η απάντηση υπουργού Υγείας κ. Ξανθού: «Για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας προσπαθείτε να ενεργοποιήσετε τα συντηρητικά αντανακλαστικά ενός τμήματος της κοινωνίας. Είσαστε η χειρότερη λαϊκιστική εκδοχή της δεξιάς παράταξης των τελευταίων ετών».
Να σημειώσουμε ωστόσο ότι δεν έχουν όλοι στην ΝΔ αυτή την οπτική. Για παράδειγμα ο κ. Α. Κοντός, ο Ξανθιώτης πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με δηλώσεις του στο «Ε» έδειξε ότι είναι θετικός και στην καλλιέργεια και στις επενδύσεις γύρω απ’ αυτή.
Κι αυτό είναι προς τιμήν του…
Μ.Ξ.


Επένδυση στην φαρμακευτική κάνναβη
Νομίζω ότι τα στερεότυπα συντηρητικού τύπου όσον αφορά στο νομοσχέδιο αλλά και στην μετέπειτα αξιοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης στον πρωτογενή τομέα δεν βοηθούν. Κι αυτό γιατί φαίνεται σε πρώτη φάση να υπάρχουν και κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή μας, ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η προοπτική. Που περιττό να πούμε ότι την έχουμε πολλή πολλή ανάγκη.
Μπορεί τους βουλευτές μας να μη τους βλέπουμε ιδιαίτερα σε παρεμβάσεις για τοπικά θέματα, και να έχουν δεχθεί και κριτική γι’ αυτό, αλλά στο ζήτημα της κάνναβης και της αξιοποίησης της ως καλλιέργειας στην περιοχή φαίνεται ότι έχει γίνει μακρά και ενδελεχής προετοιμασία.
Μακάρι οι προσπάθειες να ευοδώσουν και να γίνει η Ξάνθη πρωτοπόρος στον τομέα. Ας πάψουμε λοιπόν, να μιλάμε για «φούντες», τουλάχιστον μέχρι να ενημερωθούμε και να διαπιστώσουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές της καλλιέργειας αυτής για την τοπική ανάπτυξη.
Ε.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημοτικές απορίες Ο πρωινός φίλος που μου τηλεφώνησε και μου έκανε την ερώτηση φαινόταν ότ…