Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Α. Κοντός: «Τα ελαστικά κριτήρια των μετεγγραφών συρρικνώνουν το πανεπιστήμιό μας»

Α. Κοντός: «Τα ελαστικά κριτήρια των μετεγγραφών συρρικνώνουν το πανεπιστήμιό μας»

0

Δήλωση-παρέμβαση από τον π.βουλευτή και π.υπουργό της ΝΔ για τον κίνδυνο μαρασμού των περιφερειακών πανεπιστημίων, λόγω της ελαστικότητας των κριτηρίων

 Κάνει λόγο για προφανείς σκοπιμότητες από την πλευρά του υπουργείου και καλεί σε ενεργοποίηση τους τοπικούς φορείς

Με αφορμή την έναρξη της προθεσμίας για τις μετεγγραφές των φοιτητών και τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σε δήλωση-παρέμβαση προέβη ο π. βουλευτής και π. υπουργός της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός, αναδεικνύοντας το ζήτημα που τίθεται για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, μέσω των ελαστικών κριτηρίων που έθεσε το υπουργείο και υπογραμμίζοντας τις σκοπιμότητες της πολιτικής ηγεσίας πίσω από αυτή την επιλογή. Κυρίως δε, όπως τονίζει, για το ακριτικό μας πανεπιστήμιο, τα αποτελέσματα αυτού του πλαισίου μετεγγραφών μπορεί να αποβούν ολέθρια, αναφορικά με την αποψίλωση και τη συρρίκνωσή του και καλεί σε ενεργοποίηση και συντονισμό όλους τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, αναγνωρίζοντας την οικονομική και αναπτυξιακή συμβολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου για την περιοχή μας και θέτοντας τη διάσταση της εθνικής συμβολής του πανεπιστημίου στην Θράκη.

Η δήλωση Κοντού για τις μετεγγραφές

Όσα προβλέπονται στο Νόμο 4521 καθώς επίσης και η σχετική Υπουργική Απόφαση 37818 που υπεγράφη μόλις τρεις μέρες μετά, επιβεβαιώνουν, για ακόμη μία φορά, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και γενικότερα αυτή η Κυβέρνηση, λειτουργεί αποκλειστικά με ψηφοθηρικές και πελατειακές σκοπιμότητες ακόμα και στον τομέα της παιδείας και κυρίως στον πολύ ευαίσθητο χώρο των Πανεπιστημίων. Με την απόφαση του κ. Γαβρόγλου να εφαρμοστούν τα πλέον ελαστικά όρια στις μετεγγραφές των φοιτητών είναι προφανές ότι ουσιαστικά οδηγούνται σε συρρίκνωση ή ακόμα και σε απαξίωση και μαρασμό σημαντικά Πανεπιστήμια της Περιφέρειας, ιδιαίτερα σε πιο ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η Θράκη στην οποία το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι στρατηγικός πυλώνας κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και πολιτισμού. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν από πολλές απόψεις δραματική για την εθνικά “ευαίσθητη” περιοχή μας και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αντιδράσουμε και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας όλοι. Τοπικές Αρχές, φορείς, κοινωνίες, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενεργήσουμε από κοινού για να στηρίξουμε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και να διεκδικήσουμε την ενίσχυσή του, αντί της συρρίκνωσης στην οποία το καταδικάζει η Κυβέρνηση.

Τα κριτήρια για τις μετεγγραφές των φοιτητών

dpth
Σε από κοινού ενεργοποίηση των φορέων για την ενίσχυση αντί της συρρίκνωσης του ΔΠΘ καλεί ο Α. Κοντός

α) Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής φοιτητή, θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.

β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο μήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι ο αδελφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος, υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθόλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και την μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.

γ) Αν δεν πληρούνται τα ανωτέρω κριτήρια, τα αδέρφια μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέρφια φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχα τμήματα ή σχολές της τρίτης Περιφερειακής Ενότητας.

δ) Σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα και των μελών της οικογένειάς του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, τα αδέρφια φοιτητές μπορούν να μετεγγραφούν από κοινού σύμφωνα με την ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:

Σε τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα που διαμένουν οι γονείς τους μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας.

Σε τμήματα που εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης

iii. Σε τμήματα που εδρεύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αθήνας ή Θεσσαλονίκης.

ε) Επίσης, σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του φοιτητή, εάν διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογενείας του, για το προηγούμενο φορολογικό έτος, δεν υπερβαίνουν το ποσό των 5.000 ευρώ, δικαιούται μετεγγραφής και φοιτητής του οποίου ο αδερφός φοιτά σε τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του.

Η προθεσμία των μετεγγραφών είναι έως την Παρασκευή, 23 Μαρτίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…