Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις φτωχότερες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το ΑΕΠ το 2016
Παραμένει στις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας και η φτωχότερη της Ελλάδας η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των περιφερειών της ΕΕ, όπως προέκυψε από την έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας, στα τέλη του 2016, σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ κυμαίνεται από το 29% έως και το 611% του κοινοτικού μέσου όρου με τις αποκλίσεις να είναι τεράστιες.
Από αυτό προκύπτει πως η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι μερικές από τις χώρες που έχουν τις φτωχότερες περιφέρειες στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της στατιστικής υπηρεσίας, η πιο φτωχή περιφέρεια στην ΕΕ από το τέλος του 2016 είναι το Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 29% του κοινοτικού μέσου όρου. Χαμηλό ΑΕΠ έχουν συνολικά 21 περιφέρειες. Πέντε έχει η Βουλγαρία και η Πολωνία, τέσσερις η Ουγγαρία, τρεις η Ελλάδα και Ρουμανία και μία η Γαλλία.
Οι τρεις ελληνικές περιφέρειες είναι η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 46% του κοινοτικού μέσου όρου, η Ήπειρος με 48% και η Δυτική Ελλάδα με 49%.
Να σημειώσουμε ότι με βάση την αντίστοιχη έκθεση του 2015, ΠΑΜΘ είχε και πάλι το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα, μαζί με την Ήπειρο (48%), ωστόσο με βάση τη νέα έκθεση εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη μείωση,. Ενώ η έτερη φτωχή περιφέρεια παρέμεινε στα περσινά επίπεδα.
Όσον αφορά την πιο πλούσια περιφέρεια… αυτή δεν θα ανήκει για πολύ καιρό ακόμη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς πρόκειται για το Εσωτερικό Λονδίνο (Inner London) με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στο 611% του μέσου όρου.