Απογοητευτική εικόνα για όλες, καταγράφει έρευνα της τριμελούς Επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης. Top δυσλειτουργίας η ΥΔΟΜ Καβάλας – Κάτω του μέσου όρου η ΥΔΟΜ Ξάνθης
Α. Πλέσιας: «Δεν υπάρχουν μόνο προβλήματα υποστελέχωσης και οργάνωσης αλλά και θεσμικής δυσλειτουργίας με υπαιτιότητα της κυβέρνησης»
«Σηκώνει μανίκια» το ΤΕΕ Θράκης και αναλαμβάνει ενεργό δράση προς την κατεύθυνση εξομάλυνσης της λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης(ΥΔΟΜ) της Θράκης στις οποίες μηδέ καμιάς εξαιρουμένης παρατηρούνται δυσλειτουργίες με αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο των Μηχανικών που εκπροσωπεί αλλά και στην τοπική κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό η Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ έχει συστήσει μια τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από τους Τριαντάφυλλο Σφυρή, Βασίλη Ασημίδη και Αργύρη Πλέσσια, η οποία έχει επιφορτιστεί με το έργο της έρευνας, της καταγραφής των προβλημάτων, σ’ όλες στις υπηρεσίες Δόμησης της Θράκης και στην συνέχεια την επεξεργασία, τον εντοπισμό των γενεσιουργών αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα και τέλος την ενσωμάτωση όλων των συμπερασμάτων σε μια δέσμη προτάσεων που στοχεύουν στην «θεραπεία» του παθογενειών.
Απογοητευτική εικόνα για όλες της ΥΔΟΜ Θράκης – Κάτω του μέσου όρου η ΥΔΟΜ Ξάνθης
Μια δέσμη παθογενειών στις ΥΔΟΜ της Θράκης που οφείλονται σε ελλείψεις τόσο σ’ ότι αφορά στο διοικητικό σκέλος όσο και σε πολιτική διαχείριση, διαπίστωσε η επιτροπή κατά την διάρκεια της έρευνάς της. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο κ. Πλέσιας η εικόνα στις ΥΔΟΜ της Θράκης είναι απογοητευτική. Το top δυσλειτουργίας διεκδικεί η ΥΔΟΜ Καβάλας όπου οι Μηχανικοί Μελετητές Ιδιωτικών Έργων περιμένουν 1 χρόνο για την έκδοση ενός Τοπογραφικού! Το καλύτερο επίπεδο λειτουργίας το έχει η ΥΔΟΜ Αλεξανδρούπολης ενώ η ΥΔΟΜ Ξάνθης παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και βρίσκεται χαμηλότερα του μέσου όρου σε ζητήματα στελέχωσης και οργάνωσης όπως και η ΥΔΟΜ Κομοτηνής που έχει αντίστοιχα προβλήματα.
Πρόεδρος συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων, Α. Μαραγκός: « Η καθυστέρηση αυτή έχει δυσμενές αντίκτυπο στην δουλειά μας»
Να υπενθυμίσουμε ότι ρεπορτάζ του «Ε» στο φύλλο της 20ης Νοεμβρίου 2017 με τίτλο: «Παρκάρουν» για μήνες στην Πολεοδομία οι οικοδομικές άδειες» κατέδειξε πως ο χρόνος αναμονής για την έκδοση οικοδομικών αδειών από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Ξάνθης είναι από 6 – 8 μήνες και μάλιστα κατέγραψε τις έντονες διαμαρτυρίες των Μηχανικών του συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων που υποστήριζαν ότι παρεμποδίζεται και καθυστερεί η δουλειά τους. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μαραγκός επεσήμανε: « Η καθυστέρηση αυτή έχει δυσμενές αντίχτυπο στην δουλειά μας. Ο κλάδος μας έχει πληγεί πολύ από την κρίση αλλά και την μεγάλη κάμψη της οικοδομής και δεν έχει την αντοχή να δέχεται άλλα «χτυπήματα». Αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο. Σωστή στελέχωση της υπηρεσίας ώστε να προχωράει η δουλειά μας. Η Πολεοδομία έχει 5 τοπογράφους. Δεν είναι δυνατόν το τμήμα ελέγχουν αδειών να έχει μόνο ένα και ένα άλλον μια φορά την εβδομάδα. Αν στελεχωθεί σωστά θα δουλέψει το Τμήμα σωστά».
