Έπεσε η τελευταία ντουφεκιά από τους κυνηγούς στις 28 Φεβρουαρίου. Μια ήπια κυνηγητική περίοδος λόγω του ήπιου χειμώνα
Απολογισμός: Το τραγικό ατύχημα που συγκλόνισε τους κυνηγούς της Ξάνθης – Μία περίπτωση λαθροθηρίας στο Μεγάλο Δάσος
«Έπεσε η τελευταία ντουφεκιά» των κυνηγών στις 28 Φεβρουαρίου κλείνοντας έτσι την κυνηγετική περίοδο του χειμώνα του 2017 – 2018. Κάνοντας όμως τον απολογισμό τους οι κυνηγοί της Ξάνθης δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τη «σοδειά τους» κυρίως σ’ ότι αφορά τα στα μεταναστευτικά θηράματα! Αντίθετα από πλευράς ενδημικών θηραμάτων (αγριογούρουνων και λαγών) η περίοδος αυτή ήταν καλή.
«Φτωχό» το κυνήγι των πουλιών λόγω ήπιου χειμώνα – «Πλούσιο» σε λαγούς και αγριογούρουνα
«Τα αποδημητικά πουλιά που από την Αφρική μεταναστεύουν στις Βόρειες χώρες δεν ήρθαν στην περιοχή μας λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών. Έτσι η κυνηγετική περίοδος ήταν φτωχή σε μεταναστευτικά θηράματα ενώ αντίθετα ήταν καλή σε ενδημικά θηράματα όπως λαγούς και αγριογούρουνα. Γενικά είχαμε ήπιο χειμώνα και ήπια κυνηγετική περίοδος», αναφέρει ο πρόεδρος του Κυνηγητικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοΐζος Σερραίος.
Το τραγικό ατύχημα που συγκλόνισε του κυνηγούς της Ξάνθης
Στο ημερολόγιο όμως της κυνηγετικής περιόδου στην Ξάνθη έχει καταγραφεί και ένα τραγικό συμβάν που συγκλόνισε τα μέλη του Κυνηγητικού Συλλόγου Ξάνθης καθώς και την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για το ατύχημα που συνέβη στις 5 Δεκεμβρίου του 2017 όταν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού στην ορεινή Ξάνθη 33χρονος πυροβόλησε κατά λάθος τον 51χρονο θείο του με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης ωστόσο έχει σημαδέψει τους κυνηγούς αν και δεν είναι ασυνήθη τέτοια φαινόμενα στο χώρο τους.
Μία περίπτωση λαθροθηρίας στο Μεγάλο Δάσος
Σ’ ότι αφορά την λαθροθηρία, όπως αναφέρει ο κ. Λοϊζος, διαπιστώθηκε μόνο μια περίπτωση στο Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν) στο δήμο Τοπείρου όταν κάποιοι έστησαν συρμάτινες παγίδες για να παγιδεύσουν αγριογούρουνα και έγιναν αντιληπτοί από τους θηροφύλακες του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας. «Άλλες παρανομίες δεν είχαμε παρά μόνο κάποιες ασήμαντες παρατυπίες που αφορούσαν τον εξοπλισμό» επισημαίνει ο κ. Σερραίος.
Μεγάλη αύξηση του αριθμού των λύκων και των αρκούδων στην περιοχή μας
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Σερραίος Λοΐζος για την ραγδαία αύξηση στα τελευταία 10 χρόνια του πληθυσμού των λύκων όπως και των αρκούδων. Σ’ ότι αφορά τις αρκούδες έχουν συχνότερη παρουσία στην περιοχή μας με πιο πρόσφατη τον Σεπτέμβρη του 2017 όταν εθεάθη αρκούδα που κυκλοφορούσε με το αρκουδάκι της στον δρόμο προς τον Εχίνο ενώ θυμίζουμε πως το 2016 μία αρκούδα είχε επιτεθεί σε κυνηγό και τον τραυμάτισε. Αλλά αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η αύξηση των λύκων και το φαινόμενο να επιτίθενται και να κατασπαράσσουν κυνηγόσκυλα: Παρατηρούμε μια μεγάλη αύξηση από λύκους, οι οποίοι επιτίθενται σε σκυλιά. Ακούν τα κουδουνάκια τους, κάνουν καρτέρι και τα επιτίθενται και τα κατασπαράσσουν! Έχουμε πολλά θύματα. Γι αυτό και η Ομοσπονδία μας έχει κάνει ένα Μητρώο καταμέτρησης των θυμάτων. Στην περιοχή μας έχουμε πολλά θύματα στην ορεινή περιοχή. Πρόσφατα είχαμε μια επίθεση λύκων σε κοπάδι στον Κοσό. Ο κτηνοτρόφος έχασε πολλά ζώα. Κάνουν μεγάλη ζημιά και είναι επικίνδυνοι Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Παραδοσιακά οι λύκοι δεν επιτίθενται στα σκυλιά Είναι σαν να έπαθαν μετάλλαξη Πρέπει κάτι να γίνει γιατί συνεχώς αυξάνεται ο πληθυσμός τους και θα έχουμε αύξηση των επιθέσεων»», επισημαίνει ο κ. Σερραίος.
Από Αύγουστο πάλι κυνήγι
Η περίοδος που ακολουθεί και μέχρι τις 20 Αυγούστου που κατά πάσα πιθανότατα θα ξεκινήσει η νέα κυνηγετική περίοδος ο Κυνηγετικός Σύλλογος έχει προγραμματίσει διάφορες δράσεις. Πέραν από καθαρά κυνηγετικού χαρακτήρα που είναι συντήρηση των πηγών και των βρυσών αλλά και το εκτροφείο του λαγού που διατηρούν στα Φίλια προκειμένου να εμπλουτίσουν την πανίδα έχουν και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα με πιο πρόσφατη την εθελοντική αιμοδοσία, μια προσπάθεια που είχε επιτυχία όπως αναφέρει ο κ. Σερραίος.
Μαριάννα Ξανθοπούλου