Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εφορία, «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμοί και τράπεζες, «πνίγουν» τις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Εφορία, «κόκκινα» δάνεια, πλειστηριασμοί και τράπεζες, «πνίγουν» τις επιχειρήσεις της Ξάνθης

0

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση Βακιρτζή για το ΓΕΜΗ – Ζήτησε να το πληρώνει το κράτος. Αναβαθμίζεται το  σύστημα ποιότητας υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Ξάνθης σε iso 9001:2015

 

Απορρίφθηκε η πρόταση του προέδρου της Γ.Σ. της Αναπτυξιακής Ξάνθης για μεταφορά των αρχείων σε χώρο του Επιμελητηρίου

 

Μια εξόχως εποικοδομητική συζήτηση για τα «καυτά» ζητήματα της επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου το απόγευμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης. Με κυρίαρχο το πνεύμα συνεργασίας τα μέλη του Δ.Σ. έθεσαν επί τάπητος πολλά θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως τα «κόκκινα δάνεια», τους πλειστηριασμούς, καθώς και τις προμήθειες και τα ποσά που πληρώνουν στις τράπεζες προκειμένου να τους προμηθεύσουν POS. Αφορμή δόθηκε από τις προτάσεις  που έθεσε στην κρίση των μελών του Δ.Σ., ο κ. Ευάγγελος Βακιρτζής και η συζήτηση επεκτάθηκε μετά από παρέμβαση του κ. Δεληπάλα που έθιξε το πρόβλημα σχετικά με τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό  καθώς και του κ. Κοσμίδη για το θέμα των πλειστηριασμών.

 

Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση Βακιρτζή για το ΓΕΜΗ – Ζήτησε να το πληρώνει το κράτος

Και μπορεί μεν οι προτάσεις  του κ. Βακιρτζή που αφορούσαν τα θέματα που προαναφέρθηκαν να έτυχαν θετικής αποδοχής ωστόσο αυτή που ξένισε και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία ήταν αυτή που αφορούσε το ΓΕΜΗ. Συγκεκριμένα ο κ. Βακιρτζής πρότεινε να μην πληρώνουν οι επιχειρήσεις το ΓΕΜΗ για τις υπηρεσίες που τους παρέχει αλλά το κράτος!  Ο κ. Μωραΐτης εξήγησε  πως αυτό είναι  αδύνατο να συμβεί και πως μόνο με νόμο μπορεί  ν’ αλλάξει. Υπενθύμισε πως το ΓΕΜΗ ιδρύθηκε μετά από κοινή προσπάθεια των επιμελητηρίων της χώρας, με στόχο να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις  αναλαμβάνοντας υπηρεσίες από το δημόσιο και μειώνοντας στο ελάχιστο τον χρόνο έκδοσης διαφόρων πιστοποιητικών ή δικαιολογητικών με ανταποδοτικό χαρακτήρα.  Και γι αυτές τις υπηρεσίες οι επιχειρήσεις πληρώνουν όπως άλλωστε συμβαίνει σε μια ελεύθερη αγορά. Επίσης σημείωσε πως οι εισπράξεις από το ΓΕΜΗ είναι το μόνο έσοδο που έχουν τα Επιμελητήρια από τότε που καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα των εισφορών των μελών τους.

Εφορία– «κόκκινα» δάνεια – πλειστηριασμοί και τράπεζες, οι «βρόγχοι» του επιχειρηματικού κόσμου