Αντιπρόεδρος ΤΕΕ Θράκης, Α. Πλέσιας: «Υπάρχουν στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από την πολιτική ηγεσία»
Παρά το γεγονός ο τι η υποστελέχωση είναι ένα εγγενές πρόβλημα που το αναγνωρίζουν όλοι, ωστόσο ο κ. Πλέσιας αναφέρει πως δεν είναι το μοναδικό: « Υπάρχουν στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν από την πολιτική ηγεσία. Όπως θέματα θεσμικής δυσλειτουργίας. Πολυνομία και νόμοι που αντικρούονται, νόμοι που καταργούνται και περνάει ενάμιση χρόνος για να ψηφιστεί νέος νόμος και άλλος τόσος για να βγουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι, όπως ο νόμος για τα αυθαίρετα. Επίσης η κεντρική κυβέρνηση νομοθετεί με βάση την οργανωτική διάρθρωση ενός υπουργείου μη λαμβάνοντας υπ΄όψιν την αντίστοιχη περιφερειακή διάρθρωση ή αυτή των δήμων. Δημιουργεί δομές που δεν μπορεί να στηρίξει οργανωτικά η τοπική αυτοδιοίκηση. Το συνολικό κλίμα είναι αρνητικό και επιτείνεται με τα άκαιρα νομοθετήματα. Αυτό που επιδιώκει το ΤΕΕ Θράκης είναι να βρεθεί ένα modus vivendi και να μεσολαβήσει συναινετικά μεταξύ των εμπλεκόμενων βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία των ΥΠΟΔ της Θράκης. Υπάρχει ένα πλέγμα προβλημάτων που επιτείνονται με το δυσμενές οικονομικό κλίμα ωστόσο θεωρούμε ότι η προσπάθειά μας θα έχει ένα θετικό αποτέλεσμα».
Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης, Δ. Λουρίκας: «Πρέπει να κάνουμε κι εμείς πιο ελκυστικό το περιβάλλον για όλους και για τους συναδέλφους και για τους επιχειρηματίες»
Τα μέλη της επιτροπής του ΤΕΕ Θράκης έχουν ήδη επισκεφτεί Υπηρεσίες Δόμησης της Θράκης (εκτός της Ορεστιάδος) και σύντομα θα φέρουν προς συζήτηση το πόρισμα και τις προτάσεις τους. Στο πρόβλημα αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας: «Πιστεύω ότι θα υπάρξει επίσημη πρόταση, εφόσον διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, την οποία θα καταθέσουμε στον αρμόδιο δήμαρχο, γιατί οι ΥΔΟΜ υπάγονται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θέλουμε να λυθεί το όποιο θέμα υπάρχει, δεν είναι θέμα ούτε κόντρας, αλλά αφορά τον κόσμο που περιμένει, τους μηχανικούς που βγάζουν την άδεια, τις επιχειρήσεις που πολλές από αυτές κρίνονται από την άδεια, δηλαδή αν κάποιος θέλει να κάνει ένα ξενοδοχείο και χρειάζεται 15 μήνες μόνο για μια άδεια, κάποιος το σκέφτεται, είναι ένα αντεπιχείρημα του να επενδύσεις σε αυτό τον τόπο ένα τέτοιο πράγμα. Πρέπει να κάνουμε κι εμείς πιο ελκυστικό το περιβάλλον για όλους και για τους συναδέλφους και για τους επιχειρηματίες».
Μαριάννα Ξανθοπούλου