Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ανηφορικός ο δρόμος της Ισότητας για τις Ελληνίδες του 2018

Ανηφορικός ο δρόμος της Ισότητας για τις Ελληνίδες του 2018

0

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

 

Στον τομέα εργασίας και ισότιμης πρόσβασης στην απασχόληση, η Ελλάδα συγκέντρωσε 64,2 με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ.

 

 

Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η σημερινή 8 του Μάρτη και καθιερώθηκε για να θυμίζει τον αγώνα των Γυναικών  στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, για ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων

Πόσο όμως οι γυναίκες του 2017 έχουμε κατακτήσει  τους στόχους για τους οποίους αγωνίστηκαν οι προγιαγιάδες μας;

Η έρευνα της Κάπα Research για τη θέση της Ελληνίδας στην ψηφιακή εποχή που παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της ημέρας της γυναίκας δείχνει ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο! Δυστυχώς, η εικόνα για τη χώρα μας δεν είναι καθόλου καλή. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE).

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της γενικής κατάταξης με 50 βαθμούς ενώ στην πρώτη θέση είναι η Σουηδία με 82,6 βαθμούς.

Αλλά και στις επί μέρους βαθμολογίες, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη βάση:

– Στον τομέα εργασίας και ισότιμης πρόσβασης στην απασχόληση, η Ελλάδα συγκέντρωσε 64,2 με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ.

– Στην πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, καθώς και την οικονομική κατάσταση των γυναικών και των ανδρών, η Ελλάδα πέτυχε βαθμολογία 70,7 σε σχέση με μέσο όρο 79,6 στην ΕΕ.

– Στον τομέα της γνώσης, που μετρά τις ανισότητες των φύλων στον εκπαιδευτικό τομέα, την εκπαίδευση και την κατάρτιση και τον διαχωρισμό των φύλων, η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με 55,6 με μέσο όρο 63,4 στην ΕΕ.

– Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έχει 44,7 βαθμούς σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ.

– Στον τομέα της εξουσίας, ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα πετυχαίνει μόλις 21,7 σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 48,5.

– Στον τομέα της υγείας, που μετρά την ισότητα των φύλων ως προς την κατάσταση της υγείας, την υγιεινή συμπεριφορά και την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, η Ελλάδα συγκέντρωσε 83,1 με τον ευρωπαϊκό μέσο να ανέρχεται σε 87,4.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα στον David Lynch από το «Ε»

Η κληρονομιά του Lynch δεν αφορά μόνο την αισθητική του ή τη σκηνοθετική του ιδιοφυΐα, αλλ…