Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση σε 1.700 σπίτια της ΑΜ- Θ

Ευκαιρία για ενεργειακή αναβάθμιση σε 1.700 σπίτια της ΑΜ- Θ

0

Στην αρχή της προτεραιότητας (first come – first served) βασίζεται το πρόγραμμα «Εξακολουθώ κατ’ οίκον» που έκανε χθες πρεμιέρα

 

«Έπεσε» από την πρώτη ώρα το σύστημα – 17 εκ. ευρώ για την ΑΜΘ

 

Στην αρχή της προτεραιότητας (first come – first served) βασίζεται το πρόγραμμα «Εξακολουθώ κατ’ οίκον» που με 1,5 χρόνο καθυστέρηση έκανε πρεμιέρα χθες Πέμπτη 8 Μαρτίου! Η ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr. ενεργοποιήθηκε όμως μόνο για …λίγα λεπτά όπως διαπίστωσαν πολλοί που προσπάθησαν να μπουν στο σύστημα καθώς μετά έπεσε! Αν δε συνυπολογιστεί ότι το υπουργείο προειδοποίησε με ανακοίνωσή του, τους ενδιαφερόμενους να βιαστούν, καθώς η πλατφόρμα θα κλείνει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια που αναλογούν σε αυτήν, τότε γίνεται κατανοητό το ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από το πρόγραμμα απ την πρώτη ημέρα που άρχισε να «τρέχει».

 

17 εκ. ευρώ για την ΑΜΘ- 1.700 σπίτια θα αναβαθμιστούν ενεργειακά

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον» δεν είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται καθώς ξεκίνησε από το 2011 και διήρκησε μέχρι το 2013. Ωστόσο αυτό το πρόγραμμα είναι αρκετά διαφοροποιημένο σε σχέση με το παλαιότερο δεν παύει όμως να έχει «αδυναμίες». Όπως μας εξηγεί ο γραμματέας του συλλόγου Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών Ιδιωτικών Έργων (ΣΜΜΙΔΕ) Ξάνθης, Δημήτρης Χρυσοστομίδης, μια εξ αρχής «αδυναμία» είναι ότι επειδή βασίζεται στην αρχή της προτεραιότητας υπάρχει κίνδυνος ο ενδιαφερόμενος να μείνει με την …όρεξη και την προσδοκία (να μην επιλεγεί από το σύστημα δηλαδή αν τελειώσει το κονδύλι) αλλά και με το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης στο χέρι το οποίο θα το προπληρώσει στο Μηχανικό από την τσέπη του καθώς αποτελεί απαράιτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Κι ένα πιστοποιητικό κοστίζει κατά μέσο όρο (100 τ.μ.) 245 ευρώ και σε μέγιστη τιμή 313 ευρώ. Αυτό που ο κ. Χρυσοστομίδης εκτιμά ως θετικό είναι ότι τώρα υπάρχει περισσότερη διαφάνεια και έχει απλοποιηθεί το  σύστημα και το γεγονός ότι συμφέρει σε κάποιον να μπει στη διαδικασία, όπως διευκρινίζει ο κ. Χρυσοστομίδης, αν για παράδειγμα πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια (κάτω από 20.000 ευρώ οικογενειακό με δύο προστατευόμενα μέλη) μπορεί να επιδοτηθεί μέχρι και 70% έως του ανώτερου ποσού που προβλέπεται που είναι 25.000 ευρώ . Έχει δε τη δυνατότητα το υπόλοιπο 30% να το καλύψει με ένα άτοκο δάνεια για 6 χρόνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς βγαίνει κερδισμένος καθώς η ετήσια δόση για το δάνειο θα είναι μικρότερη από τα χρήματα που δαπανά για θέρμανση προ ενεργειακής αναβάθμισης. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον αλλά τα χρήματα είναι περιορισμένα και δεν ξέρουμε κατά πόσο θα καλυφθούν οι προσδοκίες. Για την ΑΜΘ το συνολικό ποσό είναι 17 εκ. ευρώ. Αυτό το ποσό με μια μέση επιδότηση 10.000 ευρώ αντιστοιχεί σε 1.700 επιλέξιμα σπίτια σ’ όλη την ΑΜΘ. Το πρόγραμμα θα τρέξει μέχρι τέλος του 2020 και δεν ξέρουμε αν θα ανανεωθεί με πρόσθετα ποσά», επισημαίνει ο κ. Χρυσοστομίδης. Σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα εκτός από το γεγονός ότι δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν ενεργειακά διαμερίσματα, πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και να πετύχουν εξοικονόμηση ενέργειας οι ιδιοκτήτες τους (αποτελεί προϋπόθεση επιλεξιμότητας) που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων, προσφέρει δουλειά σε πολλούς κλάδους που έχουν πληγεί από την κρίση λόγω της καθίζησης της οικοδομής. Όπως για παράδειγμα Μελετητές Μηχανικούς που εκδίδουν τα πιστοποιητικά και πολλοί αναλαμβάνουν και την διαδικασία της ένταξης καθώς και άλλους κλάδους , αλουμινίου , θερμομόνωσης κ.λ.π. από τους οποίους θα προμηθευτούν τα υλικά.

Μερικά …πρακτικά ζητήματα

Στο σημείο αυτό υπάρχει μια νέα διαδικασία που ουσιαστικά είναι … «δίκοπο μαχαίρι». Το υπουργείο στην προσπάθειά του να διασφαλίσει την εξόφληση του προμηθευτή προβλέπει απευθείας πληρωμή του προμηθευτή από την αρμόδια διαχειριστική υπηρεσία με την κατάθεση των ανάλογων παραστατικών μετά το πέρας των εργασιών. Στην πράξη όμως αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα άλλο πρόβλημα στην περίπτωση που ο προμηθευτής πιέσει τον πελάτη του να προκαταβάλει το ποσό χωρίς όμως να υπάρχουν εχέγγυα ότι θα τα αποδώσει σ’ αυτόν όταν τα πάρει από το πρόγραμμα, πράγμα που ούτως ή άλλως αποτελεί λάθος πρακτική.

Επίσης το πρόγραμμα έτσι όπως είναι διαρθρωμένο, σε συνδυασμό με την δεδομένη υπεροφολόγηση …πιθανόν να ανοίξει την όρεξη σε κάποιους προμηθευτές να κάνουν υπερτιμολογήσεις με την ελπίδα να μη γίνει αντιλητπό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο εναπόκειται στους πελάτες να κάνουν έρευνα αγοράς και να καταλήξουν στους προμηθευτές που θα του δώσουν την καλύτερη τιμή.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…