Την εικόνα ενός ανελέητου κυνηγητού» από την Εφορία προς τον επιχειρηματικό κόσμο μετέφερε ο κ. Δεληπάλας ζητώντας να υπάρχει προστασία στο επιχειρηματικό λογαριασμό  και να μην μπαίνει το μακρύ χέρι της Εφορίας να κάνει κατάσχεση, όταν έχει κάποιος χρέος,  οδηγώντας σε λουκέτο πολλές επιχειρήσεις. Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα με τα POS και αναφέρθηκε πως οι Τράπεζες βάζουν μεγάλο «χαράτσι» για την προμήθεια των POS. Ο κ. Κάλφας σημείωσε πως είχε υπ’ όψιν του περιπτώσεις επαγγελμάτων που απευθυνθήκαν μέσα από τα κλαδικά του σωματεία στις τράπεζες και ζήτησαν προσφορές επιτυγχάνοντας έτσι μικρότερη προμήθεια. Πρότεινε δε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο και σε άλλα επαγγέλματα. Ο κ. Μωραΐτης συμφώνησε να είναι αρωγός το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την ΟΕΒΕ Ξάνθης. Σ’ ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ειπώθηκε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα στον επιχειρηματικό κόσμο της Ξάνθης. Το λόγο πήρε ο κ. Κοσμίδης ο ποίος ανέφερε πως είχε συνάντηση με τον σύλλογο συμβολαιογράφων Θράκης και πως συζήτησαν το θέμα των πλειστηριασμών. Τον διαβεβαίωσαν ότι στην Θράκη δεν έχουν γίνει πλειστηριασμοί και πως οι συμβολαιογράφοι έχουν καλή πρόθεση και θέλουν να συνεργαστούν με τους επιχειρηματίες έως τον βαθμό που μπορούν να τους προστατέψουν από τους πλειστηριασμούς.

Αναβαθμίζεται το  σύστημα ποιότητας υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Ξάνθης σε iso 9001:2015

Το νέο αναθεωρημένο πρότυπο πιστοποίησης ποιότητας υπηρεσιών  iso 9001:2015 που θα εφαρμόζει το Επιμελητήριο Ξάνθης  το 2018 παρουσίασε η υπεύθυνη κα Μαρία Νταβουλτζοπούλου. Εξήγησε πως τα πρότυπα που έχουν καθιερωθεί διεθνώς και είναι συστήματα που διέπουν την λειτουργία των επιχειρήσεων, αποτελούν πιστοποίηση της ποιότητας και λειτουργίας σε προϊόντα και υπηρεσίες και έχουν πάντα στόχο την ικανοποίηση του πελάτη. Σημείωσε πως γι αυτό χρειάζεται η επικαιροποίησή του και το Επιμελητήριο Ξάνθης επιβάλλεται να έχει επικαιροποιημένο πρότυπο προκειμένου να διεκδικεί προγράμματα.

Απορρίφθηκε η πρόταση του προέδρου της Γ.Σ. της Αναπτυξιακής Ξάνθης για μεταφορά των αρχείων σε χώρο του Επιμελητηρίου

Αρνητική ήταν η απάντηση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου στην επιστολή του προέδρου της  Γενικής Συνέλευσης της Αναπτυξιακής Ξάνθης – Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ κ. Δαδαλιάρη να παραχωρηθεί από το  Επιμελητήριο κάποιος χώρος ώστε να μεταφερθούν τα αρχεία της Αναπτυξιακής προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι εκκαθαριστές να κάνουν την εκκαθάριση της εταιρείας. Όπως αναφέρθηκε τα αρχεία είναι κλειδωμένα στα γραφεία της εταιρείας όμως δεν υπάρχει ούτε φως, ούτε νερό,  ούτε τηλέφωνο και δεν μπορούν να δουλέψουν υπό αυτές τις συνθήκες οι εκκαθαριστές. Η άρνηση του Επιμελητηρίου να παραχωρήσει χώρο σχετίζεται με την κριτική που δέχτηκε παλαιότερα ο πρόεδρος κ. Μωραΐτης από μερίδα του Τύπου όταν είχε προτείνει να μεταφερθούν τα αρχεία στο Επιμελητήριο, με αιχμές εναντίον του ότι επιχειρεί να παρέμβει και να τα καταστρέψει. Έτσι επιλέχθηκε να μην εμπλακεί το Επιμελητήριο εκ νέου και το μόνο που αποφάσισε είναι να δεσμευτεί ένα ποσό, ίσο με αυτό που αναλογεί στο μερίδιο των μετοχών του (1,28%)για την αμοιβή των εκκαθαριστών που ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…