Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με διακρίσεις επέστρεψαν και φέτος οι φοιτητές της Πολυτεχνικής από τη Μαθηματική Ολυμπιάδα ΝΑ Ευρώπης SEEMOUS

Με διακρίσεις επέστρεψαν και φέτος οι φοιτητές της Πολυτεχνικής από τη Μαθηματική Ολυμπιάδα ΝΑ Ευρώπης SEEMOUS

0

Χάλκινο Μετάλλιο απέσπασαν οι φοιτητές Κ. Εμμανουηλίδης και Δ. Αρναούτογλου, ανάμεσα σε συμμετέχοντες από επτά χώρες

 Καμάρι και ικανοποίηση για τη συμμετοχή των οκτώ φοιτητών του ΔΠΘ εξέφρασε ο καθηγητής Β. Παπαδόπουλος, που εδώ και 12 χρόνια αναλαμβάνει την καθοδήγηση της ομάδας

Το «σερί» επιτυχιών και διακρίσεων διατηρεί η ομάδα μαθηματικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που επέστρεψε με δύο χάλκινα μετάλλια, από την Μαθηματική Ολυμπιάδα Νοτιοανατολικής Ευρώπης «SEEMOUS», που διοργανώθηκε φέτος την 1η Μαρτίου, στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Στη φετινή αποστολή συμμετείχαν συνολικά οκτώ φοιτητές, τέσσερις από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και τέσσερις από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Μαζί τους φυσικά, όπως κάθε χρόνο, τα τελευταία δώδεκα χρόνια που συμμετέχει η ομάδα της Πολυτεχνικής στη διοργάνωση ήταν ο καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Βασίλης Παπαδόπουλος, που αναλαμβάνει την καθοδήγηση και προετοιμασία των φοιτητών στην Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Στη φετινή διοργάνωση, οι φοιτητές Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος και Αρναούτογλου Δημήτρης διακρίθηκαν, ανάμεσα σε συμμετέχοντες από επτά διαφορετικές χώρες και απέσπασαν το Χάλκινο Μετάλλιο.

Αφοσίωση και γνήσιο ενδιαφέρον από την μαθηματική ομάδα των φοιτητών

Οι διακριθέντες φοιτητές της φετινής διοργάνωσης SEEMOUS 2018 με τον καθηγητή κ. Παπαδόπουλο

Εξαιρετικά ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των φοιτητών της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ δήλωσε στο «Ε» ο καθηγητής τους κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας με νόημα: «πάμε πάρα πολύ καλά. Με τις επιτυχίες αυτές ξεφεύγουμε από τα όσα περνάει τελευταία το πανεπιστήμιο και κοιτάμε μπροστά». Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, μπορεί οι φοιτητές που δεν κατάφεραν να διακριθούν να αισθάνθηκαν μια απογοήτευση, ωστόσο αυτό που είναι το πιο σπουδαίο είναι η προσπάθεια, η αφοσίωση που επέδειξαν και η συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία. «Είναι η ουσία της συμμετοχής, το ολυμπιακό πνεύμα», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Άλλωστε, είναι πράγματι σημαντικό και παράδειγμα προς μίμηση το γνήσιο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι συμμετέχοντες φοιτητές, θυσιάζοντας προσωπικό χρόνο και αφιερώνοντας αρκετές ώρες μελέτης στην προετοιμασία. Οι φοιτητές συμμετείχαν σε δίωρες συναντήσεις δύο φορές την εβδομάδα από τα μέσα Οκτωβρίου, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της ομαδικής προετοιμασίας. «Αυτό σημαίνει ότι αφιέρωσαν πάνω από 50 ώρες ομαδικής προετοιμασίας, θυσιάζοντας ώρες μελέτης για τα μαθήματά τους, αλλά και τον ελεύθερο χρόνο τους», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά της Πρυτανείας για την οικονομική και ηθική ενίσχυση της αποστολής.

Καλλιεργήθηκε κουλτούρα που αναβαθμίζει τη διδασκαλία των μαθηματικών στη Σχολή

Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο από φοιτητές της Πολυτεχνικής, αλλά και η προσωπική αφοσίωση του κ. Παπαδόπουλου, εξασφάλισαν μία θέση στην «Αριστεία» του υπουργείου Παιδείας για την ομάδα των μαθηματικών, η οποία μπορεί να μην κατακτά την πρώτη θέση, αλλά έχει σταθερά σημαντική παρουσία και διακρίσεις, έχοντας να συναγωνιστεί ακαδημαϊκά ιδρύματα, χωρίς τμήμα Μαθηματικών, αλλά συμμετέχοντας μόνο με τους μηχανικούς του Πολυτεχνείου.

«Μπορεί οι φοιτητές μας να μην προέρχονται από τμήμα Μαθηματικών, αλλά έχουν σταθερή ενασχόληση με τα μαθηματικά», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. Αξιοσημείωτο δε, είναι και το γεγονός ότι ενώ σε άλλα πανεπιστήμια οι ομάδες που συμμετέχουν υποστηρίζονται από ολόκληρη μονάδα διδασκόντων, στην Ξάνθη οι ενδιαφερόμενοι βασίζονται στην καθοδήγηση και την αφοσίωση μόνο του κ. Παπαδόπουλου. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν υπάρχουν «δυνάμεις» για ομάδα μαθηματικών μεγαλύτερη των οκτώ φοιτητών.

Η αποστολή

Αναλυτικά, η ομάδα είχε ως υπεύθυνο για την προετοιμασία τον καθηγητή Βασίλειο Παπαδόπουλο και απαρτιζόταν από τους κάτωθι φοιτητές:

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών:

  • Αρναούτογλου Δημήτρης
  • Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος
  • Ευαγγελόπουλος Γιώργος
  • Χαριζάνη Ελένη

Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών:

  • Αγγελοπούλου Μαρία
  • Κιλουκιώτη Μαρία-Ελένη
  • Κόστα Αγγελική
  • Κρεβατσούλη Ειρήνη

Συγχαρητήριες ευχές από την ΚΝΕ

Το Τομεακό Συμβούλιο Ξάνθης της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τα συγχαρητήρια του στους φοιτητές και στον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Βασιλείου Παπαδόπουλο για την επιτυχία τους στη Μαθηματική Ολυμπιάδα. «Παρά τη χρόνια υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και τις δυσκολίες που αυτό σημαίνει, κατάφεραν μέσα από την ομάδα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ για άλλη μια φορά να διακριθούν με την κατάκτηση χάλκινων μεταλλίων. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια στην προσπάθεια τους».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ακριβότερα κατά 33% τα διόδια στην Εγνατία

Περίπου 5 ευρώ επιπλέον η διαδρομή Ξάνθη -Θεσσαλονίκη με επιστροφή – Στο τέλος της ε…