Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Έντεκα γυναίκες του τόπου μας βράβευσε η ΠΑΜΘ

Έντεκα γυναίκες του τόπου μας βράβευσε η ΠΑΜΘ

0

Επελέγησαν για την προσφορά τους στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή της περιοχής μας

 Κεντρική ομιλήτρια ήταν η δήμαρχος Καβάλας Δ. Τσανάκα. Του χρόνου στην Αλεξανδρούπολη θα διεξαχθεί η εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

Έντεκα γυναίκες με πλούσια προσφορά στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή της περιοχής μας βράβευσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν δύο γυναίκες από κάθε Περιφερειακή Ενότητα ενώ βραβείο παρέλαβε και η Δήμαρχος Καβάλας.

Τις βραβεύσεις έκανε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος πλαισιωμένος από τους Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας και Έβρου κ.κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο και Δημήτρη Πέτροβιτς και τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νίκο Ευφραιμίδη και Χρήστο Λιθηρόπουλο οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Αναλυτικά βραβεύτηκαν:

Κεντρική ομιλήτρια

 • Δήμητρα Τσανάκα – Δήμαρχος Καβάλας, Ιατρός, πρώην Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας και πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου πανελληνίως

Δράμα

 • Μελίνα Μποτέλλη – Καλλιτέχνις του θεάτρου με παρουσία επίσης στον χώρο του τραγουδιού και του χορού
 • Ευγενία Σαραφίδου – Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

Καβάλα

 • Άννα Μισσιριάν-Τζούμα – Επιχειρηματίας, Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου MOHA
 • Ευθυμία Πέγιου – Συγγραφέας που με το έργο της έχει αναδείξει σημαντικές πτυχές της τοπικής ιστορίας της Καβάλας

Ξάνθη

 • Αναστασία Αμανατίδου – Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Γενισέας
 • Δήμητρα Πυργελή – Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών

Ροδόπη

 • Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου – πρώην Διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο»
 • Φισούν Σούκα – Ζωγράφος, Δασκάλα ζωγραφικής, Ποιήτρια

Έβρος

 • Αγάπη Πετροπούλου – Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν. Έβρου «Χριστός Σωτήρ»
 • Λουκία Σαράντη – Πρόεδρος της βιομηχανίας ξύλου Ακρίτας Α.Ε.

Η εκδήλωση τιμητικής βράβευσης γυναικών που έχουν προσφέρει στην περιοχή μας με τη δράση και το έργο τους είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πραγματοποιήθηκε δύο φορές στην Κομοτηνή, φέτος διοργανώθηκε στην Καβάλα, με τη συμβολή επίσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και του Δημοτικού Ωδείου της πόλης, ενώ του χρόνου θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Στόχος είναι να καταστεί ετήσιος θεσμός για το σύνολο της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι: «σκοπός της εκδήλωσης είναι να τιμήσουμε συμπολίτισσές μας, γυναίκες της Περιφέρειάς μας, οι οποίες μέσα από τη δράση και το έργο τους προσφέρουν στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας. Φέτος, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στα κινήματα και τις οργανώσεις που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Το τελευταίο διάστημα, θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση, η βία και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών απασχόλησαν την επικαιρότητα και προκάλεσαν κινήματα διαμαρτυρίας σε πολλές χώρες του κόσμου. Η δημόσια συζήτηση που άνοιξε αποκάλυψε ότι οι γυναίκες πέφτουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στη χώρα μας, τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Αντίθετα, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως οι διακρίσεις, οι ανισότητες αλλά και η βία κατά των γυναικών υπάρχουν και στην ελληνική κοινωνία, ειδικά σε συνθήκες κρίσης.  Έχουμε λοιπόν καθήκον να επαγρυπνούμε και οι προσπάθειές μας για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων να είναι συνεχείς». Ακόμη, κ. Μέτιος επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης αφενός τιμώνται και επιβραβεύονται κάποιες εξαίρετες γυναίκες για το έργο και την προσφορά τους στον τόπο μας και αφετέρου γίνεται κοινός τόπος ότι για τις γυναίκες η επιτυχία έρχεται συχνά πιο δύσκολα από ό,τι για τους άνδρες. «Είτε είναι στον τομέα της πολιτικής, της τέχνης, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς, οι γυναίκες που τιμούμε σήμερα καταφέρατε, μέσα από προσωπική προσπάθεια, να ξεπεράσετε δυσκολίες, να καλλιεργήσετε τα ταλέντα σας και να προσφέρετε, εμπνέοντας ταυτόχρονα και άλλους ανθρώπους γύρω σας να κάνουν το ίδιο. Και με το παράδειγμά σας, μας δείξατε πως η πραγματική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι μια κατάκτηση που επιτυγχάνεται κάθε μέρα. Και πως τελικά, τόσο η προσφορά στον τόπο και τον συνάνθρωπο όσο και το παράδειγμα που θέτει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς στην κοινωνία ξεπερνάει τη διάκριση ανδρών-γυναικών», πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έως την Παρασκευή οι αιτήσεις για τις 5 προσλήψεις στο Νοσοκομείο Ξάνθης

Εποχικό προσωπικό για την Φύλαξη   Το Νοσοκομείο Ξάνθης ανακοίνωσε την πρόσληψη συνολ…