Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κίνημα Αλλαγής: Το συνέδριο θα διαμορφώσει το πολιτικό στίγμα

Κίνημα Αλλαγής: Το συνέδριο θα διαμορφώσει το πολιτικό στίγμα

0

Σε «στοίχημα» και αποστολή ανέδειξαν την κατάρτιση ενός ελκυστικού προγράμματος διακυβέρνησης από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο ο Ν. Μπίστης και ο Γ. Σιακαντάρης από την Ξάνθη

 Παραδέχθηκαν ότι είναι δύσκολη η διαδικασία του νέου φορέα. Ζητούμενο και προσδοκία η ανάδειξη ενός πολυτασικού κόμματος, με νέο κόσμο και νέες συνιστώσες που θα προκύψουν με βάση τη σημερινή πραγματικότητα

Η διαμόρφωση του πολιτικού στίγματος της Κεντροαριστεράς και μιας ελκυστικής όσο και ρεαλιστικής πρότασης διακυβέρνησης είναι η «πεμπτουσία» του προγραμματικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαρτίου στην Αθήνα, σύμφωνα με τον Νίκο Μπίστη και τον Γιώργο Σιακαντάρη, οι οποίοι ήταν ομιλητές σε πολιτική εκδήλωση του κινήματος, χθες το απόγευμα στην Ξάνθη. Το παρόν έδωσαν φίλοι και μέλη της Κεντροαριστεράς, ενώ μίλησε και ο Γιώργος Πεταλωτής.

Ο π. υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μπίστης και ο π. πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και του Εργαστηρίου Σοσιαλδημοκρατίας κ. Σιακαντάρης, παραχώρησαν νωρίτερα συνέντευξη Τύπου, όπου έδωσαν βαρύτητα στη σύνδεση του νέου εγχειρήματος του σοσιαλδημοκρατικού χώρου στην Ελλάδα και με την ευρωπαϊκή συγκυρία, αλλά και την κρίση που διαπερνά το χώρο σε όλη την Ευρώπη. Καλωσορίζοντας τα δύο στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, ο Χρήστος Γκαρμπούνης τόνισε ότι το «στοίχημα» είναι η ανέλπιστη μεγάλη προσέλευση στις εκλογές προέδρου, που αποδεικνύει ότι μια κρίση μάζα βλέπει θετικά το εγχείρημα, να στηρίζει την πρόταση και τις θέσεις του νέου πολιτικού κινήματος, ώστε να θεμελιωθεί ένα ενιαίο πολυτασικό κόμμα.

Πανευρωπαϊκά δύσκολη η συγκυρία για την Κεντροαριστερά

Ο κ. Σιακαντάρης παραδέχθηκε ότι η διαδικασία είναι δύσκολη για το Κίνημα Αλλαγής, καθώς υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, θέσεις και απόψεις. «Όμως αυτό είναι ωραίο, γιατί δεν είναι ωραίο η πολιτική όταν είναι μονόχνωτη», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι με το συνέδριο ολοκληρώνεται, αλλά δε τελειώνει η διαδικασία. Ως προς τη διαμόρφωση του στίγματος, σχολίασε ότι «δεν φτάνει να λέμε ότι δεν είμαστε ούτε με τον φιλελευθερισμό, ούτε με τον λαϊκισμό, καθώς έτσι, θα βρεθούμε στις μηλόπετρες της πόλωσης». Τη δύσκολη συγκυρία για το Κίνημα Αλλαγής σύνδεσε ο κ. Σιακαντάρης με την εν γένει δύσκολη εποχή για την Κεντροαριστερά, καθώς, όπως επεσήμανε: «ζούμε σε εποχές αμφισβήτησης της πολιτικής και από εκεί πηγάζει και η άνοδος της ακροδεξιάς, από μία αντισυστημική τάση. Όμως η σοσιαλδημοκρατία σημαίνει προτεραιότητα στην πολιτική. Και αυτό είναι το πρόβλημα σήμερα».

Novartis: Κριτική στην κυβέρνηση για την ηθικοποίηση της πολιτικής

Στην άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικεντρώθηκε με παραδείγματα από όλη την Ευρώπη και ο κ. Μπίστης, σχολιάζοντας ότι οι σπασμωδικές ενέργειες της κυβέρνησης επιτείνουν το πρόβλημα. Άσκησε κριτική στην ηθικοποίηση της πολιτικής από την κυβέρνηση, με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis και σχολίασε με νόημα ότι και η πολιτική «καθαρά χέρια’ στην Ιταλία για την πάταξη της διαφθοράς έθεσε τη χώρα τελικά στα χέρια του Μπερλουσκόνι.

Έδωσε βαρύτητα στην κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπογράμμισε ότι «χρειάζονται χαμηλοί τόνοι και όχι παληκαρισμοί. Πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες πρέπει να δώσουμε την εικόνα της συσπείρωσης, καθώς ο γείτονας είναι μεν νευρικός, αλλά και δυνατός», σημείωσε, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενεργοποίησης μέσω της ΕΕ και της προσοχής με την οποία πρέπει να γίνει η διαχείριση του Κυπριακού.

Συμμαχίες μόνο μετεκλογικά

Αναφορικά με τις προσεγγίσεις και τις αποστάσεις του Κινήματος Αλλαγής από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ο κ. Μπίστης σχολίασε: «θα ήταν καταστροφικό να υπάρξουν τώρα συμμαχίες. Το πόσο κρίσιμη μάζα θα έχεις, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα, θα καθορίσει και την πολιτική γραμμή». Ο κ. Σιακαντάρης πρόσθεσε σε αυτό ότι: «η Κεντροαριστερά δεν πρέπει να απαντήσει με ποιον θα πάει, αλλά να πείσει ότι μπορεί με το πρόγραμμά της να εγγυηθεί την κυβερνησιμότητα της χώρας».

Η σοσιαλδημοκρατία θέλει… νέες συνιστώσες

Στο βασικό ζητούμενο της συνύπαρξης των τάσεων εντός του Κινήματος Αλλαγής και της ζύμωσης που απαιτείται, προκειμένου να εξασφαλίσει χαρακτηριστικά σταθερότητας στο εσωτερικό του ο νέος χώρος, ο κ. Σιακαντάρης εξήγησε: «το ζητούμενο είναι να φέρουμε καινούριο κόσμο, όχι να κρατήσουμε τις συνιστώσες. Οι διαφωνίες άλλωστε, είναι το «λίπασμα» της σοσιαλδημοκρατίας. Το κρίσιμο είναι να διασφαλίσουμε την ενότητα των διαφορετικών απόψεων, να προσελκύσουμε νέα κοινωνικά στρώματα και νέο κόσμο, όχι μόνο ηλικιακά, με πειστική κυβερνητική πρόταση». Σε αυτό ο κ. Μπίστης συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να είμαστε προφήτες. Μετά από ένα σημείο πρέπει να ενοποιηθεί ο χώρος. Και να υπάρχουν συνιστώσες, αλλά να είναι νέες συνιστώσες, όχι από το παρελθόν, αλλά με βάση τη νέα πραγματικότητα. Πράγματι, υπάρχει ο κίνδυνος διαλυτική τάσης, που μπορεί να οδηγήσει σε «πάγωμα». Αλλά εμείς οι δύο προσωπικά, δεν φοβόμαστε την αναζήτηση».

Καταστροφικός ο ρόλος ορισμένων ΜΜΕ στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών

Αναφορικά με το θέμα της έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μπίστης εμφανίστηκε νηφάλιος και επέμεινε ότι θα πρέπει να μείνουμε μακριά από κινδυνολογίες. Τόνισε ότι ο ρόλος ορισμένων ελληνικών ΜΜΕ και ο τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση είναι καταστροφικός, και διευκρίνισε: «δεν υποτιμώ την έξαρση, καθώς δεν είχαμε συνηθίσει έτσι τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ο αυταρχισμός του γείτονα, αλλά θα πρέπει να δούμε και το κατά πόσο η ΕΕ εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις απέναντί του, που δεν το έκανε. Αλλά δεν υπάρχει ευκολία για να οδηγηθούμε σε θερμό επεισόδιο. Γιατί όσο αποδυναμωμένοι και να είναι οι διεθνείς οργανισμοί υπάρχουν. Και η Τουρκία έχει όρια. Σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να επιμείνουμε εθνικά στη συσπείρωση, έχουμε πολλές ευκαιρίες για να κάνουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Σε αυτό δεν πρέπει και νομίζω όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου το διατηρούν αυτό». Για τον εξόχως επιβαρυντικό τρόπο που λειτουργούν ορισμένα εθνικά ΜΜΕ μίλησε και ο κ. Σιακαντάρης, ασκώντας κριτική και καλώντας σε μία πιο υπεύθυνη αντιμετώπιση.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νικήτας Κακλαμάνης: Νέος πρόεδρος της Βουλής με 247 ψήφους

Σαφής στήριξη από την πλειοψηφία, ενώ 50 βουλευτές δήλωσαν «παρών» Με 247 ψήφους υπέρ, ο Ν…