Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

0

ΣΕΝΑΛΕΤΡ ΣΑΜ ΟΤΣΗΡΧ!
Μας έχει «τρελάνει» ο μικρός Χρήστος από την Καβάλα, με το εκπληκτικό του ταλέντο να μιλά… ανάποδα! Το σχετικό βίντεο που έχει γίνει viral είδαμε κι εμείς και πραγματικά εντυπωσιάζει η ευκολία με την οποία ο 9χρονος Χρήστος λέει σύνθετες λέξεις, όπως «σκουληκομυρμηγκότρυπα» (ΑΠΥΡΤΟΚΓΗΜΡΥΜΟΚΗΛΥΟΚΣ) ή «μπαρουτοκαπνισμένος» (ΣΟΝΕΜΣΙΝΠΑΚΟΤΥΟΡΑΠΜ)!
Ένα γλυκύτατο παιδί με μια σπάνια δεξιότητα! Απολαύστε τον στο youtube!
Ε.Δ.


Θα γίνει κόμμα το Κίνημα Αλλαγής;
Οι συμμετέχοντες το επιθυμούν. Ευελπιστούν ότι το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαρτίου θα διαμορφώσει ένα πολιτικό στίγμα, δυνατό και συμπαγές, ώστε να προκύψει μέσα από διάλογο και ζυμώσεις ένα ελκυστικό σχέδιο διακυβέρνησης. Κάποιοι δείχνουν ότι είναι έτοιμοι και τολμούν να συμμετέχουν σε μια διαβούλευση και μια επίπονη και τολμηρή διαδικασία, προκειμένου η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας να προσαρμοστεί στη συγκυρία της πολυτασικότητας και να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό φάνηκε και στις τοποθετήσεις του κ. Μπίστη και του κ. Σιακαντάρη στην Ξάνθη. Ωστόσο, οι τάσεις του Κινήματος έχουν να ξεπεράσουν πολλά «φαντάσματα» και πολλά «κουσούρια» του παρελθόντος για να έχουν κάποια ελπίδα επιτυχίας. Και στο συνέδριο και στο εγχείρημά τους.
Ε.Δ.


Ό,τι ρουσφέτι θες!
Είναι φοβερή η επινοητικότητα του Έλληνα. Διαχρονικά, αυτό έχει αποδειχθεί περισσότερο στην προσπάθεια να βρει ένα «παραθυράκι», να ξεγλιστρήσει από μία επιβάρυνση ή υποχρέωση, να ξεφύγει από ένα νόμο που οι… άλλοι πρέπει να εφαρμόσουν. Ασφαλώς δε τα ισοπεδώνουμε όλα. Άλλα βλέπεις ρε παιδάκι μου, ότι μέχρι και το ρουσφέτι στη χώρα μας μπαίνει σε άλλη διάσταση… και μπορεί να γίνει ακόμη και θέση προτεραιότητας σε τράπεζα, κουπόνι έκπτωσης σε κατάστημα ή σούπερ μάρκετ, ή καλό νουμεράκι (τυχερό) για την πινακίδα του αυτοκινήτου!
Ε.Δ.


Παρέα προσκόπων στο Πάρκο στις 28 Οκτωβρίου του 1949: Ταμίας Νίκος, Μιχ. Μιχαλόπουλος , Τάκης Μιχαλόπουλος (Αρχείο Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Ήταν να μην αρχίσει να μιλάει…
Περίπου δέκα μέρες κατάφερε να κρατήσει το στόμα του Καμμένου ο Αλέξης Τσίπρας. Μετά ο υπουργός Άμυνας άρχισε να μιλάει για όμηρους στρατιωτικούς στην Τουρκία! Ούτε οι πολιτικοί, ούτε τα ΜΜΕ στη χώρα μας κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αξιολογήσουν με ψυχραιμία την κατάσταση. Γι’ αυτό και πήρε και τις διαστάσεις που πήρε. Αυτό βέβαια, δεν αφορά στο σύνολο, αλλά οι πιο κινδυνολόγοι, πάντα (δυστυχώς) ακούγονται περισσότερο.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, που έχει αποδείξει ότι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ενώπιον των θεμάτων που τρέχουν σε εξωτερική πολιτική και εθνική άμυνα, αξιολογώντας ότι δεν είναι σταθερή και διασφαλισμένη η στάση των ΑΝΕΛ, άνοιξε πόρτα στο Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο άνοιξε τη συζήτηση για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Άλλωστε, σε αυτή τη συγκυρία και γι’ αυτές τις θεματικές έχει διαπιστωθεί σύγκλιση απόψεων.
Ε.Δ.


Πεταμένα όπου να’ ναι
Ένα φαινόμενο που δυστυχώς δε λέει να σταματήσει στο νομό μας, σε βουνό και κάμπο, είναι η παράνομη απόρριψη μπαζών και γενικά αποβλήτων. Οι κάτοικοι ρίχνουν τα μπάζα τους όπου τους βολεύει, αδιαφορώντας για την άσχημη εικόνα που δημιουργούν. Χωρίς πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων και μπαζών αλλά και διαφόρων αποβλήτων, η ύπαιθρος χώρα εμφανίζει μια άσχημη αλλά και απαράδεκτη εικόνα ακόμη και της Μητροπολιτικής πόλης μη εξαιρουμένης.
Ογκώδη αντικείμενα όπως κρεβάτια, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα απορρίπτονται σε δημόσιους χώρους με ήσυχη τη συνείδηση από τους κατοίκους. Γενική εικόνα άσχημη αλλά και αδικαιολόγητη. Συνήθεια άλλων χρόνων, αδιαφορία για το περιβάλλον.
Επικρατεί η άποψη «μακριά από μας κι όπου να’ ναι». Αλήθεια πώς να την χαρακτηρίσει κανείς αυτήν την λειτουργία;
Γ.Δ.


Άνοιξη λοιπόν
Και μια ο λόγος για την Άνοιξη να πούμε λίγα λόγια για την όμορφη αυτή εποχή. Που τραγουδήθηκε από τους ερωτευμένους, που υμνήθηκε από τους παίκτες, που στη λαϊκή και χριστιανική παράδοση αποτελεί την εποχή εκείνη που σηματοδοτούσε τη νέα ζωή, την Ανάσταση. Από την αρχαιότητα ακόμη, η Άνοιξη βρίσκονταν στην κορυφή της αποδοχής των εποχών ακριβώς διότι αυτή και μόνον αυτή εκπροσωπούσε τον έρωτα, τη γέννηση, τη δημιουργία. Φτωχά τα λόγια μπροστά στο μεγαλείο της και τα μηνύματά της. Άνθρωποι και Φύση (ζώα και φυτά) είναι μοναδικά δεμένα μεταξύ τους με την εποχή αυτή που σημαδεύει τη ζωή έναντι του θανάτου.
-Καλή Άνοιξη λοιπόν, ευχάριστη και απολαυστική.
Γ.Δ.


Ανάπτυξη με κατασχέσεις σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες
Μέσω των κατασχέσεων και των φόρων ελπίζει η κυβέρνηση να μεγεθύνει τον δείκτη της ανάπτυξης και το 2018. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους δημιούργησαν την αναιμική ανάπτυξη του 1,4% και όπως όλα δείχνουν και το τρέχον έτος η κυβέρνηση θα βασιστεί στις ίδιες ακριβώς πηγές για να επιτύχει τον στόχο του 2,5%.
Ταμεία και εφορία έχουν βάλει στο στόχαστρο 2,3 εκατομμύρια πολίτες που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους. Στην περίπτωση που δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 12 δόσεις θα υποστούν κατασχέσεις αποδοχών, τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα φέτος θα δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί.
Το εντυπωσιακό είναι ότι από αυτούς τους πολίτες το κράτος εισπράττει κάθε έτος άνω του 50% σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσό που υφαρπάζει καθόλα νόμιμα το κράτος φθάνει και το 65-70%. Και με αυτό που απομένει πρέπει να ζήσουν και να πληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 74.000 φορολογούμενοι που χρωστούν εκατομμύρια στο Δημόσιο «εκδιώχθηκαν» έξω από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ο λόγος της αποβολής τους από τη ρύθμιση ήταν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν εμπρόθεσμα νέες οφειλές που στο μεταξύ τους είχαν βεβαιωθεί.
Αυτά όμως δεν έχουν σημασία για τους κυβερνώντες. Αυτό που τους νοιάζει είναι στο τέλος του έτους να δημιουργήσουν υπερπλεόνασμα, να το μοιράσουν σε «ευπαθείς» ομάδες, συγκρατώντας έτσι ένα ικανό ποσοστό κομματικής πελατείας για να επιβιώσουν πολιτικά…


Ένα κόμμα το «Κίνημα Αλλαγής»
Οδεύουν προς το συνέδριό τους στο «Κίνημα Αλλαγής» και το μέγα διακύβευμα θα είναι αν τα κόμματα που το απαρτίζουν θα συμφωνήσουν τελικά να μετασχηματιστούν σ’ ένα ενιαίο κόμμα, έναν ενιαίο πολιτικό φορέα πολυτασικό και όχι πολυκομματικό. Να καταργηθεί η αυτοτέλεια των κομμάτων και να ενωθούν όλοι σ’ ένα νέο κόμμα. Αν το πετύχουν αυτό αυξάνονται οι πιθανότητες το «Κίνημα Αλλαγής» να μπορέσει να καταλάβει με αξιώσεις τον χώρο της κεντροαριστεράς. Αλλά όχι ημίμετρα και με σαφές πολιτικό στίγμα καθώς και πρόταση διακυβέρνησης. Φαίνεται δε ότι αυτή η άποψη κερδίζει έδαφος μέσα στον χώρο αν κρίνουμε από τις θέσεις που εκφράστηκαν στην σύσκεψη στην Ξάνθη με την παρουσία του Νίκου Μπίστη. Έκανε μάλιστα εντύπωση, όπως μου μετέφεραν , η άποψη του Σωκράτη Ξυνίδη που τάχθηκε ευθέως υπέρ ενός ενιαίου πολιτικού φορέα.
Μ.Ξ.


Με τέτοια θέματα δεν κάνεις αντιπολίτευση
Την ώρα που είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα να τελειώσει επιτέλους η κράτηση των στρατιωτικών μας στην Αδριανούπολη και να επιστρέψουν τα παλικάρια είναι πραγματικά λυπηρό να ακούγονται δηλώσεις όπως αυτές της εκπροσώπου της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη ότι ο Πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για τους έλληνες στρατιωτικούς ή του τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ κ. Κικίλια που είπε ότι «οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται ΟΜΗΡΟΙ σε τουρκικές φυλακές». Με τέτοια θέματα δεν κάνεις αντιπολίτευση αλλά μικροπολιτική. Πρέπει όλοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…