Αρχική Χωρίς κατηγορία Η δυναμική των ΜμΕ στη Δεύτερη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ

Η δυναμική των ΜμΕ στη Δεύτερη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών που διοργάνωσε η ΓΣΕΒΕΕ

0

Πλήθος ομιλητών αναφέρθηκε στη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη και την ευημερία

 Με τις γυναίκες-μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ βραβεύτηκε η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μ. Τσιακίρογλου

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η Δεύτερη Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών που διοργάνωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), με θέμα: «Οικονομική Δημοκρατία και ΜμΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΒΕ Ξάνθης. Στόχος του συγκεκριμένου συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της συμβολής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην οικονομική ευημερία και η ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιδίωξη του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις ΜΜΕ ήταν η ενεργή συμμετοχή των εκπρόσωπων ΜΜΕ από τις Ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχοι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, προκειμένου να διατυπώσουν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους δημόσια, με έμφαση στην εμβάθυνση πολιτικών ενίσχυσης της οικονομικής δημοκρατίας σε τομείς όπως: η θεσμική ενδυνάμωση των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών και η προώθηση πολιτικών για τις ΜΜΕ, η πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση και τα νέα επενδυτικά εργαλεία, η διεθνοποίηση και ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των ΜΜΕ της Ευρώπης και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στην «οικονομική δημοκρατία» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Στην Δεύτερη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος και μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «ο όρος και η έκφραση «οικονομική δημοκρατία», έχει μια συγκεκριμένη καταγωγή και προέλευση πολλών δεκαετιών. Για τους περισσότερους από εμάς η έκφραση «οικονομική δημοκρατία», είναι αυτονόητα συσχετισμένη με τα αιτήματα του οργανωμένου εργατικού κινήματος και των εργατικών συνδικάτων, για συμμετοχή των εκπροσώπων τους στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο εσωτερικό είτε μεμονωμένων επιχειρήσεων είτε συγκεκριμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ή ακόμα και σε επίπεδο μιας εθνικής οικονομίας. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μια επέκταση των αρχών της δημοκρατίας από το πολιτικό σύστημα στην ίδια την οικονομία. Στην πιο διευρυμένη της εκδοχή, η έκφραση «οικονομική δημοκρατία», συνδέθηκε με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα: το πρόγραμμα της αυτοδιαχείρισης. Το αίτημα για οικονομική δημοκρατία, για την κατοχύρωση δηλαδή εκτός από τα πολιτικά και οικονομικών δικαιωμάτων, διήνυσε μια ιστορική τροχιά στη διάρκεια του εικοστού αιώνα, με αφετηρία τα χρόνια του Μεσοπολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της Μεταπολεμικής περιόδου βρήκε το θεσμικό της αποτύπωμα στο πλαίσιο της γνωστής «Σοσιαλδημοκρατικής Συναίνεσης» με μορφές συμμετοχής των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων αλλά και με μορφές συνδιαχείρισης των οικονομικών μονάδων».

Ραγδαία συρρίκνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στα χρόνια της κρίσης

Επίσης ο κ. Γ. Καββαθάς αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης επισημαίνοντας ότι «είναι γνωστό ότι σε αυτή τη δύσκολη και τραυματική χρονική περίοδο για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, οι συνέπειες από τη κρίση αλλά και από την πολιτική της διαχείρισής της, υπήρξαν επώδυνες σε ακραίο βαθμό. Και ξεκινάω την αναφορά μου με το πιο γνωστό σε όλους σας στοιχείο: στη διάρκεια αυτής της περιόδου και μέχρι το 2014, εξαφανίστηκε ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κυρίως μικρές και μεσαίες. Σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός έφτασε τις 220.000 αφού ο αριθμός των επιχειρήσεων μειώθηκε από 840.000 το 2008 στις 620.000 το 2014. Από το «κλείσιμο» αυτών των επιχειρήσεων αλλά και από τις απολύσεις, περίπου 780.000 άτομα προστέθηκαν στο απόθεμα της ανεργίας».

Η επιχειρηματικότητα και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις αποτελούν την βασική πηγή θέσεων απασχόλησης, επιχειρηματικού δυναμισμού, προστιθέμενης αξίας και καινοτομίας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και εγχώριες μελέτες, οι ΜΜΕ αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στη χώρα, και συμβάλλουν στο 87,3% της απασχόλησης και στο 75,1% της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, τα μεγέθη είναι ανάλογα, φαινόμενο που προκαλεί το εκτεταμένο ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών θεσμών για εμβάθυνση της οικονομικής δημοκρατίας μέσα από πολιτικές ενίσχυσης και συμμετοχής της μικρής επιχειρηματικότητας στο οικονομικό πλεόνασμα και τη λήψη αποφάσεων.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφης Γεννηματά, Υπουργών, Βουλευτών, Εκπροσώπων της Εκκλησίας και των Κοινωνικών Φορέων.

Παρούσα στο συνέδριο η Μαίρη Τσιακίρογλου

Το παρών έδωσε η Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Νομού Ξάνθης, Μαρία Τσιακίρογλου η οποία δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα εργαλεία που παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν καθ όλη την διάρκεια της διήμερης συνάντησης, όπου αποτελεί σταθμό για την ενδυνάμωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη χώρα μας, οι οποίες συνεχίζουν να δίνουν καθημερινά αγώνα τόσο οικονομικό όσο και κοινωνικό. Η κυρία Τσιακίρογλου στο πλαίσιο υλοποίησης της Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ εξέφρασε τους προβληματισμούς των Μικρομεσαίων Επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται  στην περιοχή της Ξάνθης, σημειώνοντας ότι η τοπική επιχειρηματικότητα έχει ανάγκη την διαρκή στήριξη τόσο της κυβέρνησης όσο και των κοινωνικών φορέων της χώρας μας. Μεταξύ άλλων η ΓΣΕΒΕΕ τίμησε τις γυναίκες που δίνουν δυναμικά το παρόν τους σε όλη αυτή την προσπάθεια σε μια ειδική εκδήλωση, επαληθεύοντας πως ο αγώνας  της γυναίκας είναι διαρκής και πολύπλευρος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωνσταντινούπολη – Instanbul 34

Σίγουρα όλοι μας θα παρατηρήσαμε τούτες τις πινακίδες στην πόλη μας το τελευταίο τριήμερο …