Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Ευρώπη μοιράζει λεφτά για Wi-Fi στους δήμους

Η Ευρώπη μοιράζει λεφτά για Wi-Fi στους δήμους

0

Ξεκινά το πρόγραμμα WiFi4EU. Ο Δήμος Ξάνθης έκανε ήδη εγγραφή στην πύλη www.WiFi4EU.eu

 

Θερμό ενδιαφέρον από τους δήμου Αβδήρων – Τοπείρου και Μύκης

Θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν Wi-Fi σε έως και 8. 000 δήμους

Την ευκαιρία να παρέχουν στους δημότες τους δωρεάν Wifi έχουν οι δήμοι της Ευρώπης αρκεί να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα WiFi4EU που προσφέρει στους δήμους κουπόνια αξίας 15.000 ευρώ για να εγκαταστήσουν σημεία Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, μουσεία, δημόσια πάρκα και πλατείες. Για τη συμμετοχή τους χρειάζεται αρχικά η εγγραφή τους στην πύλη www.WiFi4EU.eu.μέχρι το από τις 20 Μαρτίου 2018 ενώ στις 15 Μαΐου θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και στην χώρα μας θα ενταχτούν 15 δήμοι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας ενδέχεται να τεθούν κριτήρια γεωγραφικά ή πληθυσμιακά. Θα διατεθούν 120 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020 για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού για δημόσιες υπηρεσίες δωρεάν Wi-Fi σε έως και 8. 000 δήμους σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία.

 

Ο Δήμος Ξάνθης έκανε ήδη εγγραφή στην πύλη www.WiFi4EU.eu

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τον υπεύθυνο του Τμήματος Πληροφορικής του Δήμου Ξάνθης έχει γίνει ήδη εγγραφή στην πύλη www.WiFi4EU.eu και θα ακολουθήσει η υποβολή της αίτησης. Είναι γνωστό πως ο δήμος Ξάνθης παρέχει δωρεάν σύνδεση Wifi στο Δημαρχείο αλλά και σε αρκετά σημεία της πόλης, όπως την Πλατεία Διοικητηρίου και κεντρική πλατεία, την πλατεία Αντίκα και την περιοχή του Λιμνίου από δικούς του πόρους. Το πρόγραμμα αυτό του παρέχει μια ευκαιρία να επεκτείνει το δίκτυό του και σε άλλα σημεία της πόλης ωστόσο όπως διαφαίνεται θα υπάρχει «συνωστισμός» και ανταγωνισμός και η πιθανότητα ένταξης είναι μικρή τόσο για τον δήμο Ξάνθης όσο και για τους άλλους δήμους του νομού.

Ενδιαφέρον από τους δήμου Αβδήρων – Τοπείρου και Μύκης

Ενδιαφέρον έδειξε και ο δήμος Ανδήρων και όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης το Τμήμα Πληροφορικής του δήμου προετοιμάζει τη διαδικασία εγγραφής στην πύλη. Ο δήμος Αβδήρων παρέχει Wifi στο κεντρικό σημείο κάθε οικισμού και στην παραλιακή ζώνη και ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη σύνδεση σε όσο τον δυνατόν περισσότερα σημεία. Κύριο μέλημα του δήμου Τοπείρου είναι η παροχή Wifi στις παραλίες του δήμου. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος κ. Θωμάς Μίχογλου είναι χρόνιο αίτημα του δήμου που γίνεται αποδέκτες πολλών διαμαρτυριών ιδιαίτερα κάθε καλοκαίρι. Στα σημεία που έχει σύνδεση με Wifi είναι οι οικισμοί Τοξότες, Γαλάνη Τύμπανο. Δεν έχει στο Εύλαλο που είναι η έδρα του δήμου παρά μόνο στο Δημαρχείο. Εκτός σύνδεσης Wifi είναι όλος ο δήμος Μύκης και ο δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον να ενταχθεί ο δήμος στο πρόγραμμα.

Τα στάδια υποβολής αίτησης για κουπόνι WiFi4EU

– Στάδιο εγγραφής: από τις 20 Μαρτίου 2018 οι δήμοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πύλη www.WiFi4EU.eu.

– Στάδιο αίτησης: η πρώτη πρόσκληση θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου του 2018 και οι εγγεγραμμένοι δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη παρτίδα 1 000 κουπονιών WiFi4EU (αξίας 15 000 EUR το καθένα). Τα κουπόνια θα διανεμηθούν κατά σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

– Στάδιο κατανομής: διασφαλίζοντας γεωγραφική ισορροπία, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους 1 000 δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της πρώτης πρόσκλησης. Κάθε συμμετέχουσα χώρα θα λάβει τουλάχιστον 15 κουπόνια. Κατά τα επόμενα δύο έτη, θα δημοσιευτούν τέσσερις ακόμη προσκλήσεις WiFi4EU. Τα χρηματοδοτούμενα από την πρωτοβουλία WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μόνο σε δίκτυα που δεν επικαλύπτουν ιδιωτική ή δημόσια δωρεάν παροχή πρόσβασης που ήδη υπάρχει και έχει παρόμοια ποιότητα στον ίδιο δημόσιο χώρο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …