Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Χτύπησε άγνωστη αρχαιολογική «φλέβα» ο ΤΑΡ στην Ξάνθη

Χτύπησε άγνωστη αρχαιολογική «φλέβα» ο ΤΑΡ στην Ξάνθη

0

Ευρήματα από την εποχή του Χαλκού, του Σιδήρου και του Φίλιππου του 4ου έως τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών παρουσιάστηκαν από την ΕΦΑ Ξάνθης στο συνέδριο των Αρχαιολόγων στη Θεσσαλονίκη

 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της ανακάλυψης άγνωστων θέσεων και του εμπλουτισμού της αρχαιολογικής τοπογραφίας διαχρονικά», αναφέρει η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης

 

 

 

 

Άγνωστες αρχαιολογικές θέσεις στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης και πολύ σημαντικά ευρήματα από τα Προϊστορικά έως και τα Ρωμαϊκά και τα Βυζαντινά χρόνια έφερε στο φως η σκαπάνη του TAP στο ταξίδι της στο νομό μας. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών με τίτλο: «Διαχρονικό ταξίδι με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου στην Π.Ε. Ξάνθης» παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 στο συνέδριο των Αρχαιολόγων για το «Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη» στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Κ. Καλλιντζή, Μ. Χρυσάφη, Κ. Χατζηπροκοπίου, Δ. Σκουλαρίκη, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης μέσα στην τάφρο όδευσης του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) και σε όλο το μήκος της τάφρου εντοπίστηκαν σε διάφορα επίπεδα από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους αρχαιολογικά κατάλοιπα που χρονολογούνται από την Νεολιθική έως τη Μεταβυζαντινή Περίοδο. Ας σημειωθεί δε ότι καμία από αυτές τις αρχαιολογικές θέσεις δεν ήταν γνωστή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Κεραμικός κλίβανος και σύνολο πίθων (πιθεώνας)

Ευρήματα από την εποχή του Χαλκού, του Σιδήρου και του Φίλιππου του 4ου έως τα ρωμαϊκά και τα βυζαντινά χρόνια

Ήδη από τα πρώτα χιλιόμετρα μέσα στον νομό μας άρχισαν να εντοπίζονται αρχαιότητες, σε ορισμένα σημεία πολύ κοντά στην επιφάνεια του εδάφους.

Όπως ανακοινώνει η Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης βρέθηκαν:

  • Κατάλοιπα οικισμού Πρώιμης Εποχής Χαλκού (3200-2000 π.Χ.)
  • Αγγεία και ταφές Εποχής του Σιδήρου (των Θρακών 8ος αι. π.Χ.).
  • Φρούριο του 4ου αι. π.Χ.

Ανασκάφηκαν δύο πύργοι και τμήμα του τείχους ενός τετράπλευρου φρουρίου. Το φρούριο σχετίζεται με τη δραστηριότητα του Φιλίππου Β΄ στην περιοχή της Αιγαιακής Θράκης •Οικισμός 3ου- 4ου αι. μ.Χ.

Διατηρούνται κατάλοιπα στο επίπεδο της θεμελίωσης από κτήρια με εργαστηριακούς χώρους από τους οποίους εστιάζουμε σε έναν κεραμικό κλίβανο και έναν χώρο απόκρυψης νομισμάτων και μεταλλικών αντικειμένων. Η επιλογή της θέσης αναμφίβολα σχετίζεται με την διέλευση της Εγνατίας οδού από την περιοχή.

  • Κατάλοιπα μεταλλουργικής δραστηριότητας ρωμαϊκών χρόνων.
  • Νεκροταφείο Βυζαντινών Χρόνων (10ος-12ος μ.Χ.)

Ανασκάφηκαν πυκνοί λακκοειδείς ή κιβωτιόσχημοι τάφοι ενηλίκων και παιδιών, κάποιοι από τους οποίους ήταν κτερισμένοι με γυάλινα και χάλκινα κοσμήματα (Εικ. 4-5). Ο χώρος αυτός είχε και άλλη χρήση, καθώς υπήρχαν πολλοί λάκκοι και εργαστηριακές κατασκευές.

  • Υδραγωγεία Μεταβυζαντινών Χρόνων.

Πήλινοι σωλήνες που προσαρμόζονται μεταξύ τους και σε μία περίπτωση προστατεύονται με λίθους.

«Όλες αυτές οι αρχαιολογικές θέσεις ανασκάφηκαν αποσπασματικά διότι η ανασκαφή γινόταν αποκλειστικά μέσα στην τάφρο διέλευσης του αγωγού που είχε πλάτος 5 μ. Επομένως η γνώση μας γι’ αυτές είναι περιορισμένη. Είναι βέβαια ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της ανακάλυψης άγνωστων θέσεων και του εμπλουτισμού της αρχαιολογικής τοπογραφίας διαχρονικά», αναφέρει η κα Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Εργασίες για αποκόλληση του κλιβάνου
Άποψη της περιοχής του νεκροταφείου με λάκκους και τάφους
Γυάλινα βραχιόλια από το Νεκροταφείο Βυζαντινών χρόνων.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…